Annonce
Odense

Leder i ungdomsskolen: Hun er en solstrålehistorie

Allan Hejnfelt glæder sig over at Stine Bang Larsen nu bliver FN-delegat. Arkivfoto: Mads Hansen
At være ordblind kan betyde, at man læser dårligt på grund af problemer med synet, hørelsen eller at kende forskel på højre og venstre. Løsningerne er lige så forskellige som årsagerne, forklarer Allan Hejnfelt, der i mange år arbejdede med ordblinde i Odense Kommune og nu er ungekoordinator i UngOdense, hvor han arbejder sammen med Stine Bang Larsen.
Annonce

Dybest set er det ikke raketvidenskab, forklarer Allan Hejnfelt. Han er tidligere specialundervisningslærer og leder i ungdomsskolen i Odense, og han taler om de mange unge mennesker, han har hjulpet med at lære at læse og skrive.

- Jeg er ambivalent omkring begrebet ordblindhed. Ordblindhed betyder for mig bare, at man har svært ved at læse og skrive, forklarer Allan Hejfelt, der i dag er ungekoordinator i UngOdense.

Ordblindhed har mange årsager, fortæller han. Dårligt syn er én af dem, dårlig hørelse en anden. En tredje er omvendt højre-venstre-funktion. Løsningerne kan være briller, høreapparat eller at vende bogen på hovedet. Derudover er der psykiske årsager, som kan medvirke til, at man har svært ved at læse og skrive.

- Det er de værste. Det kan være svært at finde ud af årsagen, fortæller Allan Hejnfelt.

Han husker en dreng, som hverken havde problemer med syn, hørelse eller højre-venstre-funktionen. Efter lang tid, fandt han ud af, at han havde et problem med, at hans storebror stod til at arve familievirksomheden. Så sad de og snakkede om det. Drengen var interesseret i historiske emner, og en dag talte de om Churchill. Drengen fortalte en helt korrekt anekdote, men Allan Hejnfelt sagde, at det troede han ikke på. Næste gang, de mødtes, havde drengen bøger med, hvor han kunne vise, at det var rigtigt. Og så var han i gang med at læse.

Allan Hejnfelt kender Stine Bang Larsen fra ungdomsgruppen Slænget med tilknytning til ungdomsskolen. Her arbejder hun med at lave ungdomsklubber i Uganda, hvor der bl.a. er fokus på at modvirke spredning af HIV/AIDS blandt børn og unge. Stinge Bang Larsen er udnævnt til FN ungdomsdelegat og klarer sig godt på universitetet, selvom hun tidligere havde store problemer med ordblindhed. Da hun kom til Slænget i 1. g. havde hun overvundet sin ordblindhed så meget, at hun kunne klare sig i gymnasiet.

- Det er ikke for sjov, at hun kom på talentholdet. Hun er en solstrålehistorie, siger Allan Hejnfelt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Vidste du ...?

OB

OB presset til angreb på hjemmebane: Satte det hele over styr mod Randers og tabte

Annonce