Annonce
Faaborg-Midtfyn

Landsby mister 66 arbejdspladser: Flytter produktionen til Polen og Nordjylland

Damas flytter produktionen ud af Vester Aaby i løbet af 2019. Arkivfoto: Anders H. Jensen

38 produktionsansatte skal have nye job, salgsafdeling med yderligere 28 medarbejdere flytter nok til Odense.

Vester Aaby: Sidste kapital skrives snart i et stykke sydfynsk industrihistorie. Virksomheden Damas i Vester Aaby flytter nemlig i løbet af 2019 produktionen til Sæby og til Polen. 38 ansatte i indkøb, produktion og lager skal således have nye job.

Damas har lavet kornrensemaskiner til landbruget siden 1863, da Jens Nielsen, Vester Skerninge, grundlagde en maskinfabrik, som han 11 år senere flyttede til Vester Aaby. Virksomheden blev i 2015 opkøbt af det Sæby-baserede SKIOLD A/S, og allerede dengang blev der bebudet en større vækstplan. Det er den, der nu sender Damas ud af Vester Aaby:

- Vi skal opnå en vækst på 300 procent på fem år, og hertil er lokalerne i Vester Aaby ikke store nok, så vi må sende en del af produktionen til Sæby og en lille del til Polen, forklarer Helle Lennø Weesgaard, som er marketing manager i SKIOLD A/S.

Damas har 66 ansatte i Vester Aaby, heraf er de 38 job, som er produktionsrelaterede. Ingen medarbejdere sendes ud i arbejdsløshed, lyder det fra ledelsen:

- Der har været personlige samtaler med hver enkelt medarbejder, som alle skal have nye job, de fleste dog først i slutningen af 2019. Et par lærlinge har vi fundet andre lærepladser til, nogle skifter til job i andre af områdets virksomheder, nogle flytter med til Sæby, enkelte går på pension eller efterløn, men vi regner med, at vi har fundet en jobløsning til hver enkelt medarbejder, inden vi lukker produktionen i Vester Aaby helt ned, siger Helle Lennø Weesgaard.

Damas har også en salgsafdeling med 28 medarbejdere i Vester Aaby. Hvad der skal ske med dem er endnu lidt usikkert, men bestyrelsen har planer om også at flytte salgsafdelingen, formentlig til Odense.

- Vi har ikke nogen konkrete aftaler, men en idé om at trække til Odense, oplyser Helle Lennø Weesgaard.

Annonce

150 år med landbrugsmaskiner

Damas har fremstillet landbrugsmaskiner på Sydfyn siden 1863.Allerede i år 1900 opnåede grundlæggeren Jens Nielsen guldmedaljen for kornrensningsmaskiner ved verdensudstillingen i Paris.

Den type maskiner har siden været et speciale for Damas.

Damas har siden 2015 været 100 procent ejet af SKIOLD A/S, der er hjemmehørende i Sæby.

Vækstplanen for Damas betyder, at lokalerne i Vester Aaby er blevet for trange. Produktionen flyttes med udgangen af 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce