Annonce
Odense

Langsom lyntest: I timelang kø for at få 72 timers frihed

Fredag morgen og formiddag er farvet rød i det skema, som firmaet Carelink, der laver kviktest for Region Syddanmark, har lavet for at vise, hvornår risikoen for at vente i kø til en test er størst. Det kunne ses flere steder i Odense - som her ved teststedet i jobcentret på Tolderlundsvej, hvor køen snoede sig ned ad Thomas B. Thriges Gade. Foto: Kenneth Klingenberg
Der er ingen adgang til for eksempel biografer og restauranter uden et gyldigt coronapas, og det skaber dagligt lange køer til kvikteststederne i Odense. Der er frustration at spore i de lange køer.

Odense: Klokken er 9.50 fredag formiddag, og om tre timer skal Lene Lindkvist sidde i en blød biografstol for at se den danske Oscar-vinder The Sound of Metal. Men hun kommer ikke ind uden en negativ coronatest, og derfor har hun taget plads i køen til kviktest i jobcentret på Tolderlundsvej.

Den begynder på Thomas B. Thriges Gade, går rundt om hjørnet til Tolderlundsvej og snor sig gennem gelænderrækkerne op til jobcentrets indgang. Det er anden gang, Lene Lindkvist venter på at få en kviktest på jobcentret. Normalt har hun ikke brug for kviktest, for på sit arbejde på et bosted i Nyborg kan hun blive testet to gange om ugen.

- Men nogle gange falder det uden for min arbejdstid, fortæller hun og kigger fremad.

Annonce

- Sidste gang, jeg stod her, var der 25 minutters ventetid. Det er der ikke nu, kan jeg se.

Det kan 24-årige Andreas, som står cirka 50 pladser længere fremme i køen, som nu tæller omkring 80 mennesker, bekræfte.

- Jeg har stået her siden klokken kvart over ni, siger han og viser sit ur, der fortæller, at klokken nu er fem minutter i 10.

Det er kun anden gang, han skal have taget en kviktest, for normalt bestiller han tid til PCR-test på Billedskærervej i Odense.

- Jeg tror, det er mere sikkert. Og så kører jeg forbi, når jeg er på vej hjem fra arbejde. Men det er første gang, jeg oplever, at der er så lang kø her. Måske er det, fordi det er fredag, gætter han.

Om fredagen har teststedet på Tolderlundsvej åbent fra 8.30 til 12.30, og ifølge Carelink, som driver dette og flere andre teststeder, er der stor risiko for kø til lynteststederne blandt andet fredag morgen og formiddag.

Med udsigt til en god film i biografen valgte Lene Lindkvist fredag formiddag at stille sig i kø til en kviktest på jobcentret på Tolderlundsvej, hvor ventetiden i køen udenfor ved 10-tiden nærmede sig en time.

Hotelgæster skal bruge ny test

Det opdager man ikke med det samme, hvis man i stedet stiller sig kø til en lyntest hos Lær Dansk på Østerbro i Odense. Teststedet havde åbent for sidste gang fredag, og klokken 10.12 stillede Martin Lindholm fra Nyborg sig i kø på fortovet lige uden for indgangen til gården bag bygningen.

Det plejer han ikke at gøre, for Rytterkasernen ligger et stenkast væk, og der arbejder han som socialpædagog.

- Og om mandagen kan vi blive testet på arbejdet, men jeg kan ikke på mandag, forklarer han.

- Og ellers er der andre steder i kommuneregi, for eksempel på plejecentre, hvor man kan køre ud og blive testet i sin arbejdstid. Men lige i dag er jeg nødt til tage en kviktest.

Fra indgangen, hvor han står, kan han kun se 10-15 personer foran sig. Men køen drejer om et hjørne og strækker sig cirka 50 meter frem, før den drejer om endnu et hjørne og fører hen til indgangen til teststedet. I alt står omkring 80 mennesker i kø udenfor. Tæt på dørene står Michael Vejgaard og Margit Munk - de har foreløbig tilbragt fem kvarter i køen.

De er ellers på hotelophold i Odense sammen med deres ægtefæller. De tog fra Roskilde onsdag morgen med en frisk test fra aftenen i forvejen, men den udløber fredag aften, og for at kunne spise morgenmad på hotellet lørdag morgen er de derfor nødt til at få en ny test.

- Næste gang nøjes vi med to overnatninger, så behøver vi ikke blive testet undervejs, siger Michael Vejgaard.

Egentlig er hun på hotelophold i Odense, men Margit Munk fra Roskilde var fredag formiddag nødt til at stille sig i kø til en kviktest på Lær Dansk-centret på Østerbro. Hendes seneste test var fra tirsdag aften og ville være udløbet før morgenmaden på hotellet lørdag morgen.

De er vant til at blive kviktestet, og i Roskilde går det ifølge Margit Munk mere kvikt end denne fredag formiddag i Odense:

- I Roskildehallen er der otte testere ad gangen. Jeg har en gang venter i en time, men ellers tager det et kvarter og nogle gange kun fem minutter. Der er åbent til 23.30, så kommer man sent, kan man bare gå ind.

Snart behøver 69-årige Margit Munk dog ikke at afsætte tid til at blive testet, for hun er i gang med at blive vaccineret.

- Jeg får mit sidste stik på søndag. Så går der 14 dage, og så skal jeg ikke testes mere. Det glæder jeg mig til.

23-årige Cecilie Kjærskou, som står lige foran hende i køen, har ifølge vaccinationskalenderen først udsigt til at være færdigvaccineret i slutningen af juli - forudsat de nødvendige vacciner bliver leveret til tiden - og indtil da er hun nødt til at blive testet jævnligt.

- Jeg bliver testet to-tre gange om ugen, og det er forskellige steder. Jeg er på UCL (erhvervsakademi og professionshøjskole, red.), og der kan vi selvteste nogle gange, men der er også lang kø, hvis alle studerende skal testes. Så det er bare daglig kost, det her. Vi må ikke være på skolen, hvis vi ikke har en test.

Det var ikke slagtilbud hos en forretning i Vestergade, men behovet for at få lavet kviktest på Odense Rådhus, der fredag formiddag trak kø hen ad Vestergade til Magasins indgang.
Annonce

Har glemt at bestille tid

Hvis man ikke er færdigvaccineret, kan man heller ikke spise på en restaurant uden en negativ coronatest, og derfor har Morten Sønderby fra Odense stillet sig foran hovedindgangen til Magasin i Vestergade. Stormagasinet tilbyder ikke test, men køen til kvikteststedet på Odense Rådhus strækker sig helt herhen.

- Det kan de ikke være bekendt. Hvis vi skal testes, så må de fandme sætte nogle flere i gang, lyder det fra en utilfreds ventende bagest i køen.

Det er første gang, Morten Sønderby står i kø til en kviktest, for han plejer at bestille tid til en PCR-test i testcentret på Billedskærervej.

- Jeg er imponeret over, hvor hurtigt det går derude. Nogle gange kommer man hen og ser en kø, som måske er halvt så lang som den her, og så tænker man: Nu skal jeg bruge det halve af formiddagen her. Men så går der fire minutter, så er man inde. Og så går der to minutter mere, og så er man færdig. Det er virkelig effektivt.

- Så hvorfor står du her nu?

- Jeg skal på restaurant i København i morgen, og jeg havde glemt at bestille en tid. Så nu er jeg nødt til at have en kviktest. Jeg kan kun bebrejde mig selv.

- Så det er første gang, du skal have en kviktest - bliver det også den sidste?

- Man kan jo bruge det, hvis man mere spontant lægger planer. Jeg har det som en baghåndsløsning - det er ikke noget, jeg har tænkt mig at bruge fast. Indtil videre har jeg stået her i fire minutter, og vi har bevæget os syv meter, så det tegner ikke alt for godt.

- Det bliver over en time, lyder det tørt fra en mand længere bag i køen - men et par hundrede meter længere fremme er Mette Gregersen tæt på at kunne træde ind ad døren til rådhuset efter at have stået i køen i en halv time.

- Jeg ved så ikke, hvor hurtigt det går derinde. Der er tre rækker indenfor, og min mand har lige været her og fortalte, at det tog halvanden time, fortæller Mette Gregersen, som har brugt teststedet på Odense Rådhus flere gange, fordi hun bor tæt på.

- Jeg har tidligere oplevet, at der var kø hen til hjørnet (af Flakhaven og Vestergade, red.), men ikke, at den gik rundt om hjørnet som nu. Der er flere, end der plejer at være. Det er nok hurtigere med en PCR-test, hvis man kan få en tid, når Mette Gregersen at konkludere, inden hun træder ind ad døren til rådhuset - og en ukendt ventetid.

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce