Annonce
Indland

Lastbiler sætter rekord på motorvejen

For hvert år bliver flere og flere lastbiler på Fynske Motorvej. Arkivfoto: Peter Leth Larsen.

Den økonomiske vækst øger mængden af varer, der transporteres på de store hovedfærdselsårer. Storebæltsbroen satte i juni rekord i lastbiler

Lastbilerne kører tættere og tættere på landets motorveje. I juni blev sat rekord på Storebæltsbroen med 128.074 lastbiler gennem betalingsanlægget, og i årets første kvartal steg antallet af lastbiler på broen med otte procent. Det smitter af på Fynske Motorvej.

Trafikforsker Harry Lahrmann peger på, at stigningen viser, at det går godt i samfundet.

- Det betyder, at der er flere varer, der skal flyttes rundt. Problemet er så, at den stigende godstransport især belaster de motorveje, der i forvejen er hårdt presset af trafik, siger han.

Det mærker de hos Fyns største blomstereksportør, Alex Andersen Ølund A/S, der dagligt har mellem 250-300 lastbiler på vejene.

- Vores biler er længere om at komme frem, siger kørselsleder i firmaet, Anders Lawaetz.

Vognmand Torben Andersen fra Tommerup har selv øget antallet af lastbiler med to, så han nu har 52 lastbiler.

- Og vi kan se, at der generelt er kommet flere lastbiler på vejen. Her i ferietiden er trafikken ekstra slem, fordi de mange campingvogne også skal være i indersporet. Og når lastbilerne ikke må overhale, giver det meget langsom trafik i indersporet, hvor der næsten kun er campingvogne og lastbiler, siger han.

Så meget udgør lastbilerne

Cirka hver syvende køretøj på Fynske Motorvej er en lastbil, varebil, bus eller campingvogn, viser Vejdirektoratets målinger af køretøjer længere end 5,8 meter.Helt nye tal, som Fyens Stiftstidende har fået, viser, at der på den vestfynske del af motorvejen mellem Ejby og Nørre Aaby dagligt kører 9.567 lastbiler og andre længere køretøjer. Det er en stigning på 5,8 procent i forhold til 2016.

Mellem Odense S og Odense SV er stigningen på 4,8 procent. Her kører dagligt 9037 lastbiler og andre køretøjer over 5,8 meter.

Udvid motorvejen

Det fynske erhvervsliv har længe efterlyst en udvidelse af motorvejen, og også i brancheorganisationen for den danske vejgodstransport ITD peger politisk chef Karen Roiy på behovet for bedre fremkommelighed på motorvejene.

- Der er brug for at få udvidet E20 på Fyn. Det vil gavne samfundsøkonomien, at vi ikke spilder tid på at holde i kø, siger hun.

Hun erkender, at presset på motorvejene kunne lettes ved, at lastbilerne i højere grad kørte i de tidspunkter på døgnet, hvor bilister ikke er på vej til og fra arbejde.

- Vi ser hele tiden på, hvordan vi kan udnytte vores infrastruktur bedre ved ikke at køre i myldretiden, men det er jo kunderne, der bestemmer. Der skal være nogen til at tage imod varerne i f.eks. produktionsvirksomhederne og butikkerne, siger Karen Roiy.

Dagligt kører næsten 6.000 lastbiler over den danske grænse, og det er en stigning på 3,4 procent i forhold til samme periode sidste år. De fleste af lastbilerne er fra vesteuropæiske lande, men siden udvidelsen af EU i 2004 er sket en kraftigt stigning i andelen af lastbiler fra Østeuropa, der i dag udgør 44 procent.

- Det er glædeligt, at der er en stigende handel i Europa og flyttes mere og mere gods. Det skyldes blandt andet, at flere handler på internettet, siger den politiske chef i ITD.

Annonce
Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Assens For abonnenter

Farverig SF'er forlader politik helt efter internt opgør i partiet: - Det er slut - nu skal jeg passe katte

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce