Annonce
Nyborg

Latrinært: Forskere dykker ned i 500 år gammel afføring

Latriner stinker, men det holder ikke forskere tilbage for at dykke dybt i forfædrenes afføring på Torvet i Nyborg. Her er latrinet fundt tæt på rådhuset. Arkivfoto: Mogens Rasmussen.
Forskere fra Nationalmuseet skal endevende 500 år gammelt latrin på Torvet i Nyborg.

Nyborg: Et 500 år gammelt latrin fundet under udgravningerne på Torvet får besøg af et hold forskere i ugens løb. En biolog samt dna-forskere fra Nationalmuseet har næse for den slags, og de rykker til undsætning for at dykke ned i vore forfædres afføring.

- Vi har indtil videre undersøgt latriner i Roskilde, København, Odense og en række andre byer. Så nu glæder vi os til at få fingre i prøver fra endnu et latrin, siger museumsinspektør Morten Fischer Mortensen fra Nationalmuseet i København til Østfyns Museer.

Annonce

Spor af citroner

Et gammelt latrin indeholder ofte frø, planterester, pollen, fiskeben og parasitter, som er godt bevarede i de iltfattige, tildækkede latriner. Og ud fra de spor kan forskerne danne sig et billede af sundhedstilstanden, madkulturen og endda handelsforbindelser blandt folk i 1500-tallets Nyborg.

Ifølge Morten Fischer Mortensen så har man tidligere fundet spor af citroner og vindruer fra middelhavslandene i de gamle latriner. Men også kryddernelliker, som dengang kun blev dyrket på Molukkerne i Indonesien

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce