Annonce
Faaborg-Midtfyn

Lars er træt af at bo i en ørken uden ladestandere: Nu låner han sin egen ud til turister

Lars Scheby købte en Tesla for en måneds tid siden. Nu vil han hjælpe kommunens turister og gæster med at få ladet deres elbil. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen
Lars Scheby fra Ringe tilbyder, at turister og gæster kan låne hans private ladestation. Faaborg-Midtfyn Kommune har nemlig kun to offentlige ladestandere.

Ringe: Vi hører ofte, at elbiler er fremtiden, men hvis du vil finde et sted at lade din elbil i Faaborg-Midtfyn Kommune, så skal du køre langt.

Specielt Midtfyn ligger øde for ladestationer, og derfor har Lars Scheby fra Ringe taget sagen i egen hånd. Han udlåner sin ladestation på privatadressen til gæster og turister, der mangler strøm til elbilen.

- Lad os sige, at naboen, som ikke har elbil, skal have gæster, der kommer i en elbil, hvor skal gæsterne så lade? Der er ikke nogen offentlige ladestationer i nærheden. De skal have planlagt det godt, så der er meget strøm på bilen, så de kan nå til en ladestation, siger Lars Scheby, der i øvrigt stiller op for Venstre til efterårets kommunalvalg.

Annonce

- Det giver langt bedre mening for folk at lade her i byen, og det er derfor, vi tilbyder, at folk kan bruge vores ladestation.

Det er få dage siden, at Lars Scheby tog beslutningen, og derfor har ingen gjort brug af tilbuddet endnu.

I Faaborg-Midtfyn Kommune er der kun to offentlige ladestationer, og ingen af dem ligger på Midtfyn. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen

Ifølge Dansk Elbil Alliance findes der kun to offentlige ladestationer i Faaborg-Midtfyn Kommune - én i Faaborg og én i Faldsled. Midtfyn er derfor en ladestations-ørken for specielt turister og gæster, der ikke har adgang til deres private ladestation.

- Man kan sagtens tage på ferie med en elbil, men det kræver også, at ladenetværket er godt udbygget. Man skal planlægge lidt mere, end hvis man kører i en diesel- eller benzinbil, fordi man kører fra den ene ladestation til den næste, siger Lars Scheby.

Ingen konkurrence

For at kunne udlåne sin ladestander har Lars Scheby downloadet appen Monta, og herigennem har han fastsat en pris for, hvor meget det skal koste, når andre benytter hans ladestander. Men selvom elbil-ejeren faktisk kunne tjene penge på den gode gestus, så er det ikke meningen.

- Jeg har bare sat en pris på 2,75 kroner per kilowatt, og det er egentlig også, hvad strømmen koster for mig. Så det er absolut ikke, fordi jeg skal tjene penge på det. Det er næsten lige før, jeg taber penge på det, men det er, hvad det er, griner Lars Scheby.

Sådan fungerer det

Lars Scheby bruger appen Monta, som man skal downloade, hvis man vil låne hans ladestander i Ringe.

Igennem appen kan du se, om ladestanderen er optaget eller ledig. Hvis den er ledig, kan du køre til adressen for at lade din elbil.

På adressen er der en QR-kode på laderen, som du scanner i appen. Herefter kan du tilslutte laderen til din bil og tanke så meget op, som du har brug for.

Personen, der ejer ladestanderen, har bestemt, hvad det skal koste at lade ved ladestanderen. Denne pris betaler du gennem appen.

Monta er bare en af flere apps, hvor du kan låne andres ladestandere. Man kan også bruge PlugShare eller lignende apps, der er lavet af producenterne af ladestationer og elbiler.

Det er dog også værd at nævne, at det ikke er helt det samme at lade op hjemme hos Lars Scheby, hvis man sammenligner med de såkaldte superchargers, der kan lade over 100 kilowatt i timen.

- Vores lader kan lade 11 kilowatt i timen, og de ladestationer, som man plejer at sætte op, kan mindst lade omkring 50 kilowatt. Derfor kommer folk ikke til at lade deres bil op fra bunden her hos os. Man skal bare lige have nok til at komme frem til en hurtigere lader, siger Lars Scheby.

Gennem appen Monta kan man låne andres registrerede ladestationer. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen

Da en offentlig ladestation lader hurtigere, synes Lars Scheby, at det er ærgerligt, at der ikke er etableret flere ladestationer. Han er heller ikke den eneste, som har set problemet.

Gennem app'en Plugshare, hvor ejere af elbiler kan udlåne deres private ladestandere, kan avisen tælle mindst 15 private ladestandere, som turister og gæster kan betale for at benytte sig af.

- Men det er ikke fordi, at det skal være konkurrence til ladestationerne, fortæller Lars Scheby.

- Kommer der nogle ladestationer, som kan lade hurtigere, så vil folk nok benytte sig af dem i stedet, og det er helt fint.

Annonce

Borgmester vil have flere ladestandere

Lars Scheby kan ikke forstå, at der ikke er kommet flere ladestationer til kommunen, og ifølge ham bør det også være kommunens ansvar at tage fat i ladeselskaberne, så man kan få etableret flere ladestationer, som i sidste ende kan tiltrække flere elbil-brugere.

- Man bliver nødt til at lave nogle ladestationer, så folk kan se, at man tager klimaet seriøst. Hvis man har en elbil, så skal der være mulighed for at lade, når man har behov for det, siger Lars Scheby.

Lars Scheby håber, at der snart kommer flere ladestationer til kommunen, men han vil tilbyde sin ladestander, til det ikke er nødvendigt længere. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen

Borgmester Hans Stavnsager er enig i, at der mangler ladestationer i kommunen til både gæster, turister og folk, der ikke har mulighed for at opstille en ladestander derhjemme.

- Det har været holdningen nationalpolitisk, at det skulle være markedet, der skulle rulle ladestationerne ud. Det er gået for langsomt i en kommune som vores. Det har man set på Christiansborg, og derfor er der i det nye trafikforlig før sommerferien afsat et større millionbeløb til at udbrede ladestandere rundt omkring i landet, siger Hans Stavnsager og tilføjer:

- Vi ved endnu ikke, om vi får del i pengene, men vi skal kigge på det under alle omstændigheder.


Det er dejligt, at der er flere, der vil være med til at løse problemet her og nu, men det er selvfølgelig klart, at det ikke er en holdbar løsning på længere sigt.

Hans Stavnsager


Indtil der er kommet nye ladestationer op, er borgmesteren dog glad for, at der er venlige sjæle i kommunen som Lars Scheby, der vil hjælpe til.

- Det er et udtryk for, at man hjælper hinanden i Faaborg-Midtfyn Kommune - også med ladestandere. Det er dejligt, at der er flere, der vil være med til at løse problemet her og nu, men det er selvfølgelig klart, at det ikke er en holdbar løsning på længere sigt, siger Hans Stavnsager.

Annonce
Odense For abonnenter

Vera og Gurlis drøm lever: Kæmpe interesse for nyt seniorbofællesskab med elbil og lader til fri afbenyttelse

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Annonce
Annonce
Annonce
Rejser

Slut med røde, orange og gule lande: Fynsk rejsebureau melder om alt udsolgt i efterårsferien

Erhverv For abonnenter

250 arbejdspladser på vej til lille Rørup: Lokale havde luret, at noget stort var på vej - Poul fik manet det i jorden

Sport

Stig Tøfting skifter til Marienlyst - men kun på sin gps

Faaborg-Midtfyn

De har hele tiden haft Danmarks bedste saunaudsigt: Nu har Faaborg også Nordeuropas flotteste sauna

Odense

- Det har været utroligt hårdt, men nu bliver det godt igen. Optimisme ved indvielsesfesten for Benedikts Plads

Assens For abonnenter

250 arbejdspladser er på vej, efter landmanden Søren har solgt sin mark: - Det skaber noget liv i vores lokalområde

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Kerteminde

Slut med gravstene på strandene: Pårørende kan hente dem hos kommunen

Danmark For abonnenter

Danske Peter bor i Kongsberg: Cykler forbi gerningsmandens hjem hver dag på vej til arbejde

Kultur

To forskellige koncerter på Dexter med fynsk popsanger: Toornburg kom skævt fra land

Kerteminde For abonnenter

Kerteminde Kommune vil sælge endnu en grund på havnen: - Vi har aldrig lagt skjul på, vi gerne vil købe vores grund

Faaborg-Midtfyn

Synes du, Tulipbygningen skal rives ned? Vil bruge en million på undersøgelser - men så er det også sidste chance

Annonce