Annonce
Fyn

Ledende overlæges frygt: Flytning af børnekræftafdeling vil skabe lægeflugt fra OUH

Hvis behandlingen af kræftramte børn samles på Rigshospitalet, frygter Marianne Skytte Jakobsen, der er ledende overlæge på H.C. Andersen Børne- og Ungehospitalet på OUH, at det bliver svært at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere. Arkivfoto: John Fredy
Hvis kræftbehandlingen af børn samles på Rigshospitalet, vil det gøre det sværere for børne- og ungehospitalet på OUH at fastholde og rekruttere dygtige medarbejdere. Det vurderer den ledende overlæge på børnehospitalet.
Annonce

Børnene og deres familier får langt til diagnosticering og behandling, hvis forslaget om at lukke børnekræftafdelingerne i Odense, Aarhus og Aalborg og samle dem alle på Rigshospitalet bliver gennemført.

Men det vil også påvirke fagligheden på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital på Odense Universitetshospital. Det vil gøre det svært både at fastholde og tiltrække gode læger og sygeplejersker, fortæller Marianne Skytte Jakobsen, der er ledende overlæge på børne- og ungehospitalet.

- Der er ikke nogen af vores læger, der er rejst endnu, men det er klart, at hvis man melder ud, at om ikke så lang tid flytter man det hele til Rigshospitalet, så kan jeg ikke ansætte nye kræftlæger og dem, der er her, vil rejse. Det ville jeg i hvert fald gøre, hvis det var mig.

- Så selv om man beslutter, at en lille del af behandlingen skal ligge hos os, så får jeg jo ikke de dygtigste onkologer (kræftlæger, red.) til at søge arbejde her, hvis de i virkeligheden ikke må lave noget, forudser Marianne Skytte Jakobsen og peger på, at man - hvis forslaget gennemføres - også kommer til at få brug for flere kræftlæger på Rigshospitalet.

Hvis de dygtigste kræftlæger samles i hovedstaden, vil ekspertisen på området også samle sig der. Det betyder, at det kan tage længere tid at blive diagnosticeret med kræft, hvis man kommer på børne- og ungehospitalet i Odense.

- Vi kommer til på sigt at have en blind vinkel på børneafdelingen i forhold til det, og vi kommer også til at have et problem, hvis der kommer en ind med symptomer, for så kender vi ikke symptomerne på børnekræft, siger Marianne Skytte Jakobsen.

Annonce

Ringere uddannelse

Samtidig vil lukningen af børnekræftafdelingen på OUH også få betydning for dem, der fremover vil være børnelæge. Hvis man starter i en introduktionsstilling i Aabenraa, Esbjerg, Kolding eller Odense, vil man i to år komme under uddannelse på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital, hvoraf minimum seks af månederne er på kræftafdelingen.


Der er ikke nogen af vores læger, der er rejst endnu, men det er klart, at hvis man melder ud, at om ikke så lang tid flytter man det hele til Rigshospitalet, så kan jeg ikke ansætte nye kræftlæger og dem, der er her, vil rejse.

Marianne Skytte Jakobsen, ledende overlæge på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital


Og det er en vigtig del af del af deres uddannelse, fortæller Marianne Skytte Jakobsen.

- Det er megavigtigt, at de har set og ved, hvordan børnekræft ser ud, så de genkende det, når de sidder andre steder – der er jo andre sygehuse i regionen, som ikke har en børnekræftafdeling. Men lægerne der har jo alle sammen været på børnekræftafdelingen og ved, hvordan det ser ud.

- Der er ingen tvivl om, at det kommer til at påvirke det samlede udbud her hos os og kvaliteten af det. Det bekymrer os rigtig meget, siger Marianne Skytte Jakobsen.

- Tror du, at forslaget kan nå at blive stoppet?

- Det er ikke sat i værk, så jeg er sikker på, at hvis man vil, kan man stoppe det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Vandsalamanderen er kun en del af problemet: Borgergruppe er klar til at fortsætte kamp mod motorbane

Annonce