Annonce
Fyn

Lars Chr. Lilleholt støtter rigsretssag mod partifællen Inger Støjberg: En sort dag for Venstre

Lars Chr. Lilleholt er en del af det flertal i Venstres folketingsgruppe, der nu stemmer for en rigsretssag mod Inger Støjberg. Foto: Michael Bager
Tidligere klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har før bakket Inger Støjberg op. Nu stemmer han for rigsretssag mod den tidligere udlændingeminister. Det samme gør de øvrige fynske folketingsmedlemmer.
Annonce

Det bliver med opbakning fra de fynske folketingsmedlemmer af Venstre, at der nu rejses en rigsretssag mod tidligere integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V).

- Det er en sort dag for Venstre, men hvis jeg skal se mig selv i øjnene, kan jeg ikke andet end at stemme for en rigsretssag mod Inger Støjberg. Jeg er imod barnebrude og er enig i hendes hårde udlændingepolitik, men det er ikke det, sagen handler om. Det er, at vi lever i retssamfund, hvor lov er lov, siger det fynskvalgte folketingsmedlem, tidligere klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

På Facebook skrev Lars Chr. Lilleholt ellers efter Instrukskommisionens delberetning 14. december, at han støttede Inger Støjberg. Ordene lød dengang:

"Jeg hæfter mig ved, at Instrukskommisionen klart siger, at Inger Støjberg ikke har givet nogen ulovlig instruks. Vel har Inger begået fejl i den her sag - det erkender Inger også selv. Men det ændrer ikke på, at Inger Støjberg fortsat har min fulde opbakning."

Hvorfor har du ændret holdning?

- Advokater har siden for Folketinget vurderet, at der er grundlag for en rigsretssag, og når der rejses så alvorlige beskyldninger mod en tidligere minister, kan vi ikke sidde dem overhørig. Det har været en svær beslutning, men Grundloven skal overholdes, påpeger Lars Chr. Lilleholt.

Annonce

Bonnesen støtter partilinjen

Lars Chr. Lilleholt understreger dog, at han håber, at Inger Støjberg bliver frikendt i Rigsretten.

Det samme gør et andet fremtrædende fynsk folketingsmedlem, Erling Bonnesen.

- Men vi kan ikke leve med de her beskyldninger mod Inger Støjberg, og vi skal stå vagt om vores retssamfund. Vi er et lov og orden parti, siger Erling Bonnesen.

Ni medlemmer af Venstres folketingsgruppe vil gå mod partilinjen og stemme imod en rigsretssag. Det tilkendegav de, da Venstre torsdag formiddag holdt gruppemøde om sagen.

Socialdemokratiet har nu også meddelt, at partiet støtter en rigsretssag, og dermed er det kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, der ikke vil have den tidligere udlændingeminister i Rigsretten i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar.

Sager i Rigsretten

Det er meget sjældent, at en minister stilles for Rigsretten.

Kun fem gange siden Grundloven blev skrevet i 1849, har der været rejst en rigsretssag.

Seneste sag var mod den konservative justitsminister Erik Ninn Hansen, der blev dømt i Tamilsagen.

Sagen mod Inger Støjberg handler om, at hun i 2016 udsendte en pressemeddelelse om, at der skulle foretages tvangsadskillelse af alle par på Danmarks asylcentre, hvis den ene part var under 16 år.

Folketingets ombudsmand erklærede senere instruksen for ulovlig, fordi par blev adskilt uden individuel vurdering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens

To havde indbrud i løbet af weekenden

Odense

Enorm frustration efter nej til motorbane: - Vi har allerede taget hensyn til vandsalamanderen

Annonce