Annonce
Kerteminde

Leder: Borgmesteren og de ældre vandt første omgang

Peter Ammitzbøll er lokalredaktør i Kerteminde.
Annonce

Der står et nul til borgmesteren og de ældre, efter byrådet i sidst uge klappede første del af budgetforhandlingerne af og gav hinanden hånden på en historisk stor investering i ældreplejen på 120 millioner kroner.

Taberne blev byrådet største parti, De Konservative, der endnu engang ikke formåede at samle det borgerligt flertal i byrådet. Dem vender vi tilbage til.

Det vigtigste er, at de ældre blev de helt store vindere. Borgmester Kasper Olesen havde nemlig begået en mindre genistreg ved at splitte forhandlingerne om budgettet op i to. Først de ældre - så resten af budgettet.

Ved at lægge forhandlingerne om ældreplejen, før partierne kom med alle deres andre ønsker til budgettet, sikrede borgmesteren nemlig, at der rent faktisk var penge nok i kassen til et nyt plejehjem, demenscenter og storkøkken.


Kasper Olesen er mere glad for at være borgmester, end han er for at være socialdemokrat. Partibogen får lov til at blive i baglommen, og borgmesteren går efter forliget.


At det så lykkedes at få hele byrådet til at skrive under på forliget, var i høj grad også borgmesterens fortjeneste. Kilder fra begge sider i byrådet roser borgmesteren for at lytte før, før han taler, og fremhæver hans evne til at skabe en positiv stemning i forhandlingslokalet.

Måske hænger det sammen med - som en af forhandlerne forklarede, at Kasper Olesen er mere glad for at være borgmester, end han er for at være socialdemokrat. Partibogen får lov til at blive i baglommen, og borgmesteren går efter forliget.

Han har gjort det før, og med kun et år til næste valg, har Kasper Olesen igen vist, at han er manden, der kan samle byrådet.

De helt store tabere er De Konservative, der var gået ind i forhandlingerne med et krav om at få et friplejehjem til Kerteminde Kommune. Det var "Elses drøm", som partiet fortalte i en kampagne på facebook, hvor byrådsmedlem Else Møller i en video var på besøg på et friplejehjem. Frit valg fra vugge til grav, lød sloganet, og det kan de færreste vel være imod.

Det burde være muligt at samle et borgerligt flertal om den sag. Desværre er De Konservative lige så dårlige til det politiske håndværk, som de er gode til at skrue kampagner sammen på facebook.

I den borgelige blok undrer flere kilder sig over, at Klavs Lauridsen ikke forud for budgetforhandlingerne har rakt ud til de andre partier. Talt til 13, og sikret sig opbakning til et budget med klare borgerlige mærkesager.

Det havde været et stærkt signal at sende til vælgerne et år før valget. At de borgerlige stemmer i Klavs Lauridsen har en leder, der kan sit politiske håndværk og har formatet til at tage borgmesterkæden fra Kasper Olesen.

Det tvivler flere kilder til højre i byrådet nemlig på, at han kan.

Og tvivlen fik ny næring ved det afsluttende forhandlingsmøde, hvor de andre forhandlere havde mandat til at lukke aftalen og skrive under. Det kunne Klavs Lauridsen ikke. Han var nødt til at afbryde mødet, forlade lokalet, og vendte først tilbage flere timer efter med en besked om, at De Konservative var med.

Det blev bemærket.

For som en af forhandlerne fortæller: "Når vores forhandler tager en beslutning. Så er der taget en beslutning, og hvis der er nogen, der er uenige, så klarer vi det internt".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce