x
Annonce
Læserbrev

Lav noget sammen i haven

Når vi alligevel går hjemme – og når vi alligevel anbefales udeaktiviteter i frisk luft, så kom ud i haven og skab nogle steder i haven, hvor insekter, vilde bier, mariehøns, edderkopper, regnorme og pindsvin kan bo og udvikle sig til glæde for dig og din have.

Det kan gøres på mange måder og ved at udnytte havens egne naturmaterieler. Lav små bunker i haven af f.eks. sten, jord, sand, tagrør, kvas, gerne og træ.

Bor huller i stykker af en træstamme eller et udgået træ – huller på 4 - 7 – 9 og 12 mm. Bor fra siden og ikke igennem.

En gammel palle kan give bolig for pindsvin og der kan så bygges ovenpå til andre dyr og insekter.

Hvis man vil gøre lidt mere ud af det, så kan man bygge insekthoteller af gamle bræddestumper (uden maling og trykimprægnering). Små eller større efter eget ønske – men gerne op mod 20 cm. brede. Har du ikke selv gamle brædder, så gå på genbrugspladsen eller spørg efter affaldstræ hos en tømmerhandler. Måske har du en gammel reol eller trækasse.

Lav små rum, som kan fyldes med naturmaterieler fra haven, som kan danne små hulrum til insekterne: grene i forskellige tykkelser, tykkere grene kan flækkes. Grankogler, mos, bark hør og halm m.v.

Der er mange idéer at hente fra Internettet ved at søge på insekthoteller bl.a. denne fra Danmarks Naturfredningsforening: https://www.dn.dk/nyheder/guide-sadan-bygger-du-insekthoteller-til-din-have/

Det er en oplagt aktivitet for børn og voksne sammen til at fremme biodiversiteten i haven (FNs Verdensmål nr. 15- Livet på land).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Børn og lærere er ikke forsøgskaniner, siger Søren Brostrøm

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce