Annonce
Nyborg

Ledelse på jobcenter anklages for topstyring og nepotisme

Jobcentret i Nyborg har cirka 80 ansatte, men der er lagt op til en stor fyringsrunde. Samtidig kritiseres ledelsen nu i skarpe vendinger i et anonymt brev. Foto: Kasper Riggelsen

Anonymt brev fra medarbejdere på jobcentret i Nyborg blev afleveret dagen før stor varslingsrunde. På rådhuset betragter man sagen som afsluttet.

Nyborg: Jobcentret i Nyborg er danmarksmestre i at få borgere væk fra offentlig forsørgelse, viser en ny rangliste fra Beskæftigelsesministeriet.

Der hersker dog langt fra jubelstemning blandt de ansatte i disse dage. Mellem en fjerdedel og en tredjedel af jobcentrets egne medarbejdere risikerer nemlig selv at miste arbejdet som følge af den politiske aftale om budget 2019.

I alt er cirka 25 personer varslet afskediget. Dertil kommer en række stillinger, som ikke bliver genbesat, bekræfter vicekommunaldirektør Søren Møllegård overfor Fyens Stiftstidende.

Som om det ikke var nok, har direktionen haft travlt med at forberede et svar på en usædvanlig hård kritik af den nuværende ledelse på jobcentret i Nyborg, der beskyldes for alt fra topstyring til frås med offentlige midler og nepotisme.

Kritikken er fremsat i et anonymt brev fra "en gruppe medarbejdere på jobcentret", der blev sendt til direktionen og samtlige medlemmer af byrådet den 22. oktober - dagen før varslingen af de mange fyringer.

Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i både brevet og direktionens skriftlige svar, der har været behandlet som et lukket punkt på Økonomiudvalgets dagsorden den 29. oktober. Derudover har avisen været i kontakt med flere ansatte på jobcentret. Også de ønsker at forblive anonyme af frygt for repressalier. Men de bekræfter samstemmende, at kritikken afspejler den snak, der er på gangene.

(V)i ser os nødsaget hertil som et desperat forsøg på at sætte fokus på, hvor dårlig trivslen er i jobcentret under den nuværende ledelse af Louise Berg.

Anonym henvendelse til direktionen og samtlige medlemmer af byrådet

Tillidsrepræsentanterne

Det svarer dog langt fra til den opfattelse, som jobcenterchef Louise Berg og direktionen har.

I det skriftlige svar til politikerne henviser man blandt andet til en udtalelse fra de to tillidsrepræsentanter på jobcentret, som stiller sig uforstående overfor kritikken. Tværtimod har de en oplevelse af, at tingene i store træk fungere, som de skal, og at "dialogen er god og konstruktiv".

Ifølge Søren Møllegård har man ingen grund til at tro, at tillidsrepræsentanterne er ude af trit med virkeligheden, eller at de skulle være bange for at sige deres ærlige mening.

- Meget tyder derfor på, at kritikken ikke deles af medarbejderne i jobcentret, men alene er rettet af en enkelt eller meget få medarbejdere, hedder det i redegørelsens konklusion.

Vicekommunaldirektøren erkender omvendt, at man ikke har gjort noget forsøg på at komme i kontakt med afsenderne af brevet. I stedet har man koncentreret sig om at undersøge de påstande og kritikpunkter, som brevet indeholder.

Og det er som antydet ikke småting, jobcentrets ledelse og Louise Berg i særdeleshed bliver beskyldt for.

Annonce

Bag om ryggen

Afsenderne indleder da også med at konstatere, at de finder det enormt grænseoverskridende at gå bag deres egen chefs ryg.

- (M) en vi ser os nødsaget hertil som et desperat forsøg på at sætte fokus på, hvor dårlig trivslen er i jobcentret under den nuværende ledelse af Louise Berg, skriver de som begrundelse for det usædvanlige skridt.

Det er et faktum, at jobcentret gennem en længere periode har været udfordret af et højt sygefravær. En opgørelse for perioden januar-august i år viser, at afdelingens korte fravær, det vil sige 1-6 dage, er steget yderligere, mens det lange fravær til gengæld er faldet.

Ifølge afsenderne af det anonyme brev er der en direkte forbindelse mellem det høje sygefravær og en generel mistrivsel på stedet som skyldes dårlig ledelse. Ikke bare er der truffet en række dårlige beslutninger, det er også foregået hen over hovederne på de almindelige medarbejdere, hævder altså kritikerne.

Den manglende inddragelse kommer også til udtryk i forbindelse med håndteringen af klagesager, altså hvor en borger klager over en navngiven sagsbehandler. I de tilfælde er det ikke usædvanligt, at ledelsen uden forudgående kendskab til sagen udstikker en kontraordre til sagsbehandlerne og giver garantier til borgerne, hedder det i brevet.

Annonce

Svar på tiltale

Beskyldningerne bliver dog purre afvist af direktionen, der heller ikke mener, at der er belæg for at påstå, at sygefraværet primært skyldes dårlig trivsel. Tværtimod har der været brugt rigtig meget energi på nye tiltag, der skal være med til at nedbringe fraværet.

- I den proces har der været medarbejdere, som afdelingerne har måtte sige farvel til. Personaleafdelingen har været indover i forhold til både proces på iværksatte tiltag og proces i forhold til medarbejdere, der skulle opsiges grundet fravær, hedder det i redegørelsen, hvor man omvendt bekræfter, at der har været op til flere eksempler på medarbejdere, som har følt sig udsat for mobning af deres nærmeste leder.

Det er der dog blevet taget hånd om, forsikrer direktionen.

Afvisningen er også total, når det gælder anklagerne om nepotisme. I det anonyme brev peger kritikerne på navngivne medarbejdere, som de mener at blevet ansat uden at have de nødvendige kvalifikationer. Og i et enkelt tilfælde også uden at stillingen er blevet slået op. Men som til gengæld er private venner med personer i ledelsen.

Alt er dog foregået hele efter bogen fastslår Søren Møllegård som øverste ansvarlig for personaleanliggender. Alle medarbejdere på jobcentret er således blevet ansat på baggrund af stillingsopslag og af et enigt ansættelsesudvalg. Det forhold, at nogle kender hinanden fra andre sammenhænge eller kører sammen til og fra arbejde, er der ikke i sig selv noget forkert i, bemærker vicekommunaldirektøren.

Annonce

120 procent opbakning

Han tøver da heller ikke på spørgsmålet om, hvorvidt han fortsat har tillid til jobcenterchefen.

- 120 procent. Derfor giver sagen heller ikke anledning til foretage sig mere i en politisk kontekst, forklarer han.

Helt slut er det imidlertid ikke. Sammen med direktør Marianne Stentebjerg vil han inden længe aflægge jobcentret et besøg. Formålet er dog ikke at genåbne den aktuelle sag, forsikrer han, men derimod at sende et klart budskab om, at det er vigtigt at kunne tale åbent om tingene.

- Vi er afhængige af at kunne tage imod kritik. For det er utrolig svært at håndtere, når der kommer en anonym henvendelse som i dette tilfælde. Det ændrer dog ikke på, at vi naturligvis tager sagen meget alvorligt. Det vidner redegørelsen til Økonomiudvalget også om, siger han.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Nordfyn For abonnenter

Ingen bed på en billig byggegrund i Hårslev: Se listen over, hvad en grund koster i de nordfynske byer

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nyborg

Fagforeninger: Flere sager om krænkelser i Nyborg Kommune

Annonce