Annonce
Sydfyn

Langeland varmer op til jubilæum: Mål for naturfagene før Ørsteds skelsættende opdagelse

Strategien bliver blandt andet taget i brug, når jubilæet for Ørsteds opdagelse fejres næste år. Foto: Hans Sturesson
Langeland Kommune får sin egen sciencestrategi for børn og unge

LANGELAND: På kommunalbestyrelsens møde var der under spørgetid en tilhører, som spurgte til de mange - ofte indforståede - forkortelser, der ligger i dagsordener, og nogle gange betydeligt flere end andre. Måske burde en anden behjertet sjæl spørge til de engelske gloser, som vinder mere og mere indpas i den daglige omgang med sproget - i øvrigt ikke kun på Langeland, men i hele det danske samfund som sådan.

Det gælder for eksempel en nyskabelse inden for undervisningsområdet. Langeland Kommune har fået en sciencestrategi. Det dækker, hvad der i øvrigt også står i selve dokumentet, over betegnelserne naturvidenskab og naturfag.

Strategien gælder for 0-18-årige, og den er udarbejdet i samarbejde mellem forvaltningen og folkeskolen og med diverse hjælpe fra udefrakommende læringsmiljøer og dagtilbud.

I kommunalbestyrelsen blev der udtryk glæde over strategien.

- Den bliver et solidt redskab, når børn og unge skal lære om naturen, og den vil være med til et stærkt samspil, når vi næste år gennemfører et projekt i anledning af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse af magnetismen, nævnte formanden for Lærings-, Social- og Kulturudvalget, Jan Ole Jakobsen (V).

Udvalgets næstformand, Tonny Gjersen (SF) fulgte op.

- Strategien vil gøre dem bevidste om vores kulturarv samt lægge op til brug af naturen og dens skatter. Børn og unge skal ud at lytte, føle og smage på naturen, sagde Tonny Gjersen.

Lisa Pihl Jensen (S) var også tilfreds med strategien, men tilsluttede sig et høringssvar, som fandt formuleringerne i strategien noget tunge med risiko for at miste fokus på selve indholdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Fyn For abonnenter

Sørens gård køres over af jernbanen: Gid staten bare ville opkøbe mig

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce