Annonce
Navne

Langsomme blomster giver plads til biodiversiteten på blomsterbondens mark

Regitze Gaarde Bang slog sig ned i Gelsted for tre et halvt år siden. Herfra dyrker hun blomster efter økologiske principper, og her kan man kun få blomster, der er i sæson. Foto: Regitzes have
Som et alternativ til udenlandske blomster, der er tunge i co2, flytransport og sprøjtemidler, leverer blomsterbonden Regitze Gaarde Bang blomster dyrket efter økologiske principper fra sin mark i Gelsted. Her følger blomsterne årets gang og er til glæde for flere end slutforbrugeren.

Blomster skal komme fra et helhjertet sted, mener blomsterbonden Regitze Gaarde Bang, der for tre et halvt år siden slog sig ned ved Gelsted på Nordvestfyn, hvor der er plads til at dyrke blomster efter økologiske principper.

Og hvad er så et helhjertet sted? Jo, det er dér, hvor blomsterne udgør mere end at pryde på en kommode eller at blive afleveret som en værtindebuket. Dér, hvor de gror i takt med naturens egen cyklus og dermed er i sæson, når de plukkes. Modsat blomsterne fra supermarkederne, der er drevet kunstigt frem og er tilgængelige det meste af året. "Slowflowers", kalder hun det princip, som blomsterne på marken i Gelsted dyrkes efter.

På grunden i Gelsted har Regitze Gaarde Bang blomster i tusindvis. Alle er lagt i jorden eller forspiret på grunden, og helt bevidst lader hun omkring 20 procent af dem stå, så der er noget for bier, sommerfugle og insekter at mæske sig i. Til gavn for områdets biodiversitet.

Annonce
Regitzes Gaarde Bang tilbyder blomsterbinderi og forskellige workshops fra sin have i Gelsted. Foto: Regitzes have

- Naturen går sin gang her, og det giver en større biodiversitet. Jeg har 250 forskellige slags blomster. Da jeg kom til her for tre et halvt år siden, gik der heste på stykket, og siden har vi her skabt kvashegn, og nu ser vi nye fuglearter og bier. Det er blevet et mekka for dyr fra nu af og hele sommeren, og det at gøre noget godt, og at det ikke kun skal være en oplevelse for slutforbrugeren, ligger mig på sinde, siger blomsterbonden.

En kontrast

I den kommende tid vil du kunne møde hende og hendes varer i Kvickly Middelfart, hvor hun sælger af sine egne kreationer. De lokale, langsomtvoksende varer er en kontrast til de blomster, man ellers kan finde i supermarkeder, og som er tilgængelige - også uden for deres egentlige sæson.

Blomsterne i Regitzes have er længe undervejs, men de har en naturlig vækst og er til gavn for naturen i den proces, inden de plukkes og bindes til buketter. Foto: Regitzes have

- Jeg møder mange, der fravælger blomster, fordi de hører meget om blomsterindustrien. At blomsterne er fyldt med pesticider og er drevet kunstigt frem, forklarer hun.


Efter tre sæsoner her kan jeg mærke, hvad der er sket i folks bevidsthed. Det er helt vildt.

Regitze Gaarde Bang


Blomsterne fra Gelsted er så et reelt modstykke til den store blomsterindustri. Regitze Gaarde Bang lever af at være blomsterbonde, men en blomst er et halvt år undervejs, og dem, der har fået et forspring, har stået i en solopvarmet tunnel, og når de er ved at være færdige for i år, begynder blomsterne i haven at tage over.

Annonce

Bevidste om naturen

Det er et stort planlægningsarbejde, der skal til for at sikre, at der er flest mulige blomster over en så lang periode som muligt. Blomsterbonden er desuden ved at omlægge sin jord til økologisk landbrug.

- Vi er 12 i Danmark, der dyrker efter økologiske principper, men jeg er den første, der omlægger jorden. Det er et ukendt område for mange, at blomster kan være økologiske, for vi spiser dem jo ikke, siger blomsterbonden om den bevidsthedsudvidelse, der er sket de senere år med fokus på bæredygtigt landbrug, økologisk mad og fokus på biodiversitet.

- Med økologien har vi lært, at det, der er i sæson, skal værdsættes mere, og økologiske blomster er en overset ting. Med økologiske blomster er der et alternativ til dem, der gerne vil have blomster, siger hun.

Efter tre sæsoner på blomstermarken i Gelsted kan Regitze Gaarde Bang mærke, at interessen for økologi og biodiversitet er steget markant.

- Efter tre sæsoner her kan jeg mærke, hvad der er sket i folks bevidsthed. Det er helt vildt, siger hun.

Blå bog

Regitze Gaarde Bang er 28 år og kommer fra Fyn, men har boet det meste af sit liv i Sønderjylland.

Inden hun sammen med sin mand købte ejendommen i Gelsted, boede de i en kolonihave i Aarhus. De valgte at flytte tilbage til Fyn for at opsøge det simple liv på landet.

Blomsterbonden er uddannet fra CBS, men ville noget andet med sit liv og valgte i stedet at kombinere sin kreativitet med interessen for natur.

Regitze Gaarde Bangs mor har haft en blomsterbutik, så da blomsterbonden var mindre, hjalp hun altid til i butikken og er derfor autodidakt tillært i blomsterbinding.

Derudover beskriver hun sig selv som en introvert person, der har det allerbedst ude i blomstermarken med dyrene og naturen omkring sig.

Desuden har hun to hunde, Lester og Lucca, som er med overalt - næsten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce