Annonce
Middelfart

Langt færre rotter plager os: Flere forskellige forklaringer bag

En rotte mindre i Middelfart Kommune. Og det er en større en af slagsen. Kommunens rottebekæmper sammenligner med sin fod. Foto: Flemming Glenn.
Det går den rigtige vej med antallet af rottesager i Middelfart Kommune, der samtidig har høstet gode erfaringer, efter kommunen overtog opgaven ved årets start. Avisen tager her et tjek på rotterne, inden højsæsonen for de lodne bæster for alvor går i gang.

Nordvestfyn: En hjælp fra oven, men også en omlægning af indsatsen.

Sådan lyder nogle af forklaringerne bag et større fald i antallet af rottesager, som Middelfart Kommune i øjeblikket oplever.

Kommunen plejer at køre på rundt regnet et par hundrede åbne sager af gangen, og det tal er for tiden på omkring 140.

Det oplyser teamleder Anne G. Pedersen fra kommunens miljøafdeling, der uddyber, at efteråret typisk er højsæson for plagen, hvor der frem til slutningen af februar skal føres lovpligtigt tilsyn med 740 særligt udsatte ejendomme som eksempelvis landbrug og fødevarevirksomheder.

Det er typisk private firmaer, der udfører rottebekæmpelse for kommunerne, men Middelfart hjemtog opgaven fra starten af 2019, og vejformand Lars Frandsen oplyser, at der kan være en naturlig forklaring på nedgangen.

- Det virker til, at det er en landsdækkende tendens. Andre kommuner melder også om lavere tilstedeværelse. Vi kan ikke vide, om der er færre rotter, men det virker som om, at færre kommer til syne, fortæller Lars Frandsen, der peger på vejret, sygdomme og tilgang til naturligt føde som mulige forklaringer på faldet.

Det er i den kommende tid, at rotterne typisk plejer at søge mod beboelse, efter markerne er høstet, og det bliver koldere i naturen og i kloakkerne.

Annonce

Kom med input

En eller flere katte og/eller hunde, en uglekasse eller noget helt fjerde eller femte? Eller en særlig ost eller pølse, der lokker bæsterne i fælden, som klapper om ørene på dem?

Der kan være mange måder at holde rotterne for døren.

Har du et godt tip til, hvordan man undgår dem og/eller kommer dem til livs på særlige måder, så giv gerne et praj i kommentarfeltet under artiklen på Fyens.dk eller på dako@fyens.dk.

Så videreformidler vi udvalgte løsninger.

Bekæmpere har mere tid

Vejformand Lars Frandsen melder desuden, at det foreløbig har været en succes, at kommunen har overtaget rottebekæmpelsen.

Budgettet på 1,83 millioner kroner årligt er det samme, og det er de tre rottebekæmpere også, da kommunen har hyret de samme personer, som førhen var ansat i det private firma.

- I bund og grund er det de samme mennesker, men vi er bare blevet rystet sammen på en anden måde, siger Lars Frandsen.

- Vi har meget mere styr på det nu, og jeg oplever, at medarbejderne får mere tid til den enkelte opgave. Vi har bedre tid til at lægge en strategi, hvor man måske tidligere har pisket rundt, uddyber vejformanden.

Han forklarer, at bekæmperne bruger en kombination af gift, fælder og griber ind i mellem også til luftgevær for at få has med rotterne. Og vejformanden oplever, at man generelt får lukket de enkelte rottesager hurtigere.

Tip om huller

Desuden er samarbejdet mellem rottebekæmpere og kommunes øvrige afdelinger også øget.

Lars Frandsen fortæller eksempelvis, at entreprenørafdelingen bliver tippet om jordfaldshuller, og der bliver samarbejdet omkring røgprøver, så man kan se brud på ledningsnettet.

Rottebekæmperne kan også finde på at kontakte kommunens socialrådgivere.

- Det kan være en eneboer, som ikke er så god til at rydde op og fjerne madrester. De her stakler får rotter, fordi de lever, som de gør. Når vi er der for at bekæmpe rotterne, har vi større mulighed for at inddrage en anden forvaltning, siger vejformanden.

Flemming Glenn er en af de medarbejdere, der er fulgt med over til kommunens rotteteam.

Han har bekæmpet rotter i 4,5 år og oplever en stor forskel nu i forhold til tidligere. Han fortæller, at rottebekæmperne har mere tid til førstegangsbesøg, som kan være en forklaring på, at sagerne hurtigere bliver løst.

- Kommunen husker os hele tiden på, at vi skal have bedre arbejdstid til at løse sagerne, og det er fantastisk at gå på arbejde hver dag, siger Flemming Glenn.

- Man mærker det tydeligt på borgerne, og vi giver en bedre hjælp og service, understreger Flemming Glenn, der desuden peger på, at den historisk tørre sommer i 2018 også kan have taget livet af en del rotter, som gør, at færre plager os i øjeblikket.

Endnu en rotte gik i fælden. Foto: Flemming Glenn.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Vindue knust: Hærværk på Ebberup Skole

Læserbrev

Klima. Odense uden CO2 i 2025

Annonce