Annonce
forside

Langelands budget: To områder presser økonomien alvorligt

Venstres Bjarne Nielsen ville gerne have genåbnet budgetforliget for 2019, men må afvente en redegørelse. Arkivfoto: Laust Jordal..

Der mangler allerede millioner i pengekassen. Venstre ville genåbne budgettet, men der skal først udarbejdes opfølgende redegørelse til kommunalbestyrelsesmødet i februar.

Langeland: Langelands økonomi er igen alvorligt presset, og navnlig to områder belaster kommunen. Det fremgik, da kommunalbestyrelsen mandag kiggede på en budgetopfølgning og samtidig vurderede, hvordan det vil se ud ved årsskiftet. Udvalg for udvalg blev gennemgået, og selv om flere bruger væsentligt mindre end forventet, vil året vise et større pengeforbrug end forventet.

Venstre havde i Økonomiudvalget stillet forslag om at genåbne budgettet for 2019, der blev vedtaget for en måned siden, men det ville være for tidligt, sagde borgmester Tonni Hansen (SF).

- Det ville kræve, at vi havde handlemuligheder, men det har vi ikke på nuværende tidspunkt. Udvalgene mangler at handle, det skal de først, nævnte borgmesteren.

- Derfor skal der udarbejdes en opfølgende redegørelse. Det burde man kunne nå til kommunalbestyrelsens møde i februar, tilføjede han.

Det er kommunens medfinansiering af sundhedsområdet, der - som flere gange omtalt i Fyns Amts Avis - er et af problemerne. Der er sendt flere millionregninger til kommunen for behandling i regionen, lige som det specialiserede socialområde for børn og unge økonomisk er stukket af.

På ældreområdet kan kommunen ikke gøre noget. Man kan ikke finde en "bøjet femøre" i besparelse her, som Tonni Hansen udtrykte det.

Annonce

Sådan er tallene

Sådan ser tallene for 2018 ud under de nuværende forudsætninger:Lærings-, Social- og Kulturudvalget: 7.197.000 kroner i merforbrug.Sundhedsudvalget: 5.409.000 kroner i merforbrug.Trafik-, Teknik- og Miljøudvalget: 1 million kroner i mindreforbrug.Økonomiudvalget: 1.513.000 kroner i mindreforbrug.Beskæftigelses-, Uddannelses- og Integrationsudvalget: 4.960.000 kroner i mindreforbrug.Samlet: 5.133.000 kroner i merforbrug.Der forventes serviceudgifter i Langeland Kommune på i alt 679,6 millioner kroner i 2018. Det er 31,3 millioner mere end grænsen for, hvad der kan udløse en økonomisk sanktion fra staten, hvis de danske kommuner samlet overskrider det beløb, som regeringen har pålagt kommunerne at holde sig inden for. Det kan man af gode grunde først vide i løbet af 2019.

14 millioner

Formanden for Sundhedsudvalget, Lisa Pihl Jensen (S), oplyste, at man kommer til at bevilge 14 millioner kroner i samlet medfinansiering af sundhedsudgifter for ældre.

KL havde faktisk i fjor anbefalet, at kommunen satte det beløb af i budgettet 2018, men man valgte kun det halve.

- Det troede vi var nok. At vi havde styr på det, for borgerne ligger ikke længere på sygehuset end nødvendigt. Men vi tog altså fejl. Der er opgaver, som vi ikke kan sige nej til, sagde Lisa Pihl Jensen.

Andre kommuner har samme problem, og landspolitikerne kigger på det. Langeland Kommune kan forvente at få knap 4,4 millioner kroner i både 2019 og 2020 på grund af et stigende antal borgere over 65 år, oplyste Tonni Hansen. Det er penge, som regeringen har lovet at sætte af.

Også Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har barslet med ændringer omkring kommunernes økonomi, men hvad det ender med, afhænger selvfølgelig af det kommende Folketingsvalg.

Til gengæld er der færre udgifter til ledige, lige som man har udbetalt færre penge til arbejdsskader end forventet. Det samme gælder tjenestemandspensioner og udgifter til barsel.

På det specialiserede socialområde kan selv små udsving påvirke økonomien i væsentlig grad, oplyste formanden for Lærings-, Social- og Kulturudvalget, Jan Ole Jakobsen (V).

- Det kan koste mellem en og to millioner kroner for at anbringe et barn, og vi har fået fire børn mere i familiepleje og fem mere i døgninstitution. Det ville være ønskeligt, hvis der var flere på Langeland, som ønskede at være plejefamilie, sagde formanden.

Hvis det er uden for kommunen, skal man regne med 300.000 kroner ekstra for skoleopholdet, tilføjede han.

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce