Annonce
Nordfyn

Langt, koldt og søvnløst forår: Kirsebæravler håber, vi har set den sidste frost

De søde kirsebær blomstrer i øjeblikket hos frugtavler Henning Jensen på Egeby Frugtplantage. Nu håber han, at nattefrosten er ved at være slut, så han kan få lidt mere stabil nattesøvn. Foto: Thomas Gregersen
Foråret har været langt og koldt. Faktisk endte april med at have lavere gennemsnitstemperatur end både januar og februar. Den slags vejr, der betyder at en kirsebæravler får alt for lidt søvn.

Egeby: - Det har været en lang, lang stressende april.

Når man som Henning Jensen på Egeby Frugtplantage står med en stor produktion af søde kirsebær, der gerne skulle være ude i butikkerne om cirka to måneder, så koster det nattesøvn, når termometret i en lang periode danser rundt omkring frysepunktet.

- Vi har haft et lidt specielt forår, fordi vi har haft de her store udsving, hvor det har været nogenlunde lunt om dagen, men om morgenen har det hele været dækket af rimfrost. Det har betydet, at vi har måttet stå op og tjekke til kirsebærtræerne nogle gange hver nat, fortæller Henning Jensen.

Annonce
Frostskaderne har ikke været så slemme i år. Træerne står i fuldt flor lige nu og bierne, i de 30 stader Egeby Frugt har lejet, arbejder effektivt med at bestøve og samle honning, som sælges i plantagens egen gårdbutik. Foto: Thomas Gregersen

Hvis du har et gasfyr i huset, så har du sikkert haft det på fornemmelsen længe. Selvom himlen har været blå og solen har skinnet, så har det knebet noget med at holde varmen. Og den er god nok.

I starten af april nåede termometret ned på omkring syv graders frost tre dage i træk, og den koldeste morgen kom temperaturen helt ned på otte frostgrader.

Koldeste i ni år

Det er den koldeste april, der er målt i ni år og i hele januar og februar i år var der ikke tre dage i træk med så hård frost.

Højtrykket fortsatte ind i maj, hvor kirsebærrene er de mest sårbare, og derfor vander Henning Jensen jorden under træerne via nedgravede slanger.

- Det er det her princip med, at når noget er vådt, så afgiver det varme. Ved at vande og holde jorden fugtig, kan vi hæve lufttemperaturen i plantagen med én til halvanden grader, og det kan være nok til, at vi undgår frostskader på blomsterne, forklarer den nordfynske frugtavler, mens han piller en blomst fra hinanden for at vise, hvordan man kan se de brune skader.

Henning Jensen har et ekstra våben mod kuldegraderne, men det har ikke været nødvendigt at bruge i år.

- I år har det mest været varigheden af den kolde periode der har drillet, og hvis nattefrosten er ved at være slut, så er den første kritiske fase i kirsebærproduktionen overstået. Men, vi har en der står standby med en helikopter, hvis temperaturen bliver for lav. Når han flyver rundt over plantagen bliver den lune luft trykket ned og den kolde stiger op, siger Henning Jensen.

I år har det mest været varigheden af den kolde periode der har drillet og hvis nattefrosten er ved at være slut, så er den første kritiske fase i kirsebærproduktionen overstået. Men, vi har en der står standby med en helikopter, hvis temperaturen bliver for lav. Når han flyver rundt over plantagen bliver den lune luft trykket ned og den kolde stiger op

Frugtavler Henning Jensen
Annonce

Én forkert vejrudsigt

På Egeby Frugt producerer de kun søde kirsebær, der håndplukkes og sælges friske i butikkerne. De kan ikke bruges i industrien, så kvaliteten skal være høj og udseendet i top.

Næste periode, hvor Henning Jensen virkelig nærstuderer vejrudsigten, er når kirsebærrene sidder modne i tykke klaser på grenene.

- I den fase kan en regnbyge få de øverste bær til at revne. Så løber der saft og sukker ned over de andre bær, som hurtigt begynder at rådne. Derfor har vi de her presenninger over træerne, som kan bredes ud og beskytte mod regnen. Nogle år kan det godt være lidt bøvlet at avle kirsebær, men det er jo en helt fantastisk spise, når de endelig er klar. Hvis alt går efter planen, så er de her bær ude i butikkerne om cirka to måneder, siger Henning Jensen.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

Hundredvis af ben amputeret, mulige dødsfald og topchef fyret med millionhåndtryk: Det her skal du vide om skandalesagen

Kultur

Ultrapopulær popsmed kom hjem fra fabrikken: Andreas Odbjerg vinder suverænt den største fynske musikpris

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Middelfart For abonnenter

Salg af kommende bæredygtig bydel trækker ud: Derfor er jorden endnu ikke solgt

Assens

Det så sort og 'utidigt' ud, men Hans klarede turen Fyn rundt: SCO'en fra 1974 måtte pludselig skiftes ud med en Puch Maxi

Annonce