Annonce
Kultur

Leg er også kultur: Dokk1 skal også være for børn og familier

Dokk1 er tegnet af arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen Architects. Foto: Dokk1
Dokk1 på havnen i Aarhus er meget mere end bibliotek og borgerservice. - En af de vigtigste pinde i vores vision var, at det skulle være et særligt sted for børn og familier, siger chef for Bibliotekerne i Aarhus, Marie Østergaard.

Der er barselsyoga, Pokemonklub, "Fars legestue", film, teaterforestillinger og meget mere.

Dokk1 på havnen i Aarhus tiltrækker hver dag et stort antal familier med børn i alle aldre. Nogle kommer for at deltage i en af bibliotekets mange arrangementer, og andre kommer for at lege eller slappe af.

- Vi vil gerne være det sted, hvor folk mødes, siger Marie Østergaard, der er chef for Bibliotekerne i Aarhus.

Dokk1, der blev indviet i sommeren 2015, kombinerer bibliotek og borgerservice med kulturhus, og allerede under tilblivelsen blev børnefamilierne tænkt ind som en central del af stedets dna.

- En af de vigtigste pinde i vores vision var, at det skulle være et særligt sted for børn og familier. Derfor har der været særligt fokus på arealerne til børn og familier og på de meget forskelligartede behov, man kan komme med som familie, forklarer Marie Østergaard.

Der er tumleområder for de yngste, fordybelsesområder, der indbyder til ro og nærvær og store arealer med plads til musik, teater og sang.

- Det er vigtigt for os, når børn og familier kommer, at de både oplever fællesskab, læselyst, leg, kreativitet og kulturelle tilbud. I løbet af en dag på Dokk1 kan man både opleve en kreaworkshop, babyrytmik, workshop i kodning og en læsegruppe. Vi tager børn og familier alvorligt, så vi ikke kun henvender os til en del af dem, men hele mennesket, siger Marie Østergaard.

Det er selvfølgelig også muligt at låne bøger på Dokk1, og fordi det trods alt er et bibliotek, fylder litteraturen en del.

- Vi er meget optaget af at styrke børns læselyst, og derfor arbejder vi med at opfinde nogle gode formater, der kan styrke lysten til at læse. Vi har for eksempel læseteltlejr, hvor man ligger og læser med sin lommelygte. For de mindre børn handler det om sprogstimulering, siger Marie Østergaard.

Dokk1

Dokk1 ligger på havnen i Aarhus og blev indviet i sommeren 2015.

Dokk1 er tegnet af arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen Architects og er en del af transformeringen af inderhavnen fra industrihavn til byrum.

Niveau 1 rummer voksenbiblioteket, borgerservice, café, læsesal, studierum, sale og møderum.

Niveau 2 er tilegnet familier. Der er børnebibliotek med gaminggade, makerspace, scenetrappe og legeområder. Det er også her Stadsarkivet, DokkX, CFIA og administrationen for blandt andet bibliotek og borgerservice holder til.

Niveau 3 indeholder erhvervslejemål.

Leg for legens skyld

Rundt om hele niveau 2, hvor familieområdet ligger, er der en legeplads doneret af Salling Fonden.

- Vi har meget stort fokus på leg, for leg er også kultur. Leg er enormt afgørende for den måde, vi er sammen på, og den måde, vi formes på. Det stiller store krav til den måde, vi udvikler vores aktiviteter og til de fysiske rum, siger Marie Østergaard og tilføjer, at aktiviteterne også helst skal appellere til forældre og bedsteforældre.

- Når voksne synes, tingene er sjove, får børnene lov at blive der lidt længere, siger bibliotekschefen.

Der ligger mange overvejelser bag legepladsen, fordi den skulle spille sammen med et - på det tidspunkt – helt nyt hus med en helt særlig arkitektur. Biblioteket samarbejdede med legeeksperter, arkitekter og firmaet Monstrum, der har specialiseret sig i at lave unikke legepladser.

Hver eneste installation på legepladsen er skabt, så den kan tilbyde noget til forskellige aldre.

- Vi har også tænkt voksnes leg ind i den, for vi vil gerne have, at børn og voksne leger sammen, siger Marie Østergaard.

Legepladsen hedder "Kloden", fordi den placerer Dokk1 i midten af et kompas. Hvis du for eksempel kigger mod den del, der forestiller en bjørn, kigger du mod Rusland. Kigger du mod den del, der er formet som en drage, kigger du mod Kina, og kigger du mod ørnen, kigger du mod USA.

- Og så har vi små fortællinger om opdagelsesrejsende printet i betonen, siger Marie Østergaard.

Hun understreger, at selv om legen er vigtig, er Dokk1 ikke tænkt som et legeland.

- Det er vores intention at tage leg alvorligt. Vi tror på legens vigtighed i den måde, vi tilgår hinanden på, fordi legen er så kulturbærende i vores samfund. Der er meget regellæring i leg, men det er vigtigt for os, at det ikke er leg for læringens skyld, men leg for legens egen skyld, siger bibliotekschefen.

Legepladsen har navnet "Kloden" og er designet af virksomheden Monstrum, der har specialiseret sig i at skabe unikke legepladser. Foto: Dokk1
Dokk1's aktiviteter forsøger at appellere til både børn og voksne. Foto: Dokk1
Annonce
Erhverv For abonnenter

Afskedigede 200 og ansatte dem igen: Middelfart-firma har stor fremgang efter turbulent start på 2020

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Lina redder landmændenes 'affald': Har reddet mere end tusind raske høns fra aflivning

Kerteminde For abonnenter

Til april står der 20 klar: Kom med ind i de nye ferieboliger

Odense

74-årige Jette er forsvundet ved banegården i Odense: Hun er begyndende dement

Sport For abonnenter

Flere fynske hold er med i pokalhatten - Marienlyst overbeviste mod rival, og Næsby tvang FC Fredericia ud i straffesparkskonkurrence

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Nyborg

På udebane som BZ'er: Tidligere voldspiller finder nye veje

Erhverv

Fynsk entreprenør mangedobler overskuddet: Er på vej med 266 rækkehuse i Odense

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mandag fik Heidi lov til at holde sin søn for første gang siden maj: Og nu får brødrene lov til at besøge lille Marco

Middelfart For abonnenter

Nabo til plejehjem efterlyser plan for tomme boliger: - Det er, som om det er ved at gå til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Kristian vil have lovlige gaderæs: - Det er en sport, der bør ligestilles med fodbold og håndbold

Assens

Pressede sosu-hjælpere inviterer kolleger til møde om arbejdsforhold: -Vi håber på, at vi bliver hørt helt oppe i toppen

Annonce