Annonce
Odense

LED-lys i Odenses gader: Lys på vejen og fortovet, men mørkere rundt om

Fordelene ved at skifte traditionel gadelys ud med LED er blandt andet et betydeligt lavere energiforbrug og en meget længere levetid end for de traditionelle lyspærer. Foto: Pia Finderup Mortensen
Moderne LED-pærer og slukkede lamper er også en del af forklaringen på, at Odense virker mørkere.

Det er ikke kun letbanebyggeriet, der er skyld i, at dele af Odense virker så mørk i denne tid. Det skyldes også, at Odense i lighed med andre byer er gået over til LED-lys, og at man har indført såkaldt natsænkning, altså at man slukker hver anden lampe i en periode.

Netop LED-lyset fremstår mørkere end tidligere lyskilder. En gang havde de fleste danske byer et lys over sig, der mindede mere om det hjemme i stuerne. Denne form for belysning kunne typisk være lamper, der hang i ledningerne og spredte lyset til alle sider.

- De er fra en tid, hvor energiforbrug og spildlys ikke var i tilsvarende fokus, siger Jan Baunehøj Andersen fra Signal- og Gadelysanlæg og tilføjer:

- Når det i nogen tilfælde alligevel kan opleves mørkere med LED, er det fordi moderne vejbelysnings-armaturer med LED og præcise linser i langt højere grad styrer lyset i retning af vejen frem for at lyse i alle retninger. Når omgivelserne ikke er belyst, optræder området mørkere, selv om vi både ved beregning og måling kan vise, at fortove og kørebane reelt er kraftigere belyst end med de tidligere armaturer.

Han tilføjer, at LED-lys også i højere grad tager hensyn til boligejere med vinduer ud mod vejen.

I dag udgør LED en tredjedel af kommunens 44.564 lyskilder, men inden udgangen af 2021 stiger det til halvdelen, når man fjerner de gamle kviksølvlyskilder, som EU har gjort ulovlige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce