Annonce
Kultur

Lars von Trier-komedie på Odense Teater: Karikeret teater om styrken - og det farlige - ved ferm retorik

Nicolei Faber har instrueret en teaterversion af Lars von Triers komedie "Direktøren for det hele". Foto: Nils Svalebøg

Nicolei Faber har instrueret Lars von Triers "Direktøren for det hele" i en ny opsætning på Teatersalen i Odeon. Komedien forstørrer en karikeret virkelighed op, hvor retorik er midlet til magt.

Ude i verden får chefer i alskens industrier kurser i nordisk ledelse, og bøger om samme emne sælger som varmt brød i erhvervstoppene.

Nordisk ledelse handler om lave hierarkier og ansvarsuddeling, og det er antageligt noget, der fungerer. Men i dette sociale og inkluderende arbejdsmiljø kan der opstå en udfordring for chefen - for hvordan dælen er man både den, der træffer de hårde beslutninger og står med det der trælse ansvar, samtidig med at hierarkipyramiden er flad? Særligt galt går det, hvis chefen allerhelst vil være sine ansattes bedste ven. Og særligt galt går det i Odense Teaters nye opsætning af Lars von Triers komedie "Direktøren for det hele", som Nicolei Faber har instrueret.

- Det er en sort komedie om ledelse - altså noget, vi alle er omgivet af på godt og ondt. Forestillingen har et satirisk take på det at styre en flok eller at blive styret. Og som enhver god komedie går det galt, siger Nicolei Faber.

"Direktøren for det hele"Nicolei Faber har instrueret en ny opsætning af Lars von Triers komedie "Direktøren for det hele", som får premiere på Odeon 3. november. Forestillingen spiller til og med 24. november.

Nicolei Faber er uddannet instruktør fra Den Danske Scenekunstskole i 2014 og modtog en Reumert for årets forestilling for sin debutforestilling "Beton" på Aalborg Teater samme år. Han scorede sig endnu en Reumert i 2017 - denne gang for "Lyden af de skuldre vi står på" på Aarhus Teater, som fik prisen for årets musikteaterforestilling.

Billetter kan købes på odenseteater.dk.

Ole Boisen spiller den hemmelige direktør Ravn i forestillingen. Foto: Nils Svalebøg

Vilde karakterportrætter

Det er ikke første gang, at Nicolei Faber forvandler en Lars von Trier-film til teater. Tidligere på året gjaldt det "Riget", som blev opført på Det Kongelige Teater, og som anmelderne var stærkt begejstrede for.

- Lars von Trier laver nogle ret vilde karakterportrætter, nogle vanvittigt sjove figurer. Han tester hele tiden virkelighedsgrænsen - hvornår bliver det så vanvittigt, at det fjerner sig fra virkeligheden? spørger Nicolei Faber.

Modsat "Riget", som var gys og gru på fineste vis, er "Direktøren for det hele" en komedie. Og det er sindssygt udfordrende, fortæller instruktøren.

- Det er suverænt det sværeste, for det bygger på en præmis om, at det skal være sjovt. Ellers falder det til jorden, siger Nicolei Faber.

"Direktøren for det hele" er en absurd komedie i et retorisk univers. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Absurd firmakultur

"Direktøren for det hele" beskriver en firmakultur, der er blevet syg over tid og har forvandlet sig til noget absurd.

Ravn har startet en it-virksomhed, som han nu ønsker at sælge. Problemet er bare, at de potentielle købere ønsker at møde direktøren for virksomheden. Og det er jo Ravn. Men Ravn har gennem årene snydt sine ansatte til at tro, at direktøren er bosat i USA, så han på den måde kunne styre virksomheden usynligt og være alles gode ven.

Løsningen på denne knibe er naturligvis at hyre en skuespiller til at spille direktøren for det hele, og herfra bliver det kun mere absurd. Den ene løgn erstatter den anden, og det absurde ligger i, at medarbejderne ubetinget køber den nye løgn, så længe den indeholder bare et gram af logik.

- Jeg ser paralleller i samfundet hele tiden. Politikerne, Danske Bank, hele finanssektoren. Vi lever i en tid, hvor alt er retorik. Magthavere finder på én virkelighed den ene dag, en anden den næste. Det er som om, at det hele er et stort spin, hvor de ikke svarer på spørgsmålene, og det accepterer vi, siger Nicolei Faber.

Annonce

Retorisk univers

Når Nicolei Faber arbejder med en forestilling, handler det om at finde ind til kernen af forestillingens univers. I det nyopfundne univers er der nogle og præmisser og logikker, som skuespillerne må følge.

"Direktøren for det hele" er et retorisk absurd univers. Og i det retoriske univers er præmissen, at en ny virkelighed skal accepteres uanset den forudgående og åbenlyse løgn. En lille stikpille til den amerikanske politiske situation - og måske også til den danske.

- Det er et forsøg på at give stykket sit eget lukkede univers. Det ligner ikke en virkelighed, vi kender, men indeholder mange forskellige elementer fra virkeligheden, siger Nicolei Faber.

- Moralen er, at bliver vi ved med at købe magthavernes løgne, er vi selv skyld i, at vi bliver snydt til sidst.

Annonce
Odense For abonnenter

Mens toårig søn sad på bagsædet: Fører og passager skiftede plads med 80 kilometer i timen på motorvejen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Landsbyer frygtede at miste milliondyr cykelsti over motorvejen: Nu får de to helt nye broer, når den gamle rives ned

Erhverv For abonnenter

Øjenåbner i vestfynsk stationsby: Christian og Christian trækker kunder til fra de større byer og sørger for nyt imponerende plus på bundlinjen

Nyborg

Færdig i lokalpolitik efter sag om nøgenfotos: Nu bliver der rykket rundt i byrådet

Kerteminde

Denne gang skulle den være god nok: Sushirestaurant åbner lige om lidt

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Kaj jagter billig strøm: - Elprisen er steget vanvittigt, og det kan mærkes på elregningen

Odense

Fem små killinger efterladt til døden i denne lille papkasse: - Det er aldrig okay

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Annonce