Annonce
Odense

Coronakrise rammer Odense hårdt: Ledighed overstiger alt, hvad man tidligere har set

Rådmand Brian Dybro (SF): - Vi skal hjælpe flest mulige hurtigt tilbage i job, og de, der ikke umiddelbart kan få et nyt job, skal vi klæde bedst muligt på til fremtidens arbejdsmarked. Arkivfoto: Robert Wengler
De nye ledighedstal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden i Odense steg fra 5,3 procent i marts til 6,7 i april. Alligevel klarer Odense sig umiddelbart bedre end flere andre hårdt ramte kommuner.
Annonce

Det har længe stået klart, at coronakrisen har kostet mange arbejdspladser, og fredag kom der sæsonkorrigerede tal for, hvor mange, der mistede deres arbejde i april - den første fulde måned med coronanedlukning.

I Danmark har krisen i april medført, at 35.500 mennesker med et fuldtidsarbejde er blevet ledige. Som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger, så overstiger det "alt, hvad man tidligere har set."

Samme tendens gør sig gældende i Odense, hvor udviklingen langt overgår de stigninger, man så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden skød i vejret som følge af finanskrisen.

I april steg ledigheden i Odense således med 6500 såkaldte fuldtidspersoner. Dermed stiger ledigheden fra 5,3 procent i marts til 6,7 procent i april.

Til gengæld er Odense rykket op fra bundplaceringen blandt de kommuner, som har den højeste ledighed i Danmark, så man nu "kun" er den kommune med den 10. højeste ledighed i Danmark. De sidste to måneder har Odense ligget som henholdsvis nummer fire og syv fra bunden.

Annonce

Ufaglærte skal blive faglærte

De sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistik viser, at det især er de 25-39-årige, som er blevet ramt, og lidt flere mænd end kvinder.

I Odense betegner beskæftigelses- og socialrådmand, Brian Dybro (SF), situationen som "meget alvorlig":

- Vi skal hjælpe flest mulige hurtigt tilbage i job, og de, der ikke umiddelbart kan få et nyt job, skal vi klæde bedst muligt på til fremtidens arbejdsmarked. Som altid i en krise går det hårdt udover de ufaglærte, og derfor bør vi prøve at hjælpe flere til at blive faglærte. Det kræver imidlertid, at arbejdsmarkedets parter, regering og kommuner løfter i flok, så vi for eksempel kan få flere i gang som voksenlærlinge, siger rådmanden.

Det arbejde er man i gang med i Odense med projektet "Fra Ledig til velfærdsmedarbejder", hvor ledige over 25 år kan tage en uddannelse på voksenelevløn og med jobgaranti i kommunen inden for fag med mangel på arbejdskraft.

Ledighedsprocenten i Danmark er steget fra 4,1 procent i marts til 5,4 procent i april. Den højeste ledighedprocent finder man på Bornholm (6,9) efterfulgt at Byen København (6,5), Nordjylland (6,3) og Fyn (6,2). Nordsjælland har den laveste ledighedsprocent med 3,9 procent ledige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce