Odense: Et tæt samarbejde mellem private virksomheder og sundhedssektoren er nøglen til succes, når det handler om at udvikle nye løsninger og tage ny teknologi i brug på området.
Det understreger Rikke Lyngholm Christensen, der er daglig leder af CIMT, Center for Innovativ Medicinsk Teknologi, på OUH.
Et tæt parløb under udviklingen af nye løsninger sikrer, at de bliver tilpasset den virkelighed, de skal fungere i, og samtidig tester det virksomhedernes vilje og evne til at justere deres løsninger til det miljø, de skal ud i. Det giver løsningen større værdi og øger chancen for reel implementering, når udviklingsfasen er overstået.
Rikke Lyngholm Christensen, daglig leder af Center for Innovativ Medicinsk Teknologi på OUHNy teknologi påvirker ikke altid kun et hjørne af en afdeling, der kan være afledte konsekvenser for behandlingen, for patienterne eller for kolleger. Og vi skal tænke ind, hvad der sker, hvis teknologien tages i brug til en anden type af patienter og i en anden afdeling, og tingene vokser.
Men selv om den del, som i VR Trainers tilfælde, fungerer godt, venter alligevel en lang proces, før et egentlig salg kan blive en realitet. En proces, der overraskede de to iværksættere, men som Rikke Lyngholm Christensen forklarer med behovet for at tænke alle scenarier igennem og godkende et eventuelt indkøb på flere niveauer.
- Vi er hele tiden nysgerrige, men også kritiske overfor implementeringen af ny teknologi, som VR stadig er. Vi skal først og fremmest passe på patienter og personale, så vi går helst med både livrem og seler. Det ændrer arbejdsgange, og hvem har ansvaret, hvis det efterfølgende viser sig at ændre ting til det dårligere? I udviklingsfasen arbejder man i et meget begrænset projekthjørne, og der er altid andre regler og krav, når du går fra et projekt til implementering i praksis. Man kan godt have gjort sig nogle gode overvejelser og føle sig velforberedt og alligevel møde nogle overraskelser, siger hun.
I VR Trainers tilfælde kunne det for eksempel handle om hygiejnen i forbindelsen med brugen af brillerne, opladning af dem, oplæring af personalet i brugen af dem og spørgsmålet om, hvem der har ansvaret, hvis de går i stykker.
- En ting er at være system-ejer og stå for tre briller i én afdeling, men hvad så, når det handler om 300 briller på forskellige afdelinger, spørger Rikke Lyngholm Christensen.
Den gode nyhed for de virksomheder, der gerne vil ind i sundhedssektoren er, at det bliver nemmere, når deres løsninger først er kommet gennem systemet første gang i forhold til jura, data og sikkerhed.
- Vi er nødt til at tænke længere frem. Ny teknologi påvirker ikke altid kun et hjørne af en afdeling, der kan være afledte konsekvenser for behandlingen, for patienterne eller for kolleger. Og vi skal tænke ind, hvad der sker, hvis teknologien tages i brug til en anden type af patienter og i en anden afdeling, og tingene vokser, siger Rikke Lyngholm Christensen.
Hun fortæller, at man på OUH hele tiden arbejder med at blive bedre til at vidensdele og lave standardprocedurer, så man ikke skal starte fra scratch, hver gang en ny virksomhed vil på banen med en løsning, men at processen fra udvikling til reel implementering ikke nødvendigvis kan blive meget kortere.