Annonce
Danmark

Landsdistrikterne om sundhedsreformen: - Det vil skævvride vores samfund

Landdistriktsformand Steffen Damsgaard mener, at der er mange gode elementer i sundhedsudspillet, men ærgrer sig meget over nedlæggelsen af regionsrådene med folkevalgte politikere. Pressefoto

Landsdistrikternes Fællesråd frygter, at den nye sundhedsreform vil øge centraliseringen i sundhedsvæsenet. Formanden kalder det "problematisk" og "slet ikke i tråd med regeringens ambition".

Centralisering: Onsdag formiddag fremlagde regeringen sit udspil til en ny sundhedsreform med titlen: "Patienten først - nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder".

Strukturen i sundhedsvæsenet skal ændres til tre lag med en statslig bestyrelse under Sundhedsministeriet, fem regionale sundhedsforvaltninger og 21 nye sundhedsfælleskaber. Herudover skal der i 2025 være 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser.

Men nedlæggelsen af regionerne skaber bekymring hos Landdistrikternes Fællesråd.

- Det er bekymrende, og jeg er meget utilfreds med, at regeringen foreslår at fjerne den direkte folkevalgte forankring til sundhedsvæsenet i form af regionsrådene. Det mener jeg grundlæggende er helt forkert, da det vil skabe et demokratisk underskud, siger formand Steffen Damsgaard i en pressemeddelse.

Ifølge formanden er det et udtryk for "uheldig centralisering", at man samler de opgaver, som regionerne har haft, under en statslig bestyrelse under Sundhedsministeriet. Den får navnet Sundhedsvæsen Danmark. Det er nemlig bestyrelsen, der skal stå for den overordnede planlægning af sundhedsvæsenet.

- At samle en del af de regionale opgaver i en statslig myndighed i Aarhus kan jeg kun tolke som en centralisering, der vil bidrage til at skævvride vores samfund, siger han og fortsætter:

- Helt konkret betyder det, at der bliver længere fra dem, som træffer beslutningerne, til dem som skal udsættes for beslutningerne. Det er meget problematisk og slet ikke i tråd med regeringens ambition om et Danmark, der hænger bedre sammen.

Annonce

Lige adgang til sundhedstilbud

Det er ikke kun negative tanker, Steffen Damsgaard har om regerings oplæg til et nyt sundhedsvæsen.

- Jeg er fuldstændig enig i ambitionen om at styrke sundhedsvæsenet. Det er afgørende, at alle borgere har lige adgang til de rette sundhedstilbud, uanset hvor i landet de bor, siger formand Steffen Damsgaard og tilføjer:

- På mange måder mener jeg, at udspillet kan bidrage til at sikre en bedre sammenhæng i behandlingsforløbet. Det er eksempelvis meget positivt, at der lægges op til, at kronisk syge patienter i langt højere grad skal behandles hos læger i lokale sundhedshuse. Det skaber nærhed og tryghed for den enkelte patient.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Lysende græskar på skovstien

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce