Annonce
Sydfyn

Legat til forskønnelse af Ærøskøbing skal ophæves

Hvis Civilstyrelsen godkender ophævelsen af legatet, overdrages to grunde på Vestre Strandvej til Ærøskøbing-fonden. Arkivfoto
Borgmester Vilhelm Andersens legat skal ophæves og overdrages til Ærøskøbing-fonden. Med sammenlægningen overtager sidstnævnte over en halv million kroner og to grunde på Vestre Strandvej.

Ærøskøbing: På Økonomi- og erhvervsudvalgsmødet i sidste uge blev der givet grønt lys til at ophæve Borgmester Vilhelm Andersens Legat.

Legatet blev stiftet i 1953 og opkaldt efter Ærøskøbings første folkevalgte borgmester. Siden dengang har formålet været at uddele midler, der medvirker til forskønnelse og bevarelse af Ærøskøbing by.

Ønsket om at ophæve legatet skyldes for meget administration i kombination med, at Ærøskøbing-fonden, som har et lignende formål, er den eneste modtager af de årlige legatportioner.

Annonce


Så det er faktisk i legatydernes ånd, at vi sørger for at få mest muligt til Ærøskøbing for de her penge.

Ole Wej Petersen


Og det bliver også Ærøskøbing-fonden, der får overdraget størstedelen af legatets aktiver, fortæller borgmester Ole Wej Petersen.

- Ærøskøbing-fonden har stort set samme formålsparagraf som Vilhelm Andersen fonden. Og det har været ønsket fra legatyderne og Vilhelm Andersen, at det var Ærøskøbing-fonden, der havde bestemmende indflydelse på det. Så derfor synes vi, det er meget naturligt, at det er dem, der overtager legatet. Det er ikke fordi, vi ikke vil have noget med det at gøre. Det er fordi, de administrative og regnskabsmæssige opgaver for kommunen nærmest bliver dyrere end de indtægter, der kommer ind. Det vil sige, pengene siver ud mellem hænderne på os. Så det er faktisk i legatydernes ånd, at vi sørger for at få mest muligt til Ærøskøbing for de her penge.

Fem grunde

Udover en egenkapital på 620.000 kroner råder Borgmester Vilhelm Andersens legat også over fem grunde i Ærøskøbing, hvoraf to ligger på Vestre Strandvej, og tre ligger på Bjerget.

Ærøskøbing-Fonden overtager pengene og grundene på Vestre Strandvej, hvor der ligger ni badehuse - grunde der ikke må sælges uden samtykke fra Ærø Kommune. Ifølge Ole Wej Petersen kan man godt risikere, at prisen for lejen af badehusene på grundene kommer til at stige - bare ikke lige foreløbigt.

- Der bliver lavet en lejekontrakt med dem, der har husene, inden overdragelsen sker. Og den gælder i 30 år. Så hvis det sker, vil det være meget langt ude i fremtiden, siger borgmesteren.

De tre grunde på Bjerget overdrages til Ærø Kommune, som forpligter sig på at bevare naturområdet som frit tilgængeligt offentligt areal.

Annonce

Venter på godkendelse

For at ophævelsen af legatet og overdragelsen af legatets aktiver kan finde sted, skal Civilstyrelsen godkende det. Ole Wej Petersen fortæller, at såfremt alle fem grunde skal følge legatet, det vil sige, at Ærøskøbing-fonden også får overdraget grundene på Bjerget, vil man indføre en klausul om, at de tre grunde dér fortsat skal anvendes som offentligt areal.

Civilstyrelsens eventuelle godkendelse forudsætter desuden, at Ærøskøbing-fonden registrerer sig ordentligt, fortæller Ole Wej Petersen. Det betyder blandt andet, at de skal oprette et cvr-nummer og udgive deres regnskaber.

- Det skal selvfølgelig være i orden, inden det her kan ske. Ellers godkender Civilstyrelsen det ikke, siger han.

Udover legatets aktiver forpligter Ærøskøbing-fonden sig også til at passe Vilhelm Andersens gravsted.

Annonce
Annonce
Annonce