Annonce
Indland

Lars Løkke kan vinde et nyt klimatopmøde

Statsminister Lars Løkke Rasmussen i Bella Center under FNs klimatopmøde COP15 i december 2009.

Hvis blå blok vinder valget, skal Lars Løkke måske til endnu et klimatopmøde, frygter danske græsrødder.

Annonce

Ved skæbnens ironi kan det i tilfælde af blå valgsejr blive Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, der som statsminister skal repræsentere Danmark på klimatopmødet COP21 i december.

FN-topmødet i Paris kaldes af mange for dette årtis vigtigste internationale konference. Mandag indleder embedsmænd i Bonn forhandlinger for at bane vejen for et kompromis i Paris.

I 2009 vandt Lars Løkke tvivlsom berømmelse over hele verden for sin ledelse af klimatopmødet COP15, der trak 120 stats- og regeringschefer til København.

Grønne organisationer ser da også nervøst frem til muligheden for et nyt klimatopmøde med en statsminister Løkke på rollelisten.

Centralt står de pinagtige tv-klip fra Bella Center af en udmattet og mentalt forslået Løkke Rasmussen, som udtaler de ofte citerede ord "I'm banging this hammer ..." og tilsyneladende ikke forstår meget af, hvad der foregår.

Lars Løkke måtte også tilstå over for forhandlerne fra 190 lande, at han ikke havde sat sig ind i de FN-regler, der forhandles under.

På topmødet i Paris skal der efter fiaskoen i København vedtages en aftale, som holder opvarmningen af kloden under to grader. Og ifølge senioranalytiker Søren Dyck-Madsen fra Det Økologiske Råd har det en betydning, om Løkke forhandler for Danmark.

- Lars Løkke blev af mange parter betegnet som den ringeste mødeleder i FN's klimaforhandlinger, så langt tilbage folk kunne huske.

- Nu vil han jo ikke få en særlig central position i Paris. Men det kan i hvert fald ikke gavne at have en forhandlingsleder - hvis han da vælger at deltage - som under COP15 i den grad fik fremvist sin uvidenhed og manglende kompetencer i forhold til FN-systemet, siger Søren Dyck-Madsen.

For klimarådgiver Mattias Söderberg fra Folkekirkens Nødhjælp bidrager Løkkes COP15-optræden ikke til hans autoritet. Det er dog stadig uklart, om det er statsministre, der deltager i Paris, eller om det bliver fagministre, tilføjer han.

- Hvis Løkke bliver statsminister, er mit gæt, at han ikke vil prioritere Paris, og det er nok godt. Men den klimapolitik, en borgerlig regering vil føre, risikerer at trække Danmark ned fra førerpositionen i klimadebatten, siger Mattias Söderberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Roya og Kefa kæmper imod social kontrol: - Vi skal gøre kvinderne stærke nok til at afvise imamerne

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Odense

Ekspert i islamisk jura og imamer: - Magten ligger ikke hos de islamiske autoriteter og de religiøse råd

Annonce