Annonce
Kerteminde

Langeskov Park tager for alvor form: Her er status på det populære fyrtårnsprojekt

Poul Erik Grønfeldt (tv.) og Klavs Norup Lauridsen er begge medlemmer af bestyrelsen for Langeskov Parks forening. Klavs Norup Lauridsen er samtidig leder af Langeskov Skole og medlem af byrådet i Kerteminde Kommune. Foto: Sofie Ejlskov Hugger
Det østfynske fyrtårnsprojekt Langeskov Park har syv år på bagen og blandt andet en kunstgræsbane, et motionscenter og en beachvolley-bane at sætte flueben ud for. Nu venter flytningen af biblioteket, og selvom netop dette har skabt virak, står det klart, at den lokale opbakning til parken er stor, mener idémagere.

Det begyndte i 2012, hvor frivillige i Langeskovs foreningsliv stak hovederne sammen med byrådspolitikere i Kerteminde Kommune med skitsen til et omfattende projekt på tegnebrættet.

En af dem, der sad med ved bordet, var Poul Erik Grønfeldt, som er en af de primære hjerner bag projektet, der nu hastigt tager form som Langeskov Park. Som bekendt forbinder det nye centrum skole, fitnesscenter, idrætsforeninger, robothus, bibliotek og lokalhistorisk arkiv med hinanden under ét tag, hvor det magiske ord ifølge den lokale ildsjæl er "stordrift".

- Min vision er at udnytte alle de kvadratmeter, der er her. Det hele kan indgå i en fælles pulje, og det bliver et fyrtårn, primært i lokalområdet, men også for Østfyn, forklarer Poul Erik Grønfeldt.

Status i Langeskov Park er i dag, at en kunstgræsbane ved Langeskov Skole står færdig og er oplyst af nyt LED-lys sammen med tennisbanerne. Ved siden af har idrætsforeningen BR66 indviet en beachvolley-bane i samarbejde med skolen.

Det spritnye fitnesscenter på næsten 600 kvadratmeter, der i store træk er finansieret af en donation på fem millioner kroner fra den lokale familie Hermansen, blev indviet i 2016 og har op imod 700 motionister på medlemslisten. I et lokale ved siden af dyrker både skoleelever og medlemmer af BR66 e-sport, og flere børn er på venteliste til at kunne sidde med ved computerne.

Annonce
En stor robot på bygningsfacaden illustrerer, at Robothus Fyn skal holde til på Langeskov Skole, fra huset indvies 28. maj. Her ses skoleleder Klavs Norup Lauridsen (th.) sammen med formand for bestyrelsen i Langeskov Parks forening Poul Erik Grønfeldt. Foto: Sofie Ejlskov Hugger

Robotter kommer i maj

Samtidig er Langeskov Skole i gang med en større renovering, som involverer det nye Robothus Fyn. Huset skal efter planen åbne 28. maj, og indtil videre står facaden med logotekst og en stor, illustrerende robot klar, mens inventaret mangler.

- Det er det første sted, man laver et robothus. Derfor er det også med vilje, at vi har skrevet Robothus Fyn, for alle folkeskoleelever på Fyn skal kunne komme hertil mere eller mindre gratis og lære om teknologi og at programmere, forklarer leder af Langeskov Skole Klavs Norup Lauridsen.

Han mener derfor ikke, at skolen er ved at bevæge sig ind på en for konkurrencepræget arena, hvor Odense allerede er store, idet tiltaget blandt andet beror på et samarbejde mellem Kerteminde og Odense Kommune.

- If you can't beat them, join them, siger Klavs Norup Lauridsen og vender det berømte Uffe Ellemann-citat fra EM i 1992 på hovedet.

Tilbage på Langeskov Parks tegnebræt står flytningen af byens bibliotek og lokalhistoriske arkiv i 2019. Ifølge Poul Erik Grønfeldt er det endeligt vedtaget, at biblioteket kommer til at ligge, hvor idrætshallens cafeteria er placeret i dag.

Stor lokal opbakning

Mens dén plan er mindre kontroversiel, har selve beslutningen om at flytte biblioteket mødt kritik, idet det kan blive sværere - særligt for ældre - at komme dertil. Derfor er biblioteket i øjeblikket en slags akilleshæl i park-projektet, der ellers på mange måder har samlet borgerne i Langeskov.

- Vi har haft en kamp om biblioteket, men udover det kan man slet ikke komme på et gadehjørne uden at få et skulderklap, siger Poul Erik Grønfeldt.

Lokalområdets opbakning til Langeskov Park kan være vigtig for, at holdet bag projektet lykkes med at få de fondsmidler i hus, som de løbende søger om.

- I forhold til fondene er det meget vigtigt, at der er en hel by, der bakker op i stedet for, at man blot har en arbejdsgruppe med fem fantaster, som synes, at noget kunne være spændende. Fondene kigger på, om der er et byønske, forklarer Klavs Norup Lauridsen.

Sidste år førte udviklingen for Langeskov Park til, at man besluttede at oprette en forening. Udover at få gennemført de projekter, der lige nu er i støbeskeen, har foreningen en presserende opgave i at få gjort Langeskov Park mere synlig, mener Poul Erik Grønfeldt, som er bestyrelsesformand.

- Det er vigtigt, at vi har foreningerne med, og at vi får kommunikeret om, hvor langt vi er nu - og så at vi får sat nogle skilte op, så man også ved, at der er noget, der hedder Langeskov Park, siger han.

Foreningen bag Langeskov Park holdt sin anden generalforsamling 25. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce