Annonce
Livsstil

Late Summer Festival: Klassisk i særklasse på Vestkysten

Anne-Marie Hjelm var med til at starte Hvide Sande Masterclass og var tovholder på den første Late Summer Festival, som blev holdt i Hvide Sande. Arkivfoto: Jørgen Kim
I løbet af sensommeren er der rig mulighed for at opleve klassisk musik fra øverste hylde i Hvide Sande, hvor der igen i år holdes Late Summer Festival i august og Hvide Sande Masterclass i september.
Annonce

Er du til klassisk musik, er der to gode grunde til at besøge Hvide Sande i sensommeren. Fra 17. til 23. august holdes Late Summer Festival for femte gang i den vestjyske fiskerby. Og i september fra den 19. til den 26. holdes 14. udgave af Hvide Sande Masterclass.

Late Summer Festival havde oprindeligt til huse i hovedstaden, hvor den blev afviklet første gang i 2014 på Hofteateret på Christiansborg. Men allerede året efter valgte arrangørerne, Helge og Anette Slaatto, at flytte til Hvide Sande, hvor Anne-Marie Hjelm, som er organist i Helligåndskirken, var tovholder på den første festival, der blev holdt i byen.

- Man snakker så meget om Udkantsdanmark. Men der er jo både et vestligt og et østligt Udkantsdanmark. København er det østlige, men her på Vestkysten har vi faktisk en destination, der på antallet af overnatninger næsten matcher København, siger Anne-Marie Hjelm og fortsætter:

- Det kommer altså ikke ud af det blå, at man kan finde på at flytte en eksklusiv, smal, klassisk musikfestival fra hovedstaden til Hvide Sande. Her kommer jo også masser af mennesker, der er kulturinteresserede, på ferie.

Late Summer Festival

2020-udgaven af Late Summer Festival markerer 250-året for Ludwig van Beethovens (1770-1827) fødsel. En række kvindelige komponister, som Fanny Hensel (1805-1847), Britta Byström, den israelsk-danske Rachel Yatzkan og tatarisk-russiske Sophia Gubaidulina vil også blive fremhævet ved årets festival.

Der bliver taget hensyn til gældende coronavejledninger til alle koncerter.

Program:
7. august - Beethoven & Schubert møder Rachel Yatzkan (åbningskoncert): 20.00-21.45, Helligåndskirken, Hvide Sande.

18. august - Musikalsk dyreliv (gratis koncert): 17.00-18.00, Vestjysk Bank.

18. august - Musik mod nattehimlen: 21.00-22.00, Lyngvig Kirke.

19. august - Beethoven & hans åndsfæller: 20.00-21.15, Haurvig Kirke.

20. august - Nordiske stjerner ved solnedgang: 20.00-21.30, Hvide Sande Sportsfisker Center.

21. august - I Rosentiden: 15.30-16.30, Anker Fjord Hospice.

21. august - Musikalsk fyrværkeri i alle genrer (afslutningskoncert): 20.00-21.45, Helligåndskirken, Hvide Sande.

For mere information og billetkøb besøg: www.latesummerfestival.dk.

Annonce

Andre omgivelser

De mange turister er dog ikke det eneste, der gør det attraktivt at holde klassiske koncerter på højt niveau i en lille provinsflække på Vestkysten. Områdets natur og særegne omgivelser er en af hovedårsagerne til, at de internationalt anerkendte musikere vender tilbage år efter år, mener Anne-Marie Hjelm:

- Det er netop steder som Hvide Sande, der er interessante, når kunstnere skal inspireres på ny og fordybe sig. Stedet herude er jo bare ...

Anne-Marie Hjelm savner ord, og udtrykker det i stedet med en udånding af den slags, der bliver til, når man bliver rørt af noget smukt.

- Det suger en masse kapaciteter til sig, som leverer fremragende musik på et niveau, man normalt skal rejse til udlandet for at opleve:

- Vi har mange publikummere, som kommer fra København, Nordsjælland og Aarhus. De kommer herud for at få lidt frisk luft og opleve nogle koncerter i anderledes omgivelser, end de er vant til. Vi holder for eksempel koncerter i Lyngvig Fyr og i Fiskeriets Hus, et lokalhistorisk museum. Det vækker folks nysgerrighed, så de tænker: Hvad sker der her?

Annonce

Begyndte med masterclass

Det var da også de unikke omgivelser, der fik Helge Slaatto til at flytte Late Summer Festival til Hvide Sande. Han faldt for stedet, da han deltog som professor på Hvide Sande Masterclass, som Anne-Marie Hjelm er idékvinden bag.

- Jeg er tidligere gymnasielærer, og som formidler ser jeg det som min væsentligste opgave med de ting, jeg har søsat, at bringe kunsten derud, hvor man ikke lige forestiller sig, at den skal være. Udgangspunktet for Hvide Sande Masterclass er, at nogle af Europas bedste musikere og professorer coacher og underviser unge talenter og samtidig giver koncerter, forklarer hun og uddyber:

- Der har været forskellige undervisere tilknyttet i årenes løb, og i 2014 var Helge Slaatto med. Han var på det tidspunkt professor i violin i Münster i Tyskland. Han havde - sammen med sin kone, Anette Slaatto - denne her festival i København, som de kaldte Late Summer Festival, men han blev så betaget af Hvide Sande, at han syntes, det kunne være sjovt at flytte festivalen her til Vestkysten, fortæller Anne-Marie Hjelm, som selv bor i Ringkøbing.

Hvide Sande Masterclass 2020

Hvide Sande Masterclass har følgende professorer tilknyttet:

Marianna Shirinyan, professor i klaver ved konservatoriet i Oslo.

Eszter Haffner, professor i violin ved konservatorierne i Graz og København.

Winfried Rademacher, professor i violin i London.

Tim Frederiksen, professor i bratsch og kammermusik i København.

Henrik Brendstrup, professor i cello i Aarhus - og kunstnerisk leder af Hvide Sande Masterclass.

Koncerter på Hvide Sande Masterclass 2020:

22. september klokken 19.30: Professorernes koncert i Helligåndskirken, Hvide Sande.

23. september klokken 16: Koncert i Fiskeriets Hus, Hvide Sande.

23. september klokken 19.30: Koncert i Helligåndskirken, Hvide Sande.

24. september klokken 16: Koncert på Anker Fjord Hospice, Hvide Sande.

24. september klokken 19.30: Koncert i Helligåndskirken, Hvide Sande.

25. september klokken 16: Afslutningskoncert i Helligåndskirken, Hvide Sande.

26. september klokken 14: Ekstra koncert i Ølgod Kulturhus, Ølgod.

26. september klokken 19.30: Ekstra koncert i Herborg Kirke, Videbæk

Der bliver taget hensyn til gældende coronavejledninger til alle koncerter.

For mere information og billetkøb besøg: www.hvidesande-masterclass.dk.

Annonce

Kan lugte kvalitet

Hvide Sande Masterclass finder sted i september. I år er det 14. gang.

Idéen kom til Anne-Marie Hjelm over en kop kaffe med den tidligere borgmester Iver Enevoldsen efter en gudstjeneste i Helligåndskirken, hvor Anne-Marie Hjelm lige var blevet ansat som organist, efter at hun var stoppet som gymnasielærer på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing.

- Jeg fortalte, at jeg havde nogle idéer, som kombinerede musik og turisme. Noget med at tage sit instrument med på ferie. Jeg regnede egentlig ikke med, at der kom mere ud af det. Sammen med den finske violinist Sakari Tepponen, som jeg har arbejdet meget sammen med, blev jeg inviteret til en snak med den daværende direktør for Feriepartner, Henning Davidsen. Han var et omdrejningspunkt for mange initiativer i Hvide Sande. Vi troede, vi skulle passe på med at være for højtflyvende og slå det for stort op, men Henning Davidsen fik ret hurtigt færten af, at det her kunne være interessant. Han sagde, at vi skulle ”go for it”, men at vi skulle vide, at herude har man succes, uanset om der kommer 2 eller 200, fortæller Anne-Marie Hjelm og griner.

Koncertpianisten, professor ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, José Ribera blev kunstnerisk leder, en række unge talenter blev inviteret - og så rullede snebolden ellers. Og med årene er flere og flere blevet interesseret i at deltage.

- Vi har flere udenlandske professorer, som kontakter os og spørger, om de kan få lov til komme og undervise. I år kommer for eksempel Marianna Shirinyan, som er en af de mest efterspurgte pianister i Europa i dag, siger Anne-Marie Hjelm, der dog understreger, at succesen kun har kunnet lade sig gøre i kraft af den store opbakning, de to arrangementer har fået af de lokale.

- Uden de frivillige og det lokale erhvervsliv, som støtter økonomisk, kunne det slet ikke lade sig gøre at holde arrangementer på det her niveau. Man har sans for kvalitet herude, også selv om man ikke selv har interesse for den slags musik, men man har respekt for, at der kommer nogle musikudøvere, som kan deres håndværk på et meget højt plan. Man kan lugte kvalitet, og det bakker man op om, siger hun.

Henrik Brendstrup er professor i cello i Aarhus og kunstnerisk leder af Hvide Sande Masterclass 2020. PR-foto: Nikolaj Lund
De populære koncerter til Late Summer Festival bliver spillet på forskellige lokationer i og omkring Hvide Sande som for eksempel Helligåndskirken, hvor Anne-Marie Hjelm er organist. Her en koncert fra 2019. PR-foto: Late Summer Festival
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce