Annonce
Kultur

Lars von Trier-komedie på Odense Teater: Karikeret teater om styrken - og det farlige - ved ferm retorik

Nicolei Faber har instrueret en teaterversion af Lars von Triers komedie "Direktøren for det hele". Foto: Nils Svalebøg

Nicolei Faber har instrueret Lars von Triers "Direktøren for det hele" i en ny opsætning på Teatersalen i Odeon. Komedien forstørrer en karikeret virkelighed op, hvor retorik er midlet til magt.

Ude i verden får chefer i alskens industrier kurser i nordisk ledelse, og bøger om samme emne sælger som varmt brød i erhvervstoppene.

Nordisk ledelse handler om lave hierarkier og ansvarsuddeling, og det er antageligt noget, der fungerer. Men i dette sociale og inkluderende arbejdsmiljø kan der opstå en udfordring for chefen - for hvordan dælen er man både den, der træffer de hårde beslutninger og står med det der trælse ansvar, samtidig med at hierarkipyramiden er flad? Særligt galt går det, hvis chefen allerhelst vil være sine ansattes bedste ven. Og særligt galt går det i Odense Teaters nye opsætning af Lars von Triers komedie "Direktøren for det hele", som Nicolei Faber har instrueret.

- Det er en sort komedie om ledelse - altså noget, vi alle er omgivet af på godt og ondt. Forestillingen har et satirisk take på det at styre en flok eller at blive styret. Og som enhver god komedie går det galt, siger Nicolei Faber.

Annonce

"Direktøren for det hele"Nicolei Faber har instrueret en ny opsætning af Lars von Triers komedie "Direktøren for det hele", som får premiere på Odeon 3. november. Forestillingen spiller til og med 24. november.

Nicolei Faber er uddannet instruktør fra Den Danske Scenekunstskole i 2014 og modtog en Reumert for årets forestilling for sin debutforestilling "Beton" på Aalborg Teater samme år. Han scorede sig endnu en Reumert i 2017 - denne gang for "Lyden af de skuldre vi står på" på Aarhus Teater, som fik prisen for årets musikteaterforestilling.

Billetter kan købes på odenseteater.dk.

Ole Boisen spiller den hemmelige direktør Ravn i forestillingen. Foto: Nils Svalebøg

Vilde karakterportrætter

Det er ikke første gang, at Nicolei Faber forvandler en Lars von Trier-film til teater. Tidligere på året gjaldt det "Riget", som blev opført på Det Kongelige Teater, og som anmelderne var stærkt begejstrede for.

- Lars von Trier laver nogle ret vilde karakterportrætter, nogle vanvittigt sjove figurer. Han tester hele tiden virkelighedsgrænsen - hvornår bliver det så vanvittigt, at det fjerner sig fra virkeligheden? spørger Nicolei Faber.

Modsat "Riget", som var gys og gru på fineste vis, er "Direktøren for det hele" en komedie. Og det er sindssygt udfordrende, fortæller instruktøren.

- Det er suverænt det sværeste, for det bygger på en præmis om, at det skal være sjovt. Ellers falder det til jorden, siger Nicolei Faber.

"Direktøren for det hele" er en absurd komedie i et retorisk univers. Foto: Nils Svalebøg

Absurd firmakultur

"Direktøren for det hele" beskriver en firmakultur, der er blevet syg over tid og har forvandlet sig til noget absurd.

Ravn har startet en it-virksomhed, som han nu ønsker at sælge. Problemet er bare, at de potentielle købere ønsker at møde direktøren for virksomheden. Og det er jo Ravn. Men Ravn har gennem årene snydt sine ansatte til at tro, at direktøren er bosat i USA, så han på den måde kunne styre virksomheden usynligt og være alles gode ven.

Løsningen på denne knibe er naturligvis at hyre en skuespiller til at spille direktøren for det hele, og herfra bliver det kun mere absurd. Den ene løgn erstatter den anden, og det absurde ligger i, at medarbejderne ubetinget køber den nye løgn, så længe den indeholder bare et gram af logik.

- Jeg ser paralleller i samfundet hele tiden. Politikerne, Danske Bank, hele finanssektoren. Vi lever i en tid, hvor alt er retorik. Magthavere finder på én virkelighed den ene dag, en anden den næste. Det er som om, at det hele er et stort spin, hvor de ikke svarer på spørgsmålene, og det accepterer vi, siger Nicolei Faber.

Retorisk univers

Når Nicolei Faber arbejder med en forestilling, handler det om at finde ind til kernen af forestillingens univers. I det nyopfundne univers er der nogle og præmisser og logikker, som skuespillerne må følge.

"Direktøren for det hele" er et retorisk absurd univers. Og i det retoriske univers er præmissen, at en ny virkelighed skal accepteres uanset den forudgående og åbenlyse løgn. En lille stikpille til den amerikanske politiske situation - og måske også til den danske.

- Det er et forsøg på at give stykket sit eget lukkede univers. Det ligner ikke en virkelighed, vi kender, men indeholder mange forskellige elementer fra virkeligheden, siger Nicolei Faber.

- Moralen er, at bliver vi ved med at købe magthavernes løgne, er vi selv skyld i, at vi bliver snydt til sidst.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Debat: Vi skærer, hvor det gør ondt, mens der flyder millioner til Frederiksberg og Gentofte

Lokaldebat: Årets budgetlægning (i kommunerne red.) har været præget af stor usikkerhed og forsinkelse. Folketingsvalget kom sent, derefter var Socialdemokraterne og deres støttepartier længe om at få dannet en regering. I stedet for hurtigt at få lavet aftaler med kommuner og regioner, valgte den nye regering at holde sommerferie. Derfor vidste vi ikke, om vi skulle spare 25 eller 100 millioner før sidst i september. Det er ingen let opgave at være politiker i disse år. Vores udgiftspres stiger voldsomt år efter år på grund af flere ældre og flere borgere med tunge diagnoser. Og vores indtægter er meget under landets gennemsnit, så skal der skæres, hvor det gør ondt. Danmark mangler stadig en udligningsreform, der hjælper kommuner som vores. Når velstillede kommuner som Frederiksberg og Gentofte næste år får henholdsvis 90 og 50 millioner i udligning fordi de "har ryddet op i cpr. registret" og derfor mister indbyggere, er kommentarer vist overflødige. Heldigvis er vi i en situation, hvor den ansvarlige politik, de fleste af os har været enige om, gør, at det nu i nogle år er muligt bruge af opsparede midler. I år fremlagde administrationen et effektiviserings- og sparekatalog på 60 millioner med mange tidsler. Det gik heldigvis bedre end forventet, så der blev ”kun” brug for cirka 25 millioner. Det blev muligt at styre udenom de værste forslag omkring daginstitutionerne, skoleområdet, de tidlige indsatser, rengøring hos de ældre og reducering af nattevagter. Det lykkedes også at få et balanceret anlægsbudget, hvor rammen blev hævet fra 90-95 millioner. Det var vigtigt for Venstre, så vi også fortsat har penge til haller, skoler, trafiksikkerhed og cykelstier rundt i Faaborg-Midtfyn Kommune, samtidig med store beløb til byudvikling i Årslev.

Annonce