Annonce
Odense

Ledige i Vollsmose får arbejde på byggeplads: - Jeg har tvivlet på, om de ville dukke op efter at have læst deres journal. Men de kommer og overrasker

Mohamed Farah har fået job som pladsmand hos Hansson & Knudsen på byggepladsen i Fyrreparken. Han åbner og lukker byggepladsen hver dag og sørger for at holde pladsen pæn og funktionel. Foto: Michael Bager
Jobkonsulent Poul Philipsen hjælper Byg til Vækst med at finde langtidsledige og andre, som står uden job i Vollsmose. Han er positiv overrasket over niveauet og indsatsen, som han ikke har oplevet bedre andre steder. De ledige hjælper til med omdannelsen af bydelen.

Odense: Vollsmose skifter udseende i de kommende år.

Forvandlingen er allerede begyndt i to af de ældste parker, hvor store entreprenørmaskiner buldrer rundt mellem blokkene og blander sig med mænd iført arbejdstøj, sikkerhedssko og hjelm.

I Fyrreparken åbnes byggepladsen hver morgen af 27-årige Mohamed Farah. Han tjekker, at hegnene er på plads, så der ikke kommer børn eller andre nysgerrige sjæle ind på den til tider hektiske arbejdsplads. Han fungerer også som en slags altmuligmand, der tjekker alt fra byggeaffaldssorteringen til førstehjælpskasserne og dunkene med håndsprit.

Annonce

Han hjælper nye praktikanter, hvis der er ting, de ikke forstår, og er også den sidste, der senere på dagen forlader pladsen efter at have sikret sig, at stedet er låst forsvarligt af.

- Vi har ansat Mohamed som pladsmand herude, og han har en vigtig rolle. For en god pladsmand er hjertet i en god byggeplads, siger projektchef Jimmi Steiner fra Hansson & Knudsen, bygherre på renoveringen af Fyrreparken.

Og her banker hjertet højt og regelmæssigt. Derfor er Jimmi Steiner også  overordentlig glad for Mohamed Farah, som holder pladsen pæn og velfungerende. Og så er det en ekstra bonus, at Mohamed selv bor i Fyrreparken og kan fungere som en ambassadør for projektet.

Omdannelsen af Fyrreparken er i fuld gang, og lige nu undergår denne blok en større forvandling. Foto: Michael Bager

Blæksprutten i midten

Han har fået jobbet via ”Byg til vækst”, et samarbejde mellem de fynske jobcentre, Dansk Byggeri og 3F Bygningsarbejderne Fyn, som har til formål at få så mange ledige fynboer som muligt i arbejde eller uddannelse via de utallige nybyggerier, som finder sted i disse år.

Når byggerierne foregår i socialt udsatte boligområder, er der først og fremmest fokus på at få ledige fra lokalområdet i gang, blandt andet for at få ændret på ghettostatistikkerne og for at få nogle af den, der ellers i nogen grad er blevet tabt i de kommunale beskæftigelsesindsatser, på ret kurs.

Det er for eksempel sket i forbindelse med renoveringen af Korsløkkeparken, et andet udsat boligområde, som har fået et markant løft.

Poul Philipsen står som den praktiske blæksprutte i midten. Han er jobkonsulent i Odense Kommune og takket været flere års samarbejde med byggepladserne, kender han efterhånden de fleste involverede. Og det er en stor fordel, når han skal finde job til de foreløbig 15 interesserede, der har været igennem praktikforløbet i Vollsmose:

- Jeg møder mange, der gerne vil og også kan arbejde. En del af dem er kørt trætte i det kommunale system, og jeg må indrømme, at jeg ind imellem har tvivlet på, om de ville dukke op efter at have læst deres journal. Men herude kommer de, fortæller han.

Jobkonsulent Poul Philipsen, Byg til Vækst i Vollsmose: - Jeg møder mange, der gerne vil og også kan arbejde. En del af dem er kørt trætte i det kommunale system, og jeg må indrømme, at jeg ind imellem har tvivlet på, om de ville dukke op efter at have læst deres journal. Men herude kommer de. Foto: Michael Bager


Hvis de næste, som begynder her, er på samme niveau, er det langt over, hvad jeg ellers har arbejdet med. De ved godt, hvad det handler om og opfylder deres forpligtelser. Og på den baggrund må jeg sige, at jeg ikke forstår, hvordan der kan være så meget uforløst potentiale i Vollsmose samtidig med, at man taler om området som et problem.

Poul Philipsen, jobkonsulent


Annonce

Ubrugelige fordomme

Det vigtigste for jobkonsulenten er at være troværdig og at kunne levere i forhold til de lediges forventninger om at få et arbejde.

For en arbejdsgiver er det umiddelbare problem, at langtidsledige tit mangler kompetencer. Det kan dog afhjælpes med kortere eller længere AMU-kurser senere hen.

- Vi inviterer i første omgang folk til at være en del af hverdagen på en byggeplads, hvor de bliver honoreret for det, de kan. Efter maksimalt fire ugers praktik, skal jeg finde et arbejde til dem, og indtil videre er det lykkedes, fordi det er nogle gode folk, fortæller Poul Philipsen.

Typisk resulterer det i en ansættelse med løntilskud i maksimalt seks måneder, og det halve år kan køre sig i pole position til en læreplads ved at vise, at ”jeg kan godt”, forklarer Poul Philipsen:

- Der florerer flere fordomme, blandt andet over for gruppen med somalisk baggrund, men du kan ikke bruge fordomme til noget som helst i mit job. Til gengæld ved vi, når folk har været her et par dage, hvad vi har med at gøre. Og indtil videre er jeg kun blevet positiv overrasket, også med folks engagement. De er meget vedholdende, og hvis det er et udtryk for, hvad det er for mennesker, vi har med at gøre, er det rigtigt godt.

- Hvis de næste, som begynder her, er på samme niveau, er det langt over, hvad jeg ellers har arbejdet med. De ved godt, hvad det handler om og opfylder deres forpligtelser. Og på den baggrund må jeg sige, at jeg ikke forstår, hvordan der kan være så meget uforløst potentiale i Vollsmose samtidig med, at man taler om området som et problem, siger Poul Philipsen.

Jimi Steiner fra Hansson & Knudsen nikker. Han ved om nogen, at mange virksomheder efterspørger folk, der gerne vil og kan arbejde.

- Derfor er det heller ikke en sur pligt at tage de her ledige ind. De er faktisk enormt efterspurgte. Det mærker vi også på vores underentreprenører, og derfor arbejder Poul på højtryk for at finde gode folk, siger han.

Annonce

En god fætter

En af de efterspurgte er Mohamed Farah, som også har fået flere i sit netværk i gang på byggepladsen:

- Vi har fået en chance, og i dag er vi blevet ansat. Jeg tror, der er flere andre unge, som ikke har arbejde, der vil gøre det godt, hvis de får chancen og kommer i gang, siger han stille.

- Der er jo jobgaranti bagefter praktikken - hvis man ellers gør det godt og er en god fætter.

Byg til vækst

Formålet med Byg til Vækst er at få ledige i uddannelse og beskæftigelse i forbindelse med det byggeboom, som har ramt især Odense de seneste år. Byg til vækst er et samarbejde mellem 10 fynske kommuner, byggeri-uddannelserne, jobcentrene samt de tilhørende fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer. Formandskabet udgøres af Dansk Byggeri og 3F Bygningsarbejderne Fyn.

I Vollsmose skal 1.000 boliger rives ned efter planen, og de resterende blokke renoveres betragteligt. Her bruges den store forandring af bydelen til at skaffe job til lokale, som ellers har gået ledig eller ikke haft et fast arbejde. Mere end 30 fra området har henvendt sig, og indtil nu er 15 i job eller er på vej til at få det tilbudt. I de næste uger kommer flere personer på ventelisten i gang.

Et forløb begynder typisk med et snusepraktik-forløb på maksimalt fire uger. Er man ikke vant til at komme på en byggeplads, skal man som det første lære at navigere og gebærde sig på pladsen generelt. Hvis begge parter er tilfreds med forløbet, kan deltagerne forsætte med et job med løntilskud i en periode på seks måneder og herefter fast arbejde - eller det kan åbne for en praktikplads og et lærlingeforløb inden for forskellige byggefag.

Ifølge Peter Rothman Boas, projektleder hos Fyens Almennyttige Boligselskab (FAB), har boligselskabet en samfundsmæssig forpligtelse til at hjælpe med at få folk ud på arbejdspladsen, når der er tale om et så stort projekt. Fordelen ved at få lokale om bord er blandt andet et stort ejerskab til arbejdet samt at få nogle ambassadører, som formidler, hvad der er i gang med i lokalområdet - og hvor godt det bliver.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce