Annonce
Kultur

Larsen og Shu-bi-dua er forbilleder: Gæsterne jagter lyden af sommer i Danmark

- Vi elsker at spille koncerter og snakke med publikum bagefter. Det er så fedt at møde alt fra brugsuddelere til fliselæggere, fordi det giver os en følelse af at være hjemme i en verden, hvor man let kan sætte sig selv under pres i forsøget på at fremstå mere succesfuld, end man er, siger Christian Juncker på bænken. Foto: Simon Staun
Christian Juncker og Jonas Breum har forenet deres musikalske forcer i duoen Gæsterne, der excellerer i dansk poprock med tydelige tråde til Kim Larsen og Shu-bi-dua

Musik: For 16 år siden mødte Christian Juncker og Jonas Breum hinanden til en pladereception. Juncker var rødglødende med sit hit om Mogens og Karen, mens Breum havde medvind med sit band Coolsville, der dog blev opløst året efter.

De faldt i snak og besluttede sig for at forene kræfterne i et uforpligtende parløb, der gennem årene har kastet omkring 10 sange af sig. Blandt andet en sang til en julekalender samt en hyldestsang til Anker Jørgensen.


Annonce

Jonas kom med nogle små rustne versidéer, som ikke var noget særligt. Men fordi jeg kom ind over, er det endt med at blive fremragende … Nej, spøg til side. De sange fuldbyrder intentionen bag samarbejdet, fordi jeg aldrig havde skrevet dem alene. De nærmer sig sgu et Kim Larsen-niveau.

Christian Juncker, musiker


For tre år siden blev de enige i, at det var på tid at fuldbyrde samarbejdet og indspille et helt album sammen.

- Vi har taget et relativt langt tilløb, fordi vi løbende har været ramt af, at vi hver især har haft gang i egne projekter. Men for tre år siden konkluderede vi, at der var så mange vitaminer i samarbejdet, at vi måtte prøve det af i albumsammenhæng, siger Christian Juncker, mens han napper en bid af en hotdog.

Jonas Breum er den glade giver. Han har både sørget for indianere i kano fra Lones Pølser på Værnedamsvej samt uundværlige Congo-bajere til at skylle efter med. En fornem menu i Haveselskabets Have på Frederiksberg, hvor solen skinner fra en skyfri himmel.

Det første år brugte de to musikere primært på at tale sig ind på, hvor de ville hen med projektet. Derefter begyndte en lang proces med at skrive sange hver for sig og løbende præsentere dem for hinanden.

- Den ånd, vi fornemmede omkring Anker Jørgensen-sangen, synes jeg, præger Gæsterne. Den slog også en kim an, da den understregede, at vi i fællesskab kunne løfte vores sangskrivning. Ingen af os kunne ville have skrevet den sang alene. Det er lidt ligesom med børn, der leger med Lego og ender med at bygge noget, den enkelte aldrig ville være kommet på, konstaterer Jonas Breum.

Gæsterne

Christian Juncker og Jonas Breum er begge sangskrivere med lange solokarrierer bag sig. Nu debuterer de med det fælles musikalske legebarn Gæsterne og albummet "I mørket er der ingen, der skal sidde alene".

Jonas Breum, 41 år, fra Vejle har på egen hånd markeret sig som sangskriver i mange år og tilmed sat et solidt aftryk i Folkekirkens Salmebog.

Christian Juncker, 45 år, fra Odense kendes nok bedst for sangen om Mogens & Karen samt titelsangene til familien Behas maritime eventyr "Kurs mod fjerne kyster" samt "Havana".

Gæsterne kan opleves følgende steder til vinter: Dexter i Odense 8. december, Den Engelske Pub i Kolding 9. december, Kulisselageret i Horsens 10. december, Bygningen i Vejle 11. december og Tøjhuset i Fredericia 18. december.

Vigtige brikker i deres samarbejde er venskab og det faktum, at de tænder på de samme ord og akkorder.

- Jeg har oplevet en umiddelbarhed mellem os, der resulterer i sange, som ikke bliver fortænkte. Jeg synes, at vores sparring har været med til at beholde en lethed i tekst og melodi, som jeg tror og håber, lytterne sætter pris på, siger Christian Juncker.

Forbudt at hylde danskhed

De nævner Kim Larsen og Shu-bi-dua som oplagte inspirationskilder. Hvilket formodentlig gælder en betragtelig del af danske rock- og popmusikere.

- Det er sjovt, at man kan vokse op i Vejle og Odense og stadig have den samme musikalske ballast. Men udover Kim Larsen og Shu-di-dua kunne vi have nævnt Povl Dissing, Linje 3, Bamses Venner og Walter & Carlo som fælles referencer, siger Christian Juncker.

Jonas Breum (th) har ristede hotdogs med fra Lones Pølser. Det kunne faktisk lyde som titlen på en sang med Shu-bi-dua. Foto: Simon Staun

Han synes til tider, at det nærmest er forbudt at hylde den form for danskhed, fordi det altid ender i en politisk kontekst.

- Ingen af os har nogensinde været ude i et ærinde med at lave musik med et politisk skær eller som nationalistisk selvforsvar. Vi kan bare godt lide Larsens fru Sauterne, shubbernes bager og servitrice samt Bamses båd, der gynger, siger Christian Juncker.

Jonas Breum føler sig især inspireret af sange, der gjorde ham glad som barn. I en tid, hvor somrene altid var solrige og varme, og ferierne nærmest uendelige.

- Kim Larsen og Shu-bi-dua er lyden af den epoke. Derfor har vi målrettet sigtet efter at finde vores pendant til deres lyd af Danmark. Det, tror vi, ræsonnerer temmelig stærkt hos vores publikum, siger Jonas Breum.

Han oplevede en stor ubekymrethed i sin barndom, hvor det ikke var usædvanligt, at lærere og forældre sluttede et klassemøde med at drikke en pilsner.

- Jeg ved godt, at man med tiden får et nostalgisk billede af sin opvækst, men jeg mindes bare et mere afslappet univers, hvor man ikke konstant skulle style sig. Jeg tror, vi alle har brug for et åndeligt frikvarter fra alle forventningerne. Den ånd er Gæsterne også født ud af, siger Jonas Breum.

Annonce

Brug for lyse sange

Selv om begge musikere har haft corona, og Christian Juncker var ekstremt hårdt ramt, handler albummets få sortseende sange ikke om pandemien, men universel modgang.

- Vi møder alle forhindringer gennem livet, og uanset, hvad man rammes af, skal man ikke sidde alene med smerten. Det var den tanke, der inspirerede os til albummets titel ”I mørket er der ingen, der skal sidde alene”. Titlen refererer også til vores samarbejde, hvor man sætter sig i samme rum og skaber noget, der er større end det, man ville skabe i sin solistiske sfære. Vi har alle brug for at være en del af fællesskabet, siger Jonas Breum.

- Vi har brug for at komme ned på jorden og stoppe med at være krænket over alt. Det ender jo med, at vi løber rundt som kolbøtter, der er krænket over. at vi i det hele taget er i live, siger Jonas Breum (th). Foto: Simon Staun

Selv om titlen indikerer, at der kunne være tale om en dyster plade, understreger duoen, at det ikke er tilfældet.

- Da vi for alvor gik ind i sangskrivningen for et år siden, befandt vi os i en mørk tid. Derfor var der mere end nogensinde brug for lyse, varme sange om et sommer-Danmark, vi alle elsker. Sangene er altovervejende positive, selv om mange har melankolske elementer, siger Jonas Breum.

Annonce

Et relativt vellykket album

Samarbejdet har åbnet nye døre for dem begge. Christian Juncker har især ladet sig inspirere af Jonas Breums grundighed.

- Jeg har lært, at man godt kan sove og tygge på en tekst, før man godkender den. Jonas’ vedholdenhed og ihærdighed har jeg taget til mig. Han kan bruge flere timer på at bytte et enkelt ord ud, fordi det ikke svinger melodisk. Han har en helt anden musikalsk faglighed, end jeg har, og når jeg ser tilbage på nogle af de sange, jeg selv har skrevet i Juncker-regi, kunne det have været med fedt at have haft Jonas inde over, så nogle af krusedullerne i den galaktiske luftlyrik kunne være siet fra, siger Christian Juncker og ler.

Jonas Breum roser Junckers vitalitet og mod til at lege.

- Christian er meget umiddelbar og spontan, hvilket der ligger en enorm energi i. Vores respektive forcer har været med til at forædle sangene, og jeg synes faktisk, det er et relativt vellykket album. Man kan style sig, smide smarte billeder på Instagram og posere på den rigtige måde. Men man kan aldrig lyve sig fra den gode sang. Og dem har vi lavet en hel bunke af, siger Jonas Breum.

Det har krævet tillid at dele og overlade tekster og melodistumper til den anden. Angstprovokerende er måske et voldsomt ord, men det har i hvert fald fremkaldt nervøsitet.

- Det kræver frygtløshed at lade en anden bedømme sine skitser, men det belønner sig i den grad, hvis man evner at have den tillid. Vores blik på hinanden har også flyttet os som sangere, fordi vi har opfordret den anden til at bevæge sig uden for tryghedszonen, siger Jonas Breum.

Annonce

Nærmer sig Larsen-niveau

Gæsterne har som mange andre bands rykket en planlagt turné fra foråret til sidst på året.

- Det er lidt som at drive rundt på havet og vente på en vind, der kan blæse én videre. Vi er ikke selv herrer over, hvad der sker, men vi håber på medvind til efteråret. Vores booker har lavet et helt formidabelt arbejde med at booke en omfattende turné og tilmed flytte hele baduljen, siger Jonas Breum.

Han har lige været i sommerhus med sin kone, hvor de hørte albummet nonstop hele weekenden. Hver gang, en sang sluttede, glædede han sig til den næste.

- Vi kommer med gode intentioner og håber, at publikum tør åbne døren for os. Det er derfor, vi kalder os Gæsterne, siger Christian Juncker (tv). Foto: Simon Staun

- Sådan har jeg aldrig haft det med noget album, jeg har indspillet. Det er svært for mig at pege på en favorit, da alle sange betyder meget for mig, siger Jonas Breum.

Christian Juncker kan godt komme på et par sange, der skiller sig ud. Han fremhæver sangene ”Fred mellem dine hænder” og ”Tror du, vi skal følges ad”, hvor versene sidder lige i skabet.

- Jonas kom med nogle små rustne versidéer, som ikke var noget særligt. Men fordi jeg kom ind over, er det endt med at blive fremragende … Nej, spøg til side. De sange fuldbyrder intentionen bag samarbejdet, fordi jeg aldrig havde skrevet dem alene. De nærmer sig sgu et Kim Larsen-niveau, siger Christian Juncker og smiler.

Efter det svar tager Jonas Breum tråden op igen. Han vil gerne nævne sangen ”I mormors og morfars have” som et højdepunkt.

- Det er en sang, der udspringer af Christians mindeunivers. Men jeg føler sangen så stærkt, at jeg nærmest tager bolig i hans fortælling og drømme. Når jeg formår at leve mig derind, er jeg sikker på, at publikum også kan. Der er i hvert fald plads til flere gæster i vores rum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce