Annonce
Sydfyn

Langelandsfort smadrer besøgsrekord - men der mangler en million i kassen

Koldkrigsmuseum Langelandsfort har allerede nu haft så mange gæster, at den tre år gamle besøgsrekord er faldet - og det selv om museet har holdt lukket på grund af corona og kun er godt to tredjedele inde i sæsonen. Foto: Koldkrigsmuseum Langelandsfort
Aldrig tidligere har så mange mennesker besøgt Koldkrigsmuseum Langelandsfort, men museumslederen bobler ikke over af begejstring. For museet har solgt billetter til halv pris, og museumslederen frygter, at der ikke er penge nok i den pulje, som skal dække de tabte indtægter.
Annonce

Bagenkop: Man kan godt sige, at Peer Henrik Hansen ler med det ene øje og græder med det andet.

Museumslederen på Koldkrigsmuseum Langelandsfort har således både gode og dårlige nyheder.

- Klokken 11.45 torsdag (13. august, red.) går personen ind, som sørger for, at vi slår besøgsrekorden på 37.787, som blev sat i 2017, siger han.

Dengang fejrede museet 20 års jubilæum og havde et russisk MIG 15-jagerfly og en helt ny udstilling om Frømandskorpset at byde på, mens det er covid-19, der med al sandsynlighed har æren for, at rekorden er slået. Og det på et tidspunkt, hvor der godt og vel er fire måneder tilbage af sæsonen, og på trods af, at museet på grund af corona-pandemien havde lukket i mere end to måneder i foråret.

Men helt overrasket er Peer Henrik Hansen faktisk ikke.

- Jeg havde en forventning om, at når danskerne ikke måtte rejse ud, så ville der komme flere gæster her. Og jeg blev bestyrket i det, da jeg hørte, at tyskerne også måtte blive hjemme. Det er typisk danskere, der kommer her, og da alle sommerhusene hurtigt blev lejet ud til netop danskere, tænkte jeg, at det ikke var helt dårligt, siger museumslederen, som altså fik ret.

Annonce

Halv pris på billetten

Alligevel er Peer Henrik Hansen ikke for alvor oppe at ringe.


Ministeren nævnte Langelandsfort som et eksempel på et museum, man kunne besøge til halv pris, og vi var selvfølgelig glade for reklamen. Men den betød også, at vi ikke turde andet end gå med i ordningen ligesom alle andre

Peer Henrik Hansen, museumsleder


På et pressemøde 19. juni præsenterede regeringen med erhvervsminister Simon Kollerup (S) i spidsen og aftalepartierne på flankerne den såkaldte sommerpakke, som rummer en lang række tiltag - blandt andet at folk skulle kunne komme på museum til halv pris.

Museerne var ikke tvunget til at være en del af ordningen, oplyser Peer Henrik Hansen, som dog peger på, at det var fortet på en måde alligevel.

- Ministeren nævnte Langelandsfort som et eksempel på et museum, man kunne besøge til halv pris, og vi var selvfølgelig glade for reklamen. Men den betød også, at vi ikke turde andet end gå med i ordningen ligesom alle andre, siger han.

Annonce

Der mangler en million kroner

Peer Henrik Hansen er ikke blind for, at den lave billetpris har gjort fine ting for salget, men han peger på, at der er et aber dabei.

Der er foreløbig solgt billetter for 1,6 millioner kroner, hvilket i runde tal er en million mindre end budgetteret.

Museumsleder Peer Henrik Hansen er glad for besøgsrekorden, men påpeger, at gæsterne er kommet ind for halv pris. Og han frygter, at den 700 millioner kroner store pulje, som skal dække de tabte indtægter på de danske museer, ikke er stor nok. Foto: Finn Eriksen

Umiddelbart er pengene dog ikke tabt.

Da sommerpakken blev lanceret, fulgte der en pulje på 700 millioner kroner til kompensation for tabt omsætning med, og den kan der søges i til september - hvilket Koldkrigsmuseum Langelandsfort har tænkt sig at gøre.

Peer Henrik Hansen peger imidlertid på en dugfrisk undersøgelse, som viser, at 85 procent af landets museer har haft flere besøgende i sommeren i år end i sommeren sidste år. Mens to ud af tre melder om en omsætning, som faktisk er lavere end sidste år.

- Min frygt er derfor, at puljen ikke er stor nok. At man ikke har fået regnet godt nok på, hvad museerne ville generere af indtægter, og derfor er jeg bange for, at vi og mange andre kommer ud med røde tal, hvis ikke der bliver fundet en politisk løsning, siger museumslederen.

Annonce

Tålmodige gæster

Hvad de besøgende angår, så har deres høje antal givet anledning til nogen bekymring.

Peer Henrik Hansen fortæller, at man, da museet blev etableret i 1997, ikke mente, at det nogensinde ville trække flere end 15.000 gæster på en sæson.

Fakta - museet og rekorden

Koldkrigsmuseum Langelandsfort åbnede i 1997.

Der blev sat besøgsrekord i jubilæumsåret 2017, hvor 37.787 købte billet til museet.

Rekorden faldt kort før middag torsdag 13. august, da gæst nummer 37.788 gik gennem indgangen.

På grund af covid-19-pandemien lukkede fortet 11. marts.

Det genåbnede 25. maj.

I sommeren er billetterne foranlediget af regeringen blevet solgt for halv pris, og museerne har mulighed for at søge kompensation for den omsætning, der er gået tabt på den konto, i en 700 millioner kroner stor pulje.

Museumsleder i Langeland Kommune, Peer Henrik Hansen, frygter dog, at de 700 millioner kroner ikke rækker, fordi de danske museer har været massivt besøgt hen over sommeren.

.

- Så det er, hvad museet er dimensioneret til, og vi har et meget lille entrécenter. På grund af coronaen har vi desuden været nødt til at indføre en række begrænsninger, og jeg har derfor haft ondt i maven over, at der er kø alle vegne. For hvor længe kan folk holde til det? lyder det fra museumsinspektøren, som dog har fået det bedre i mellemgulvet.

- Der har stort set ikke været brok eller klager. Folk ved godt, at vi er nødt til at indføre de begrænsninger, og de følger anvisningerne. Det er vi ovenud taknemmelige over, siger Peer Henrik Hansen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Cannabiseventyret og jobmarkedet smuldrer: Frustreret producent må fyre 20 medarbejdere på Odensefabrik

Fyn

SUS Nyborg langt fra niveau

Annonce