Annonce
Danmark

Legoklodser skal hjælpe blinde med at læse

Lego Braille Bricks bliver støbt med samme antal knopper, der bruges til individuelle bogstaver og tal i punktskriftsalfabetet, mens de også kan bygges sammen med almindelige legoklodser. PR-foto: Lego Fonden
En ny type legoklodser, der skal gøre det lettere for blinde eller synshandicappede at lære blindeskrift, blev onsdag lanceret.

Billund: Blinde eller svagtseende skal også have mulighed for at lege med legoklodser, og de skal samtidig have mulighed for at lære blindeskrift - eller punktskrift - gennem leg. Det mener de i hvert fald hos Lego, som derfor har udviklet et koncept med navnet Lego Braile Bricks, som onsdag blev offentliggjort i Paris.

De nye Lego Braile Bricks bliver støbt med samme antal knopper, som bruges til tal og bogstaver i blindeskriftalfabetet, mens de stadig kan bygges sammen med de velkendte legoklodser. På den måde kan blive eller svagtseende børn gennem leg lære blindeskriftalfabetet.

- Med de tusindvis af lydbøger og computerprogrammer, der nu er tilgængelige, lærer færre børn at læse blindeskrift. Dette er særlig kritisk, når vi ved, at blindeskriftsbrugere ofte er mere selvstændige, har et højere uddannelsesniveau og bedre beskæftigelsesmuligheder. Vi er overbeviste om, at Lego Braille Bricks kan bidrage til at øge interessen for at lære blindeskrift, så vi er begejstrede for, at Lego Fonden gør det muligt at videreudvikle dette koncept og bringe det til børn rundt om i verden, siger Philippe Chazal, som repræsenterer Den Europæiske Blindeunion, via en pressemeddelelse.

Annonce

Legoklodser for blinde

Konceptet bag Lego Braille Bricks blev først foreslået til Lego Fonden i 2011 af Dansk Blindesamfund og igen i 2017 af den brasilianske Dorina Nowill Foundation for the Blind.

Det er siden blevet videreudviklet i tæt samarbejde mellem blindeforeninger i Danmark, Brasilien, Storbritannien og Norge, og de første prototyper bliver lige nu koncepttestet i de samme lande.

Det endelige Lego Braille Bricks sæt forventes lanceret i 2020 og vil blive distribueret gratis til udvalgte institutioner. Æsken vil indeholde ca. 250 Lego Braille Bricks, der dækker hele alfabetet, tallene 0-9, udvalgte matematiske symboler og inspiration til undervisning og interaktive lege.

Har samme ambitioner

Produktet bliver for tiden testet på dansk, norsk, engelsk og portugisisk, mens det senere på året vil blive testet på flere sprog. Lego forventer, at produktet vil blive endeligt lanceret i løbet af 2020, hvor det vil blive tilgængeligt på udvalgte steder.

- Blinde og synshandicappede børn har drømme og ambitioner for deres fremtid ligesom seende børn. De har de samme ønsker og behov for at udforske verden og socialisere sig gennem leg, men møder ofte ufrivillig isolation som følge af udelukkelse fra aktiviteter, siger John Goodwin, der er administrerende direktør i Lego Fonden, om baggrunden for at engagere sig i projektet.

Den Lego-medarbejder, der har fungeret som intern konsulent på projektet, lider selv af en øjenlidelse, der gør ham gradvist blind.

Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Odense

Johnny Cash i Sanderum

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce