Annonce
forside

Langelænder investerer i afrikansk fremtid

Dan Svenningsen har aldrig selv været i Afrika, men har bl.a. en forkærlighed for afrikanske etnografika, som bl.a. de congolesiske masker. Foto: Iben Friis Jensen

100.000 kroner doneret af Dan Svenningsen, Amvest, til nybygget og indrettet computerhus i ghanesisk landsby.

Rudkøbing: Dan Svenningsens privatbolig i Villa Møllen, Rudkøbings nok største privatbolig på Rue, vidner om en perfektionistisk sans for selv de mindste detaljer og ligger nok i eksklusiv smag minimum de geografiske 5.485 kilometer fra ghanesisk bygge- og indretningsstil.

Alligevel har direktør og ejer bag investeringsselskabet Amvest valgt at sponsorere bygningen af et helt hus på 100 kvadratmeter, primært indrettet med et stort computer-klasseværelse til 30 elever midt mellem de to skoler - den for de små klasser og den for de større i landsbyen Apegusu i det sydøstlige Ghana. Og han opfordrer andre firmaer til at gøre det samme.

Hans tanke er, at et afrikansk land som Ghana kun kan nærme sig de gældende normer i en global verden, hvis ungdommen får mulighed for at springe nogle led over i forhold til den udvikling, Danmark og andre vestlige lande har været igennem de sidste hundrede år.

Computerhuset rummer tredive computere, alle med møbler. Foto: Hans Kjær

At betale tilbage

Men hvorfor overhovedet donere 100.000 kroner til indkøb af computere, inventar og et nybyggeri så langt væk?

- Min tilgang er, at jeg har tjent penge i Danmark, og at jeg gerne vil give noget tilbage, siger Dan Svenningsen, der ejer boligselskaber og har investeret i ejendomme i Rudkøbing, Svendborg, Odense og i trekantområdet.

Den primære årsag til donationen til Ghana sidder dog overfor Dan Svenningsen i det store ombyggede køkken i Villa Møllen. Iført sin karakteristiske afrikanske skjorte - og ikke bare i dagens anledning - smiler kunstneren Hans Kjær forlegent. Han er Dan Svenningsens lokale ankermand, mens den ghanesiske skolelærer, Seth Yaw Agyarko fra Akosombo, er den ghanesiske livline.

Både Hans Kjær og Seth er utrættelige ildsjæle, der er opsat på at forbedre vilkårene for den ghanesiske ungdom, og det er netop dette personlige engagement, der har fået Dan Svenningsen til i flere omgange trygt at sende penge til ghanesiske projekter. Fordi han véd, hvad pengene bliver brugt til.

- At bygge nyt fra scratch er sjovt - jeg plejer at renovere bygninger, men skal dog også til at bygge rækkehuse både i Troense og Fredericia. Og selvom jeg ikke selv har været i Ghana for at tilse byggeriet, har jeg konstant fået tilsendt fotos og stakkevis af håndskrevne fakturaer.

Computerhuset indviet på festlig ghanesisk vis. Foto: Hans Kjær
Annonce

Stakkevis af fakturaer

- I forhold til at finde et egnet projekt i et 3. verdensland har jeg været heldig. Man kan jo ikke bare slå op i en telefonbog og finde to frivillige med samme engagement som Hans Kjær og Seth.

- Men selvfølgelig findes de, ildsjælene, rundt om i landet, så man sikrer sig mest mulig lærdom for pengene, understreger Dan Svenningsen. - For finder man nogle, ved man, at der er valuta for donationen, fordi kontaktpersonerne kender lokalområdet og har de lokale forbindelser. Pengene bliver så at sige givet "nedefra", modsat midler doneret via en fjernsynsindsamling, hvor dit firmanavn står på skærmen i fem sekunder.

Hans Kjær: - Selvfølgelig er vores arbejde bittesmå nålestik. Til gengæld er der ikke givet én øre ud på administration.

Til computerhuset i Apegusu er der udelukkende brugt lokal arbejdskraft, så byggeriet i første omgang gav arbejdspladser til de voksne, siden uddannelse for næste generation.

Computerhuset indviet på festlig ghanesisk vis. Foto: Hans Kjær
Annonce
Middelfart For abonnenter

Voldsomt forurenet fabriksgrund uden ejere undrer René: - Jeg tænker, at det ikke kan passe, at det skal overses det her

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Årets bedste - Odense-restaurant vinder igen: Ingen gør det bedre end Michelle og Jakob

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Kerteminde

Efter 25 år blev Martin fyret på avisen: Nu nyder han solopgangene fra sit nye rullende kontor

Erhverv

Efter lang forsinkelse: Fynsk fibernet bliver langsomt åbnet for konkurrenter

Erhverv

266 rækkehuse på vej ved eventyrdigters store skov: - Det går rimelig tjept

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Odense

Trafikeret vej i Odense spærres

Hvem skal passe farmor

Plejehjem fik nok af konflikter med pårørende: Nu smitter det gode samarbejde af på alt andet - også sygefraværet

Tyskland

Live: Tysk valgresultat skaber glæde hos både S og V i Danmark

Erhverv

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Odense For abonnenter

Undgik konkurs med fiktive flytninger: Entreprenør-ægtepar mødt med stort millionkrav

Fyn

Skoledag uden skideballer: Fyn kan muligvis også få skoler uden skældud til eleverne

Annonce