Annonce
Sport

Lars Høgh om de afgørende spark fra pletten: Instinkt eller viden kan afgøre straffesparkene

Kasper Schmeichel bestemmer selv, hvordan han løser straffesparkene, som han gjorde så eksemplarisk ved VM i Rusland mod Kroatien i VM-kvartfinalen, som Danmark så alligevel tabte. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Landsholdets målmandstræner fik engang for meget at vide før et afgørende straffespark. - Men det er skytten, der er mest udsat i de situationer, fastslår han.

FODBOLD: Landstræner Kasper Hjulmand har bedt målmændene om at gøre op med dem selv, om de vil have materiale og statistik på modstanderne, inden de går til straffesparkene, som jo fra og med ottendedelsfinalerne kan blive det, det afgør kampene efter forlænget spilletid.

Landsholdets målmandstræner Lars Høgh levede i sin tid på instinktet ved straffespark og havde en evne til at tage initiativet med et lille fald mod den ene side, før skytten ramte bolden for så at flyve modsat.

Men en aften i 1995 i Parma gik det galt. Da OB havde elimineret Real Madrid var der kvartfinale i UEFA Cup'en i Parma. Der blev dømt straffespark til italienerne og lille Gianfranco Zola skulle sparke.

Annonce

Desværre var der sket det, at Lars Høgh havde set nogle papirer på Kim Brinks trænerkontor. Her stod der, hvor Zola normalt sparkede.

- Jeg vil hellere stå på min instinkt, men jeg kunne ikke få oplysningen ud af hovedet. Så jeg sprang den vej og lige i aften sparkede Zola modsat af, hvad han plejer, sagde Lars Høgh dengang om målet, der sammenlagt sendte OB ud af turneringen på det mål.

Schmeichel selvkørende

- Jeg ved, at Kasper Hjulmand har talt en del med målmændene. Jeg har talt lidt flygtigt med Kasper (red.: Schmeichel) om det, men der er han meget selvkørende og gjorde det jo fremragende ved VM i Rusland. Han kender min finte og han bruger den nogle gange og andre gange ikke.

- Men der er efterhånden analyse på alt muligt, og det giver store muligheder. Men jeg er gået tilbage til min gamle strategi og er begyndt at kigge på, hvordan skytten løber til bolden. Det rammer lige så gode som analyser, og den kender Schmeichel også, siger Lars Høgh.

- Kasper må selv om, hvordan han gør - om han afleverer bolden til skytten - eller hvordan. Der et frit valg på alle hylder. For eksempel spekulere over, hvordan du kan bruge tiden på at komme tæt på ham, der sparker.

- Der er målinger fra en slutrunde, der viser hvor stor belastningen det er for en straffesparksskytte, der går fra midten ned mod målet for at sparke. Det svarer til den belastning, som krigskorresponenter er udsat for i krig. Det er ikke målmanden, der har alt at tabe, siger Lars Høgh.

Kasper Schmeichel er ikke meget for at tale om hans teknik og tanker ved straffespark.

- Jeg snakker ikke om straffespark. Hvorfor? Kan du finde nogen, der gør det?  Det vil være dumt at give noget væk, siger Danmarks førstemålmand.

Wales' caretaker-manager Robert Page oplyser, at waliserne har trænet straffespark.

- Vi har trænet i, at de går fra midten og ned og tager straffesparket. Og vi har en idé om hvilke spillere, der skal sparke, men det kan jo ændre sig på sagen, sagde han fredag aften i Amsterdam.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Fyn

Hun brænder for det frivillige arbejde for udsatte mennesker: Derfor skal Sarwa Sharif være Årets Fynbo

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Navne

Fynske dødsfald

Nordfyn

Telefonstorm på værkstedet: - Folk reagerer først, når Peter Tanev siger, at nu kommer vinteren

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

OB

Lars Høgh i sin bog om OB's bestyrelsesformand: Niels Thorborg tog mig aldrig over på sit hold

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Nyborg

Kraftig blæst: Vindfølsomme køretøjer forbydes på Storebæltsbroen

Annonce