Annonce
Erhverv

Ledige stillinger på det danske arbejdsmarked sætter rekord

I slutningen af september var 35.800 stillinger i den private sektor ledige. Det er det højeste, der er målt.

Antallet af ledige stillinger på det danske arbejdsmarked er stigende.

Helt præcist steg andelen af ledige stillinger i den private sektor med 3000 til 35.800 fra andet til tredje kvartal.

Det svarer til, at 2,1 procent af samtlige stillinger ikke er besat, og det er den højeste andel i de otte år, Danmarks Statistik har fulgt området.

Hos Dansk Industri kalder underdirektør Steen Nielsen det positivt, at en god udvikling i dansk økonomi skaber behov for at ansætte nye medarbejdere.

På den anden side er han på virksomhedernes vegne bekymret for, at de kan komme til at mangle hænder.

- Det er en ret stor stigning, og det viser, at det er blevet betydeligt sværere for virksomhederne at finde de rigtig medarbejdere.

- Det sker oftere og oftere, at virksomhederne enten må lede meget længe eller helt opgiver at besætte en stilling. Det er 36.000 ledige stillinger et tydeligt bevis på, siger Steen Nielsen.

Han mener, at der skal være et større fokus på at få ledige personer i arbejde og at gøre det lettere at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

- Ellers er konsekvensen, at virksomhederne bliver tvunget til at sige nej til ordrer og nye opgaver. Det ender med, at virksomhederne laver mindre, og det går ud over væksten i Danmark, siger Steen Nielsen.

I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener cheføkonom Erik Bjørsted omvendt, at der er et stykke til en decideret mangel på ansatte.

- Der er helt sikkert blevet mere rift om arbejdskraften, men det ser jeg kun som en god ting, for de gode tider åbner dørene for folk, som ellers traditionelt set har svært ved at få arbejde, siger han.

Han ser ingen overhængende fare for, at økonomien vil brænde sammen.

- Vi har stadig en pæn vækst i arbejdsstyrken, og det kommer til at fortsætte de kommende år.

- Samtidig ser vi ikke de kraftige lønstigninger, som normalt er til stede, når der mangles arbejdskraft, siger han.

Erik Bjørsted mener, at virksomhederne skal gøre en større indsats for at fange de ledige.

- De arbejdsløse har også et ansvar, men det er mindst lige så vigtigt, at virksomhederne slår stillinger op og annoncerer bredt. Vi har tilstrækkelig med arbejdskraft, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce