Annonce
Assens

Landsbyer samles til topmøde i Vissenbjerg

Tirsdag 24. september, kl. 16 - 19.15 er der landsbytopmøde i Vissenbjerg Idræts- og Kulturhus, Idrætsvej 3, 5492 Vissenbjerg. Billedet her stammer fra Landdistrikskonferencen i september 2018 i Faaborg. PR-foto
Landdistrikternes Fællesråd arrangerer to landsbytopmøder med fokus på skabe levedygtige landsbyer, hvoraf det ene foregår på Fyn.

Vissenbjerg: Ildsjæle, foreningsrepræsentanter og kommunale embedsfolk mødes, når Landdistrikternes Fællesråd afholder landsbytopmøder i Vissenbjerg og Vestervig i Nordjylland.

Tirsdag 24. september kl. 16-19.15 er der møde i Vissenbjerg Idræts- og Kulturhus, Idrætsvej 3, 5492 Vissenbjerg.

De danske landsbyer er nogle steder under pres. Mens befolkningstallet siden år 2000 er steget på landsplan, bor der i dag færre i landsbyerne og det åbne land.

Derfor besluttede forligskredsen, der stod bag den politiske aftale om moderniseringen af planloven, tilbage i 2017 at nedsætte et udvalg med fokus på skabe levedygtige landsbyer. Udvalget overdrog sidste år 17 anbefalinger til at skabe vækst og udvikling i Danmarks små landsbysamfund til den daværende VLAK-regering.

Landdistrikternes Fællesråd arrangerer to landsbytopmøder, hvoraf det ene foregår på Fyn.

Man skal tilmelde sig senest mandag 16. september til koordinator Anni Langkjær Sørensen på mailadressen: als@landdistrikterne.dk.

Annonce

Landsbytopmøde i Vissenbjerg

Program:

16.00: Ankomst til Vissenbjerg Idræts- og Kulturhus, isvand, kaffe/te og sandwich.
16.10: Velkomst og gennemgang af program, Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.
16.20: Ørsted – landsbyen, der ikke ville dø, kendt fra TV 2. Tove Hjort Jensen, formand, Ørsted Kro’s venner.
16.45: De 17 anbefalinger fra Udvalget for levedygtige landsbyer, Jens Kr. A. Møller, udvalgsformand, adm. direktør, DLR Kredit
17.10: Fire perspektiveringer – sådan kommer vi fra afvikling til udvikling, Hanne Tanvig, landdistriktsforsker, Københavns Universitet, Tyge Mortensen, leder, Landsbyhøjskolen, Carsten Blomberg Hansen, afdelingsleder, DGI, Gunnar Landtved, formand, Fynsland og Ryslinge Lokalråd
18.10: Diskussion ved bordene: Hvad skal der til for, at en landsby er levedygtig? Hvordan kan landsbyer blive attraktive bosteder? Hvordan kan fysisk planlægning understøtte udviklingen af levedygtige landsbyer som attraktive bosteder? Hvordan kan landsbyer dele offentlige og private servicefunktioner?
19.00 Fælles opsamling og afrunding ved Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce