Annonce
Faaborg-Midtfyn

Landsbymiljø i tre etager: Generationerne skal blandes i 40 nye Faaborg-boliger

Projektleder Franz Leitner fremviser den store tagterrasse mod syd, der bliver omdannet til et orangeri. Foto: Bent Warncke
FAB efterlyser unge og børnefamilier til det kommende generationsbofællesskab på det gamle Faaborg Sygehus.
Annonce

Faaborg: Man siger ja tak til et forpligtende fællesskab, hvis man lægger billet ind på en af de 40 nye boliger, der er på vej på det gamle Faaborg Sygehus.

Projektet, der er døbt Fritz Jørgensens Have, forventes at være klar til indflytning i efteråret 2021.

Planen er nemlig at etablere et såkaldt generationsbofællesskab, fortæller projektleder i FAB Franz Leitner. Et landsbymiljø i en stor tre-etagers bygning.

- Oprindelig havde vi tænkt, at det skulle være et seniorbofællesskab, som der er mange af rundt omkring efterhånden, men så fik vi en god idé, syntes vi selv. Hvorfor ikke prøve at blande generationerne fra start, så man kan få et andet fællesskab, hvor beboerne kan hjælpe og støtte hinanden på tværs af generationer? Det vil også give en løbende og mere naturlig udskiftning af beboere, i stedet for at alle - som i et seniorbofællesskab - bliver gamle samtidig. Så er det svært at få "yngre ældre" til at flytte ind, siger han.

De første potentielle beboere har allerede meldt sig, og de deltager i de arbejdsgrupper, der skal i gang arbejde med at definere, hvad et generationsbofællesskab indebærer. 15-20 - primært +50-årige - har meldt sig som deltagere, når der lørdag 30. november er rundvisning og gruppearbejde, og de første retningslinjer udstikkes sammen med en facilitator.

Men det kniber lidt med at komme i kontakt med yngre mennesker, der kunne tænke sig at bo sammen med andre på den måde.

- Vi har forsøgt at sætte opslag op i børnehaver for at nå nogle børnefamilier, men uden det store held endnu, fortæller Frantz Leitner.

I øjeblikket er Freja Ejendomme ved at rive de bygninger ned, der ikke skal omdannes til boliger. Foto: Bent Warncke
Annonce

Attraktive boliger

Det er nogle yderst attraktive boliger, som de kommende beboere kan se frem til. Lejlighederne bliver mellem 70 og 115 kvadratmeter store, alle får en altan, og der vil være i alt fem elevatorer. Komplekset får også nogle ret store fællesrum, hvor der kan være fællesspisning, hobbyaktiviteter etc. Og så har man også adgang til den fælles have.

- Og på en stor tagterrasse mod syd bliver der et orangeri, hvor man kan sidde med fint udsyn til Faaborg og øhavet, fortæller Franz Leitner.

Prisen på boligerne bliver også overkommelig for de fleste. Oplægget er en pris på cirka 900 kroner per kvadratmeter per år, hvilket får huslejen på de mindste af boligerne til at havne omkring de 5500 kroner.

- Men det ligger ikke fast endnu - vi har jo projektet i udbud i øjeblikket, siger han.

Men for at lykkes med at skabe et bofællesskab med blandende generationer, er der nogle unge og yngre, der skal bide til bolle.

- Vi håber jo, at der er nogle børnefamilier, der også vil flytte ind - måske nogle unge studerende, og det kunne også tænkes, at det var noget for tre generationer fra samme familie. Med en god blanding af generationerne vil man kunne få en løbende udskiftning, og man har fællesskabet til at kunne hjælpe og støtte hinanden. Men det kræver nogle ildsjæle, der vil byde ind og understøtte de her tanker, siger Franz Leitner.

Annonce

Det ideelle miks

Melder man sig på banen nu som interesseret og deltager i den proces, der bliver skudt i gang 30. november, er man garanteret en bolig, hvis man ønsker det, lover Franz Leitner.

Fordelen ved at være med fra start er også, at man kan få stor indflydelse på, hvordan bebyggelsens interne regler og aftaler kommer til at se ud.

- Vi skaber rammerne, men det jo de kommende beboere, der skal fylde rammerne ud. Beboerne er selv med til at definere i hvilket omfang, de vil stemple ind på det fællesskab, men flytter man ind i Fritz Jørgensens Have, forpligter man sig i en vis grad til at deltage i fællesskabet. Ellers er det et forkert sted at vælge at bo, siger Franz Leitner.

Selv om der stadig mangler især de unge for at kunne skabe det ideelle miks af beboere, er Franz Leitner optimistisk.

- Hvis det lykkes at få de rigtige personer ind, så tror vi på det, og vi håber selvfølgelig på, at det bliver et aktivt sted, siger han

Projektet er i øjeblikket ude i en EU-licitation. Byggestart forventes at være september 2020 med planlagt indflytning et år senere.

Franz Leitner håber, at det lykkes at skabe et generationsbofællesskab på det gamle sygehus i Faaborg. Foto: Bent Warncke
Franz Leitner fra FAB efterlyser unge og yngre, der kunne tænke sig at indgå i et generationsbofællesskab. Foto: Bent Warncke
Annonce
Annonce
Odense

Mand voldtaget på institution

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Nyeste tal: De konstaterede tilfælde af corona er markant på retur i Nyborg Kommune

Annonce