Annonce
Kerteminde

Langeskov Kræmmermarkeds parkering rykker længere væk: Men arrangørerne er klar med en kreativ løsning til at få folk på markedspladsen

Kræmmermarkedskontoret hjemme hos formand Thomas Folleraas huser blandt andet en stor stak skrapbøger med udklip af alt, hvad aviserne har skrevet om markedet i de 30 år, det har eksisteret. De bøger er gode både til at genopfriske minder og til at lade sig inspirere. Her er det Thomas Folleraas og bestyrelsesmedlem Henning Madsen der mindes nogle muntre stunder. Foto: Helle Nordström
Først forsvandt deres lagerplads, og nu forsvinder deres p-plads. Langeskov Kræmmermarked bliver igen og igen mødt af udfordringer: - Heldigvis er vi i bestyrelsen gode til at tænke kreativt, siger formand Thomas Folleraas.

Langeskov: - Vi sætter os ikke ned og surmuler over, at der sker udvikling i byen - for det er jo også noget, vi ønsker.

Thomas Folleraas, formand for Langeskov Borgerforening og dermed også kræmmermarkedet, tager det roligt, at markedets gæster nu bliver sendt endnu længere væk for at parkere. De sidste cirka 20 år har markedet kunne benytte et grønt areal ved Skovalleen, men det skal nu bebygges. Derfor skal markedets gæster nu endnu længere væk fra markedspladsen for at parkere bilen. Så langt væk, at det begynder at ligne lidt af en anstrengelse, hvis man har valgt at købe godt ind i markedsboderne og derfor har noget at slæbe på.

Parkeringen til markedspladsen skal nemlig over på den anden side af omfartsvejen til en stor mark. Det fremgår af dagsordnen for teknisk udvalg, der den 14. skal tage stilling til p-problemet.

- Vi havde egentlig foretrukket en parkeringsplads på den store mark overfor Shell-tanken, men den er omlagt til økologi, så det kan ikke lade sig gøre, konstaterer Thomas Folleraas.

Så løsningen bliver formentlig, at gæsterne skal krydse den forholdsvis trafikerede Omfartsvejen.

- Men der har kommunen ligegodt arbejdet hurtigere, end vi troede, for vi har faktisk ikke fået det endelige svar fra forpagteren endnu.

Folk skal jo ikke være trætte, inden de overhovedet er nået frem til pladsen. Og så kommer vi også før Odense med en letbane.

Thomas Folleraas, formand for Langeskov Borgerforening.

Kreative løsninger

Hvis p-pladsen skal etableres på den udpegede mark, er borgerforeningen allerede klar med en løsning på den forholdsvis lange afstand til markedspladsen:

- Vi skal have et futtog, der pendler fast frem og tilbage mellem markedspladsen og enden af Grønvangen/Håndværkervej, fortæller Henning Madsen, bestyrelsesmedlem i Langeskov Borgerforening.

- Ja, for folk skal jo ikke være trætte, inden de overhovedet er nået frem til pladsen. Og så kommer vi også før Odense med en letbane, griner Thomas Folleraas.

- Vi tager bare økonomiudgaven - og så generer vi heller ikke så mange mennesker med sporarbejde, replicerer Henning Madsen.

En kreativ løsning på et problem, der kunne have været en øretæve til kræmmermarkedet.

- Vi er i det hele taget gode ti at finde på kreative løsninger, siger Thomas Folleraas.

Annonce

Mistede magasinplads

Sådan en var der også brug for, da de i 2018 fik besked på, at nu kunne de ikke længere opmagasinere deres ting på Langeskov Skole.

- Lige når man får karkluden i hovedet, kan man godt have et øjeblik, hvor man tænker: Så kan det hele da også være lige meget, erkender Henning Madsen, men det varer ikke længe, før så er man i gang med at finde løsninger.

I et par år har løsningen på magasinproblemet været at stille tingene fem-seks steder rundt om i og uden for byen.

- Vi har temmelig meget på Langeskov Planteskole. Og vi er taknemmelige hver gang, erhvervslivet rækker os en hjælpende hånd - det er heldigvis tit, siger Thomas Folleraas.

Men om alt går vel, så pakker de mange frivillige udstyret til markedet væk i deres egen hal på markedspladsen efter denne sommers kræmmermarked.

- Kommunen er i øjeblikket ved at lave en lokalplan, der kan bane vej for byggeriet, og de har lovet os at vi må låne en lille halv million kroner, fortæller Henning Madsen.

Nøglerne til de mange barer og boder, Borgerforeningen selv står for, overvintrer på kontoret hos Thomas Folleraas. Foto: Helle Nordström
Annonce

Bliv frivillig og få nye venner

Til trods for de udfordringer, bestyrelsen hele tiden står over for, så er Thomas Folleraas og Henning Madsen enige om, at Langeskov Kræmmermarked vil fortsætte masser af år endnu.

- Jeg ved fra min tid i Sammenslutningen af By- og markedsfester, at det ikke er et område i fremgang. Det skyldes blandt andet problemer med at finde frivillige. Det er heldigvis ikke et problem i Langeskov. Vi har en bestyrelse der består af en god blanding af nye og rutinerede, unge og gamle. Kræmmermarkeder trues også af bagklapmarkeder og små loppemarkeder, men vores er jo i lige så høj grad en byfest, fortæller Thomas Folleraas.

- Ja - supplerer Henning Madsen, - Langeskov Kræmmermarked er et, gamle bysbørn kommer hjem til, både for at feste med, og for at deltage som frivillig.

- Og at være frivillig på markedet er også en god måde for tilflyttere at komme ind go være en del af byen og fællesskabet. Jeg har da hørt folk fortælle, at efter en tørn som frivillig, så havde de pludselig nogle at hilse på, når de var ude og handle. Kræmmermarkedet er for de frivillige et sted, der skaber relationer og venskaber. Så sidder der tilflyttere derude, der har lyst at være med, så skal de endelig bare ringe, skrive, maile, faxe, sms'e eller på anden måde kontakte os, så lover jeg, at vi finder en vagt, siger Thomas Folleraas.

Annonce
Odense For abonnenter

Vera og Gurlis drøm lever: Kæmpe interesse for nyt seniorbofællesskab med elbil og lader til fri afbenyttelse

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Annonce
Annonce
Annonce
Rejser

Slut med røde, orange og gule lande: Fynsk rejsebureau melder om alt udsolgt i efterårsferien

Erhverv For abonnenter

250 arbejdspladser på vej til lille Rørup: Lokale havde luret, at noget stort var på vej - Poul fik manet det i jorden

Sport

Stig Tøfting skifter til Marienlyst - men kun på sin gps

Faaborg-Midtfyn

De har hele tiden haft Danmarks bedste saunaudsigt: Nu har Faaborg også Nordeuropas flotteste sauna

Odense

- Det har været utroligt hårdt, men nu bliver det godt igen. Optimisme ved indvielsesfesten for Benedikts Plads

Assens For abonnenter

250 arbejdspladser er på vej, efter landmanden Søren har solgt sin mark: - Det skaber noget liv i vores lokalområde

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Kerteminde

Slut med gravstene på strandene: Pårørende kan hente dem hos kommunen

Danmark For abonnenter

Danske Peter bor i Kongsberg: Cykler forbi gerningsmandens hjem hver dag på vej til arbejde

Kultur

To forskellige koncerter på Dexter med fynsk popsanger: Toornburg kom skævt fra land

Kerteminde For abonnenter

Kerteminde Kommune vil sælge endnu en grund på havnen: - Vi har aldrig lagt skjul på, vi gerne vil købe vores grund

Faaborg-Midtfyn

Synes du, Tulipbygningen skal rives ned? Vil bruge en million på undersøgelser - men så er det også sidste chance

Annonce