Annonce
Odense

Leder efter andre løsninger: Byrådspartier afviser at åbne budgettet igen

Venstre står alene med ønsket om at genåbne det kommunale budget for at forhindre besparelser på børn og ældre. Til gengæld arbejdes der på børn- og ungeområdet på at finde andre løsninger end dem, der er nævnt i sparekataloget, fortæller borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Peter Rahbæk Juel, Socialdemokraterne

Peter Rahbæk Juel, Socialdemokraterne. Arkivfoto: Jens Wognsen

- Jeg har talt med de øvrige forligspartier bag det budget, vi for to måneder siden skrev under på, og der er ingen af dem, der har ønske om at åbne budgettet igen. Derfor ser jeg ingen grund til at følge Venstres opfordring.

Hvad vil det skade i det mindste at give det et forsøg?

- Blækket er knap tørt på det forlig, vi har indgået, og der er ingen præmisser, der har ændret sig siden forhandlingerne.

Ifølge Jane Jegind har hun og Venstre ikke været klar over omfanget af de økonomiske problemer. Så noget har jo ændret sig?

- Det er et enigt byråd, der står bag budgetforliget, og min opfordring til Venstre vil være at bruge krudtet og kræfterne i Børn- og Ungeudvalget på at skåne børnene så meget som muligt.

- Og så vil jeg gerne benytte anledningen til at sige, at vi lige nu arbejder på at finde andre løsninger end dem, der er lagt frem fra forvaltningen. Hvilke forslag det er, kan jeg ikke endnu sige.

Brian Dybro, SF

Brian Dybro, SF. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

- Vi er nødt til at forsøge at finde nogle løsninger, for vi er i SF meget optagede af at undgå de her besparelser, som rammer de områder, vi har tilgodeset med velfærdsprocenten. Men vi skal ikke genåbne budgettet. Det er det rene populisme fra Venstres side, for de har udmærket kendt præmisserne for budgettet.

Så det var også populisme, da du i 2016 var med til at få åbnet et indgået budget?

- Nej. Forskellen er, at vi dengang skulle gennemføre besparelser, der var en konsekvens af budgettet. Besparelserne, vi snakker om nu, har været kendt gennem hele året.

Hvis løsningen ikke er en genåbning af budgettet, hvad er så?

- Det kan jeg ikke svare på nu og her. Det sidder vi og arbejder på lige i øjeblikket, for jeg vil gerne understrege, at det er en alvorlig situation, og vi er optagede af at værne om velfærdsprocenten.

Susanne Crawley Larsen, Radikale Venstre

Susanne Crawley Larsen, Radikale VenstreArkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

- Jeg ser ingen grund til at genåbne budgettet, for der er ikke noget, der har ændret sig, siden vi alle skrev under for to måneder siden. Det er klart, at budgettet har givet Børn- og Ungeudvalget en opgave, og den er vi ved at løse. Der er kommet alternative forslag frem, der skal regnes på og kigges på, så jeg tænker, vi kan finde en løsning, der skåner børnene mest muligt.

Er det slet ikke fristende som børn- og ungerådmand at sige ja tak til flere penge til området?

- Der er én tid på året, hvor vi forhandler budget, og det var i september. Nu er tiden til, at vi løser opgaverne.

Venstre foreslår også, at Børn- og Ungeforvaltningen hver måned skal give jer i udvalget en økonomisk redegørelse for at sikre, at problemerne ikke igen vokser sig store. Er det en god idé?

- Det er et klassisk Venstre-forslag, som jeg ikke føler, der er grund til at følge. Børn- og Ungeforvaltningen overholder budgetterne, og velfærdsprocenten er udtryk for langtidsplanlægning.

Brian Skov Nielsen, Enhedslisten

Brian Skov Nielsen, Enhedslisten. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

- Det er en voldsom frustrerende situation at stå med de besparelser, men vi vil ikke genåbne et budget, vi lige har indgået. Vi skal på andre måder gøre, hvad vi kan, for at besparelserne får så få konsekvenser for børnene som muligt.

Søren Windell, Konservative

Søren Windell, Konservative. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

- Hvis der bliver indkaldt til forligsmøde, så kommer Konservative, og vi kommer konstruktive. Det er en ulykkelig situation, vi står i, og kan vi i fællesskab finde flere ressourcer til børn, unge, ældre og mennesker med handicap, så ser vi gerne på det. Men det er vigtigt, at vi samtidig har respekt for, at vi har indgået et budget i fællesskab.

Er I villige til at genåbne budgettet?

- Hvis der er flertal for at genåbne budgettet, så deltager vi selvfølgelig i de forhandlinger.

Christel Gall, Dansk Folkeparti

Christel Gall, Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

- Vi vil ikke gå ind i et lokale med et helt åbent budget. Vi har skrevet under på forliget, og det står vi ved. Det er ikke nødvendigt, at hele byrådet kigger på de besparelser, der skal findes i Børn- og Ungeforvaltningen. Man må tage det der, hvor problemet er opstået.

Det er jo ikke kun Børn- og Ungeforvaltningen, Venstre vil finde penge til. En bevaring af klippekortet til ældre er også på tale?

- Vi har i Ældre- og Handicapudvalget fundet penge til besparelser, og de beslutninger er truffet. Derfor er det også rimeligt, at Børn- og Ungeudvalget tager de konsekvenser, der må være hos dem. Det er jeg sikker på, at de er kompetente nok til. Det med at gå på rov i andre forvaltninger for at dække et underskud, det er ikke måden at gøre det på.

Abdirashid Abdi, Alternativet

Abdirashid Abdi, Alternativet. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

- Vi er imod at genåbne budgettet. Vi kan ikke se, hvor pengene til at dække besparelserne på Børn- og Ungeområdet skulle komme fra, og de forslag, Venstre er kommet med, er ikke områder, vi mener, der kan spares på.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Assens

Klager over Assens Kommune: - De tilgodeser ikke vores søns behov

Odense For abonnenter

Odense Kommune betalte for hotel, rejser og en konsulentrapport: Så meget kostede falleret tour-drøm

Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Annonce