Annonce
Sydfyn

Langelandsk spareplan godkendt politisk: Økonomiudvalget har trykket på knappen

Hvis planen holder vedtages besparelserne endeligt på et kommunalbestyrelsesmøde den 11. juni. Foto: Martin Ramsgaard
Økonomiudvalget har nu formelt godkendt det udspil, som embedsmændene er kommet med. Nu går køreplanen igang, så Kommunalbestyrelsen endeligt kan vedtage besparelserne i starten af juni.
Annonce

LANGELAND: Økonomiudvalget i Langeland Kommune gav mandag et sidste nik til den spareplan, som både politikere og embedsfolk har arbejdet med at gøre konkret siden starten af april.

Alle de overordnede tal på, hvor der skal spares er blevet konkrete, og nu er planen, at de skal føres ud i livet, så de endeligt kan vedtages på kommunalbestyrelsesmødet den 11. juni.

- Det er nu direktionens opgave at gå ud og samle centercheferne og melde det her ud til personalet og få det sendt i høring. Det er det, vi har sat i værk, siger borgmester og formand for økonomiudvalget Tonni Hansen, SF.

Antallet af afskedigelser i administrationen er skåret ned fra 4 - 5 til 3 – 4, fordi embedsfolkene har fundet omkring en halv million på en masse småting – blandt andet abonnementer på aviser og tidsskrifter, der skæres væk.

Men ellers holder politikerne kortene tæt ind til kroppen, så alle dem der bliver berørt af besparelserne kan få besked, og få lejlighed til at kommentere udspillet i en høring.

- Nu skal folk lige have ro til at sidde med de sidste ting. For mig er det ikke så vigtigt, at vi kommer hurtigt i pressen. For mig er det vigtigt, at det bliver gjort ordentligt i respekt for de ansatte og de fagområder, det drejer sig om. Der er både nogen ansatte og nogle borgere i den anden ende, og den respekt skal vi have over for dem, siger Kim Welcher, DF.

Annonce

Budgettet holdt ikke

Kommunalbestyrelsen vedtog ellers budgettet for 2019 i september sidste år. Men det stod hurtigt klart, at det ikke holdt, fordi udgifterne til ældre og det sociale område er eksploderet.

Derfor skal der nu findes 3,9 millioner allerede i år og 10,7 millioner næste år. Det blev alle partierne i Kommunalbestyrelsen enige om den 3. april, og siden har embedsfolk og udvalg været igang med at finde besparelser.

- Det er jo en spøjs situation, fordi vi totalt set bruger flere penge, men vi bruger dem på nogle andre områder, fordi vi har nogle udfordringer dér, siger Tonni Hansen.

Politikerne Fyns Amts Avis har været i kontakt med lægger ikke skjul på, at det er en svær opgave at finde de mange penge på det i forvejen tæt barberede budget.

Ved budgetforliget i september blev der sparet beløb helt ned til 5000 kroner.

- Det ligesom at sidde og pille i knoglerne, og vi er efterhånden kommet ind til benet, siger René Larsen, S.

- Alle de nemme løsninger, som de andre kommuner er i gang med, har vi jo taget for år tilbage. Vi har skulle spare siden 2010, så de løsninger er gennemført, lyder det fra Kim Welcher.

Også borgmester Tonni Hansen lyder en anelse træt af de gentagne besparelser.

- I virkeligheden er vi i gang med at gøre det umulige. Ikke at nogen skal hav ondt af os, men indimellem kan vi godt føle, at vi bliver stillet over for en – ikke umulig opgave – men en meget, meget vanskelig opgave, siger han.

Annonce

Stram køreplan

Ambitionen er, at de nye besparelser besparelser i 2019 bliver endeligt vedtaget og derefter kan føres ud i livet på kommunalbestyrelsesmødet den 11. juni.

Embedsfolkene sidder stadig og finder små ting, der kan undværes, men især det omstændige arbejde med at afskedige folk, kan nu går i gang.

- Jeg tror vi holder køreplanen, men tiden er knap. Der er jo nogle retssikkerhedsmæssige ting der skal overholdes, men administrationen sagde i dag (mandag), at selvom tidsplanen er stram, kan vi godt holde den uden at gå på kompromis med de regler, der er, siger René Larsen.

- Vi er jo virkelig pressede, og alle arbejder på højtryk. Men vi har ikke rykket ved tidsplanen på mødet i dag, og vi mener, det kan lade sig gøre, supplerer Tonni Hansen.

Arbejdet er allerede så småt i gang, men straks efter kommunalbestyrelsesmødet den 11. juni, skal politikerne til at finde 10, 7 millioner i 2020-regnskabet.

- Jeg regner bestemt med, at det her på plads inden sommerferien, og så begynder vi jo på næste års budget, slutter Kim Welcher.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce