Annonce
Odense

LED-lys i Odenses gader: Lys på vejen og fortovet, men mørkere rundt om

Fordelene ved at skifte traditionel gadelys ud med LED er blandt andet et betydeligt lavere energiforbrug og en meget længere levetid end for de traditionelle lyspærer. Foto: Pia Finderup Mortensen
Moderne LED-pærer og slukkede lamper er også en del af forklaringen på, at Odense virker mørkere.
Annonce

Det er ikke kun letbanebyggeriet, der er skyld i, at dele af Odense virker så mørk i denne tid. Det skyldes også, at Odense i lighed med andre byer er gået over til LED-lys, og at man har indført såkaldt natsænkning, altså at man slukker hver anden lampe i en periode.

Netop LED-lyset fremstår mørkere end tidligere lyskilder. En gang havde de fleste danske byer et lys over sig, der mindede mere om det hjemme i stuerne. Denne form for belysning kunne typisk være lamper, der hang i ledningerne og spredte lyset til alle sider.

- De er fra en tid, hvor energiforbrug og spildlys ikke var i tilsvarende fokus, siger Jan Baunehøj Andersen fra Signal- og Gadelysanlæg og tilføjer:

- Når det i nogen tilfælde alligevel kan opleves mørkere med LED, er det fordi moderne vejbelysnings-armaturer med LED og præcise linser i langt højere grad styrer lyset i retning af vejen frem for at lyse i alle retninger. Når omgivelserne ikke er belyst, optræder området mørkere, selv om vi både ved beregning og måling kan vise, at fortove og kørebane reelt er kraftigere belyst end med de tidligere armaturer.

Han tilføjer, at LED-lys også i højere grad tager hensyn til boligejere med vinduer ud mod vejen.

I dag udgør LED en tredjedel af kommunens 44.564 lyskilder, men inden udgangen af 2021 stiger det til halvdelen, når man fjerner de gamle kviksølvlyskilder, som EU har gjort ulovlige.

Annonce
Annonce
Odense

Nu får Vollsmose sin egen læge

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Corona gør stadig ondt på de fynske hoteller: Men ét sted går det over al forventning

Fyn For abonnenter

Fanget i pandemiens ukendte ocean: Kaptajn fra Dyrup måtte blive fire måneder ude på havet med sin besætning

Assens

En 'lidt trist' historie: Familiemedlem politianmeldt for at stjæle en Mercedes-Benz

Annonce