Annonce
Middelfart

Langt de fleste konfirmationer i Middelfart er udskudt til senere i år

Fra den 21. april har folkekirkerne kunne åbne op under mere almindelige forhold og eksempelvis afholde konfirmationsforberedelse indendørs, fortæller provst i Middelfart, Peter Lind. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Havde forsamlingsforbuddet været højere, tror provst i Middelfart, Peter Lind, at flere konfirmationer havde været gennemført i foråret.

Nordvestfyn: Under normale omstændighederne skulle de nordvestfynske kirker hen over foråret fyldes med unge mennesker i pressede skjorter og hvide kjoler, med glade familier og med røde roser, når årets konfirmander skulle fejres. Sådan bliver det bare ikke i år.

For langt de fleste har valgt at udskyde konfirmationen til senere i år grundet corona.

Det fortæller provst i Middelfart, Peter Lind.

Annonce

- Vi har kørt den politik, at, fordi vi rent faktisk kan have konfirmationer i modsætning til sidste år, så har vi her i provstiet fastholdt den oprindelige konfirmationsdato som et tilbud til konfirmanderne og deres familier, siger han men tilføjer dog:

- Det er ganske, ganske få, der har taget imod det.


Det er ikke meget at holde en konfirmationsfest med ti mennesker.

Peter Lind


Selv skulle han den 10. april have konfirmeret 19 konfirmander. I stedet var der én. Og det er det mønster, Peter Lind hører om i hele Middelfart. Især har restriktioner og forsamlingsforbud med betydning for festmulighederne og usikkerhed om disse haft en rolle at spille, tror han.

- Det er ikke meget at holde en konfirmationsfest med ti mennesker, siger han med henvisning til forsamlingsforbuddet, der omfatter indendørs forsamlinger, og som også anbefales private forsamlinger, selvom det ikke er et krav her.

Samtidig tror han, at det spiller en rolle, at konfirmanderne gerne vil konfirmeres sammen med deres venner, hvilket der vil være bedre mulighed for senere i år.

Hvor mange konfirmationer, der præcist er blevet udskudt, ved han endnu ikke. Det er nemlig en beslutning, der i mange tilfælde er blevet taget i sidste øjeblik, fordi man afventede melding i forhold til forsamlingsforbud til både festen og i kirken.

Corona sætter rammen

De få, der fortsat holder konfirmationen i foråret, vil også mærke coronaen på sidelinjen.

Der skal bæres mundbind i kirken, når man står op, og det er begrænset, hvor mange gæster der kan deltage i det kirkelige arrangement. Fra den 21. april blev flere retningslinjer dog lempet, så en konfirmation nu i højere grad kan afholdes på traditionel vis, fortæller provsten.

- Nu må der synges salmer til gudstjenester. Det vil sige til konfirmationer og i øvrigt til begravelser og bryllupper, fortæller Peter Lind og uddyber om pladsbegrænsningen:

- Nu skal vi kun have to kvadratmeter per person. Inden den 21. april skulle vi have 7,5 kvadratmeter. Så man kan have flere i kirken, hvis man ønsker det.

Men restriktionerne uden for kirken kan stadig være en udfordring for at holde den ønskede konfirmationsfest. I den forbindelse oplever Peter Lind, at nogen har valgt at holde konfirmationen i flere etaper, hvor de her til foråret holder fast i konfirmationsdatoen og så senere holder den egentlige fest med håb om, at restriktionerne tillader en større festlighed.

En anden årsag til at holde fast i forårsdatoen kan også være, at enten familiemedlemmer eller konfirmanden selv skal noget andet efter sommerferien eksempelvis på efterskole, således at det ikke er en mulighed at udskyde det til senere.

Hvornår de udskudte konfirmationer afholdes afhænger af kirken. Nogle kirker har datoer i august, mens andre har i september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce