Annonce
Erhverv

Lange ventetider på nye carport eller tagterrasse gør ondt i kommunen: - Det er et uheldigt sted, vi ikke kommer ud over rampen

Bygningsreglementet fra 2018 har med sine skærpede regler til brandsikring skabt flaskehals i det administrative arbejder med byggesager, vurderer Simon Risbjerg, elektriker og næstformand i Erhvervsrådet på Langeland.Foto: Kasper Baatrup
Sagsbehandling i byggesager tager dobbelt så lang tid på Langeland som i en kommune med gennemsnitlig ekspeditionstid. Det kan skade kommunens økonomi på flere fronter, mener erhvervsdrivende. Kommunen nikker til problemet.

Langeland: Det kan forvolde skade på Langelands erhvervsliv, hvis huskøbere skal vente for længe på en tilladelse til at bygge nyt udhus eller garage. Langeland Kommune skal derfor nedbringe sagsbehandlingstiden på byggesager.

Det blev konklusionen, da Erhvervsrådet, som består af lokale virksomheder og politikere, for nylig afholdt møde.

Simon Risbjerg, elektriker og næstformand i Erhvervsrådet, mener, at ophobningen af byggesager kommunekontorerne kan ramme øens elektrikere, tømrere og murere.

Annonce

- I øjeblikket ligger mange håndværkere vandret, men der er ingen garanti for, at vi bliver ved med at have så travlt. De lange sagsbehandlingstider kan hæmme aktiviteten, siger han.

Kommunen bruger i gennemsnit 16-22 uger på byggesager. Det fremgår af referatet fra seneste møde i Erhvervsrådet. På landsplan ligger gennemsnittet på godt og vel otte uger, viser tal fra Kommunernes Landsforening.

Hvis ikke der skrides ind, vil det ikke blot ramme håndværkerne på omsætningen, det også bremse tilflytningen til kommunen, mener Simon Risbjerg.

- Hvis folk hører, at de kan få et byggeprojekt gennemført på den halve tid i en nærliggende kommune, vil de måske se den vej, når de skal købe hus, siger han.

Uheldig udvikling

Rikke Fink, teknik- og miljøchef i Langeland Kommune, er enig i, at der er behov for at effektivisere arbejdet med byggetilladelser.

- Det er et uheldigt sted, vi ikke kommer ud over rampen, og det er svært at udelukke, at det kan få betydning for arbejdspladser og bosætning, siger hun.

Men selvom de lange ekspeditionstider udgør et problem, afspejler de en positiv udvikling, påpeger hun. Under coronakrisen har Langeland Kommune oplevet en markant stigning i antallet af solgte huse. Med de mange hussalg er fulgt mange nye byggeprojekter.


Hvis folk hører, at de kan få et byggeprojekt gennemført på den halve tid i en nærliggende kommune, vil de måske se den vej, når de skal købe hus.

Simon Risbjerg, elektriker og næstformand i Erhvervsrådet


Aktiviteten på boligmarkedet vurderes derfor til at have bidraget til den stigning i antallet af ansøgninger om byggetilladelse, som er gået fra 202 i 2018 til 334 forventede ansøgninger i 2021.

Annonce

Tyndt marked

Mange ansøgere kæmper med Bygningsreglementet 2018 - en lovændring fra 2018, hvor ansøgningskravene til byggetilladelse blev skærpet. Det har tilstoppet det administrative arbejde, at mange har svært ved at gennemskue reglerne og derfor indsender en ansøgning, som ikke lever op til kravene.

- Det er ikke helt let at finde ud af, hverken som borger eller virksomhed. Det har den betydning, at vi modtager mange mangelfulde ansøgninger. Det bruger vi uhensigtsmæssigt meget tid på i kommunen, siger Rikke Fink.

Hun tilføjer, at enkelte virksomheder er begyndt at hyre byggesagkyndige med henblik på at få ansøgningerne hurtigere igennem. Det betyder til gengæld, at kommunen har svært ved at finde og tiltrække byggesagkyndige medarbejdere.

I kommunen har man oprustet, så man nu råder over fire byggesagsbehandlere. Men selvom der kunne være behov for en femte byggesagsbehandler, er markedet så tyndt besat, så det bliver svært at opstøve den rette medarbejder. Det forklarer Bo Nissen (C), formand for Trafik-, Teknik-, og Miljøudvalget.

- Det er ikke folk, man bare lige plukker på træerne. Derfor skal vi se på, om en anden type medarbejder kan afhjælpe sagsbehandlingstiden. For de mangler lidt hjælp til at få puklen væk. Vi kunne måske lave en omrokering, så vi kan oprette en slags forpost, hvor en medarbejder passer telefonen og yder indledende rådgivning til byggetilladelsen, siger han.

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
OB

OB-angriber lejes ud til Kolding IF

Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce