Annonce
Erhverv

Ledige stillinger på det danske arbejdsmarked sætter rekord

I slutningen af september var 35.800 stillinger i den private sektor ledige. Det er det højeste, der er målt.

Antallet af ledige stillinger på det danske arbejdsmarked er stigende.

Helt præcist steg andelen af ledige stillinger i den private sektor med 3000 til 35.800 fra andet til tredje kvartal.

Det svarer til, at 2,1 procent af samtlige stillinger ikke er besat, og det er den højeste andel i de otte år, Danmarks Statistik har fulgt området.

Hos Dansk Industri kalder underdirektør Steen Nielsen det positivt, at en god udvikling i dansk økonomi skaber behov for at ansætte nye medarbejdere.

På den anden side er han på virksomhedernes vegne bekymret for, at de kan komme til at mangle hænder.

- Det er en ret stor stigning, og det viser, at det er blevet betydeligt sværere for virksomhederne at finde de rigtig medarbejdere.

- Det sker oftere og oftere, at virksomhederne enten må lede meget længe eller helt opgiver at besætte en stilling. Det er 36.000 ledige stillinger et tydeligt bevis på, siger Steen Nielsen.

Han mener, at der skal være et større fokus på at få ledige personer i arbejde og at gøre det lettere at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

- Ellers er konsekvensen, at virksomhederne bliver tvunget til at sige nej til ordrer og nye opgaver. Det ender med, at virksomhederne laver mindre, og det går ud over væksten i Danmark, siger Steen Nielsen.

I Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener cheføkonom Erik Bjørsted omvendt, at der er et stykke til en decideret mangel på ansatte.

- Der er helt sikkert blevet mere rift om arbejdskraften, men det ser jeg kun som en god ting, for de gode tider åbner dørene for folk, som ellers traditionelt set har svært ved at få arbejde, siger han.

Han ser ingen overhængende fare for, at økonomien vil brænde sammen.

- Vi har stadig en pæn vækst i arbejdsstyrken, og det kommer til at fortsætte de kommende år.

- Samtidig ser vi ikke de kraftige lønstigninger, som normalt er til stede, når der mangles arbejdskraft, siger han.

Erik Bjørsted mener, at virksomhederne skal gøre en større indsats for at fange de ledige.

- De arbejdsløse har også et ansvar, men det er mindst lige så vigtigt, at virksomhederne slår stillinger op og annoncerer bredt. Vi har tilstrækkelig med arbejdskraft, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce