Annonce
Livsstil

Legionella: Sådan minimerer du risikoen

Legionellabakterien er livsfarlig. Desværre ligger Danmark i toppen af statistikken over lande med legionellatilfælde, og ingen ved hvorfor. Det gode er, at det er let at minimere risikoen for at blive syg, når man snupper et bad.

Den farlige legionellabakterie lever i den biofilm, der naturligt dannes i vandbeholdere, -rør og -haner. Her trives den, hvis vandet, der passerer ved dagligt brug, ikke er varmt nok. Legionellabakterien spreder sig i vanddampen, som du indånder, når du for eksempel tager et brusebad.

Antallet af danskere, der rammes af legionella, alarmerende højt og i en foruroligende stigning. I Danmark er der dobbelt så mange tilfælde af legionærsyge pr. indbygger som i Sverige, og tallet er tre gange så stort som i Tyskland og fem gange så stort som i Storbritannien.

Statens Serum Institut, der har overvåget sygdomsindberetningerne, kan ikke se en forklaring på, hvorfor vi i Danmark er så hårdt ramt. Men det er ikke for sjov, at myndighederne er bekymrede for stigningen i antallet af sygdomstilfælde. For mere end hver tiende, der får sygdommen, dør af den.

Og risikoen er særligt høj, hvis man i forvejen er svækket af sygdom, er ældre eller på anden måde er modtagelig for sygdomme.

Uanset hvad årsagen til de mange tilfælde af legionella er, så er løsningen ret enkel: Sørg for, at brugsvandet i din bolig er over 50 grader varmt.

Optimal temperatur i varmtvandsbeholderen er 55 grader. Og husk at lade det varme vand løbe lidt, før du bader, så eventuelle bakterier i rørene bliver skyllet ud.

Det kan selvfølgelig være fristende at holde temperaturen i varmtvandsbeholderen nede af økonomiske hensyn. Men lige her er det et dumt sted at spare på energien.

På plejehjem, i institutioner og på hospitaler findes der professionelle løsninger, hvor termostater og vandhaner kan programmeres til at lave jævnlige såkaldte legionellaskyl.

Det betyder, at man indstiller armaturet til automatisk at lave gennemskylninger, der forhindrer bakterien i at vokse i stillestående vand - selv på de rørstrækninger og armaturer, hvor vandet ikke bliver brugt jævnligt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce