Annonce
Assens

Lastbilkaravanen i Assens: Hold dig væk fra det dæk

Trucker-Magda synger om, at børnene skal "holde sig væk fra det dæk". Foto: Michael Bager
De mindste skolebørn i Assens Kommune sang sig onsdag klogere på, hvordan de undgår ulykker med højresvingende lastbiler. Det skete, da Lastbilkaravanen besøgte byen med store lastbiler, en syngende lastbilchauffør og refleksveste til alle.

Assens: - Det er meget, meget sjover', hvis man ikke bli'r kørt over.

Sådan synger Magda og de over 300 skolebørn, der onsdag formiddag var med ved Lastbilkaravanen foran Arena Assens. Her var skolebørn fra 0.- til 2. klasse iført neongrønne refleksveste, og det samme var flere af de voksne. Også borgmesteren i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V), var til stede. Han bød velkommen fra scenen, men var dog ikke iført refleksvest.

- Lastbiler er både fascinerende, men også farlige, så det er vigtigt at tage et alvorligt emne som dette op. Det gør de med en god vinkel, siger han til avisens udsendte.

- Det er fedt, at de lærer børnene at undgå de ulykker, der kan vende op og ned på livet. Og så er de lokale vognmænd med, så det er et rigtig godt initiativ, siger han.

På scenen optræder trucker-Magda med sit band. Hun synger om sikkerhed og lastbiler og om, at man skal holde sig "væk, væk, væk, fra det dæk, dæk, dæk".

Annonce

Hvad er Lastbilkaravanen?

Lastbilkaravanen er branchens trafiksikkerhedskampagne for de mindste trafikanter. Kampagnen lærer de mindste elever om lastbiler og trafiksikkerhed, hvor fokus er på den kritiske zone foran højre fordæk.

Når Lastbilkaravanen besøger Assens skabes et trafiksikkerhedsunivers for de mindste klasser med otte lastbiler, blå blink, musik, cykler og elever i neongrønne refleksveste.

Magda er hovedpersonen i en børnebog skrevet til kampagnen, og hun synger og fortæller om trafiksikkerhed og lastbiler.

I år besøger Lastbilkaravanen kommunerne Hvidovre, Sorø, Assens og Silkeborg. Over 2.500 skolebørn fra 0.- til 2. klasse deltager.

- Hvis vi bare kan redde én

Det er vigtigt at sætte fokus på højresvingsulykker, og hvordan man undgår dem. Det mener Malene Vitus, der er projektleder på Lastbilkaravanen.

- Lastbilerne fylder så meget på vejene, så vi må tage ansvar. Det er vigtigt at få budskabet ud, siger hun.

Lastbilkaravanens budskab er, at man holder sig væk fra den kritiske zone omkring lastbilernes højre fordæk, da chaufførerne har svært ved at se cyklister her. Enten skal man blive bag ved lastbilen, eller holde sig foran den.

- Børnene skal lære tidligt, at man skal passe på højresvingende lastbiler. Vi ved godt, at vi ikke kan redde verden, men kan vi redde bare ét liv, er det det hele værd, siger Malene Vitus.

Hun håber, at Lastbilkaravanen gennem børnene også kan få budskabet ud til forældre og større søskende.

- Vi håber, at det kan skabe dialog derhjemme. Måske synger børnene sangene for storebror eller storesøster, siger Malene Vitus.

Fokus på sikkerhed

Lastbilchaufførerne fortæller børnene om, hvordan man placerer sig rigtigt i forhold til lastbilerne. Først får børnene lov til at sidde i førerhuset, så de selv kan se, hvordan en lastbilchaufførs udsyn er. De prøver også at stå forskellige steder langs lastbilen for at lærer hvor det er bedst at placere sig.

Flere af lastbilchaufførerne er med på hele karavanen, men der er også nogle, der kun er med i udvalgte byer.

- Det er godt, at de lokale vognmænd er med. Børnene kan måske genkende dem i trafikken senere, og de ved, at det bare er almindelige mennesker, der kører dem, siger Malene Vitus.

- Nogle af dem er selvkørende, og har kun den ene bil, de kommer til karavanen med, så deres forretning ligger stille imens, tilføjer hun.

En af de lastbilchauffører, der er med ved Lastbilkaravanen, er Heino Wollesen. Han er vognmand ved Snave Vognmandsforretning, og det er anden gang, at han deltager ved Lastbilkaravanen efter sidste års tur til Nyborg.

- Det er super at være med, for det er vigtigt at sætte fokus på ulykkerne. Mit bedste råd er, at de skal holde sig væk fra lastbilerne, helst bagved. Heldigvis har vi fået cyklistkameraer, der filmer, når vi blinker. Det er en stor hjælp, siger han.

Foruden lastbilerne er der et karaoketelt, hvor børnene kan lære lastbil-sangene, et telt, hvor der bliver undervist i trafikskilte og et telt, hvor man kan tegne, blandt andet hvad lastbilerne kører med.

- Vi håber at give børnene et sundt forhold til det at færdes i trafikken, siger Malene Vitus.

Børn lærer om trafiksikkerhed og højresvingsulykker med Lastbilkaravanen ved Arena Assens. Foto: Michael Bager
Over 300 børn i neongrønne refleksveste var med ved Lastbilkaravanens besøg i Assens. Foto: Michael Bager
Børnene fik lov at sidde i lastbilerne, så de selv kunne se ud på den kritiske zone ved højre fordæk. Foto: Michael Bager
Børn lærer om trafiksikkerhed og højresvingsulykker i Lastbilkaravanen med Magda som frontfigur. Foto: Michael Bager
Børn lærer om trafiksikkerhed og højresvingsulykker i Lastbilkaravanen med Magda som frontfigur. Foto: Michael Bager
Der bliver vinket til dem, der sidder i lastbilen. Foto: Michael Bager
"Bliv væk fra det dæk, hvis dine knogler ikke skal sige knæk”, synger Magda. Foto: Michael Bager
Børn lærer om trafiksikkerhed og højresvingsulykker i Lastbilkaravanen med Magda som frontfigur. Foto: Michael Bager
Børn lærer om trafiksikkerhed og højresvingsulykker i Lastbilkaravanen med Magda som frontfigur. Foto: Michael Bager
Børn lærer om trafiksikkerhed og højresvingsulykker i Lastbilkaravanen med Magda som frontfigur. Foto: Michael Bager
Børn lærer om trafiksikkerhed og højresvingsulykker i Lastbilkaravanen med Magda som frontfigur. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce