Annonce
Erhverv

Lego Fonden donerer 675 millioner til børn i Østafrika

Børn, der er bosiddende i Etiopien eller Uganda og er havnet i en humanitær krise, skal også have mulighed for at lære gennem leg. Det er baggrunden for, at Lego Fonden nu donerer 100 millioner dollars til projektet PlayMatters. Foto: International Rescue Commitee.
Lego Fonden nu donerer 100 millioner amerikanske dollars til et projekt i Etiopien og Uganda, som er rettet mod børn, der ufrivilligt er havnet midt i en humanitær krise.

Østafrika: Børn skal have lov til at være børn - og de skal have mulighed for at lære gennem leg. Det mener Lego Fonden, som derfor har udskrevet en større check til gavn for børnehave- og skolebørn, som er fanget i humanitære kriser i Østafrika. Bidraget på 100 millioner dollars - cirka 675 millioner danske kroner - skal støtte løsninger, der sætter fokus på læring gennem leg for de udsatte børn i Etiopien og Uganda.

- Leg giver trøst. Den hjælper børn med at bearbejde traumatiske oplevelser og vende tilbage til deres rutiner og en mere normal oplevelse af at være et barn. Med den nye donation sætter Lego Fonden endnu engang fokus på, hvor vigtigt det er at bidrage med løsninger på en af vor tids største udfordringer samt at ændre den måde, hvorpå verden opfatter læring gennem den og dens betydning for børn i kriseområder, siger Thomas Kirk Kristiansen, bestyrelsesformand for Lego Fonden, i en pressemeddelelse.

Annonce

Lego Fonden

Lego Fonden har som formål at inspirere og udvikle dem, der skal bygge fremtiden. Fonden ønsker at skabe en fremtid, hvor læring gennem leg hjælper børn til at være kreative, engagerede og at kunne lære hele livet igennem.

Derfor arbejder Lego Fonden med at sætte fokus på legens vigtighed for børns udvikling og gentænke rammerne for læring.

I december 2018 gav Lego Fonden en lignende donation på 100 millioner dollars til børn berørt af rohingyakonflikten i Myanmar og den syriske flygtningekrise.

Skal ramme 800.000 børn

Initiativet, der får navnet PlayMatters, skulle gerne ende med at forbedre læringsudbyttet for omkring 800.000 børn og desuden nå 10.000 mennesker, der beskæftiger sig som pædagoger eller lærere, samt yderligere 170.000 omsorgspersoner.

- Børn i disse humanitære kriser har ikke valgt at være flygtninge, og det er uacceptabelt, at en hel generation er berøvet børnehave- og skoletilbud af høj kvalitet, siger John Goodwin, direktør i Lego Fonden.

Han er overbevist om, at en massiv investering i børnene i disse områder på længere sigt vil komme til at forbedre deres livskvalitet.

- Vi ved, at investering i tilbud med fokus på legende læring er afgørende for at imødegå effekten af stress og traumer for børn i flygtningeområder, fordi læring gennem leg hjælper dem til at opbygge deres sociale og følelsesmæssige kompetencer, opbygger modstandsdygtighed og styrker forbindelser i hjernen, der er essentielle for deres fremtidige udvikling, siger John Goodwin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce