Annonce
Nyborg

Landsby har fået nok af øjebæ: Nu får den nyt liv

Landsbyrådet i Langå er godt i gang med at gjort et kunstværk ud af den gamle og for længst forladte jernbanebro over Byvejen. Foto: Kasper Riggelsen
Det er 57 år siden, der sidst kørte tog på Langås jernbanebro. Nu har beboerne fået nok af landsbyens øjebæ.
Annonce

Langå: Det er 57 år siden, der sidst kørte tog til Langå.

Men jernbanebroen står der stadig.

Og det er de rundt regnet 200 indbyggere i den lille landsby efterhånden godt trætte af.

Den lettere ramponerede og for længst forladte jernbanebro er nemlig lidt af en øjebæ i det, det lokale landsbyråd ellers selv karakteriserer som "en oase i den allersydligste del af Nyborg Kommune".

- Ja, vi vil jo egentlig helst af med den bro, fastslår landsbyrådets kontaktperson, Solveig Hjelholt.

- Men eftersom det åbenbart ikke kan lade sig gøre, vil vi nu i stedet for forsøge at skabe noget pænt, tilføjer hun.

Annonce

Enestående byport

Det pæne skal være et kunstværk. Det skal males direkte på jernbanebroen.

Og med kontant støtte fra Nyborg Kommune er det meget aktive landsbyråd i Langå nu kommet et vigtig skridt nærmere målet.

Kunstneren Kristian Vodder Svensson, som har specialiseret sig i udsmykning af byrum, har allerede sagt ja tak til opgaven. Og hvis alt flasker sig, kan den kedsommelige jernbanebro allerede til sommer være forvandlet til et kunstværk.

- Og så vil vi også have en byport, som ingen andre i Nyborg Kommune har, mener Solveig Hjelholt.

Kristian Vodder Svensson har med stor succes blandt andet gjort kunstværker ud af en gangtunnel i Skælskør og en stor bytrappe i Sønderborg.

Annonce

Penge fra byrådet

Idéen om et kunstværk på jernbanebroen er et resultat af landsbyrådets arbejde med en udviklingsplan for Langå.

Jernbanebroen er, som planen beskriver den, ganske vist blevet "en naturlig del af bybilledet". Men nogen pryd er den ifølge landsbyrådet altså ikke.


Vi vil jo egentlig helst af med den bro.

Solveig Hjelholt, Langå Landsbyråd


Prisen på omkring 200.000 kroner for det kommende kunstværk tager en pæn bid af Nyborg Kommunes pulje til landsbyforskønnelse, så det var med forskellige grader af begejstring, byrådet forleden sagde ja til at støtte projektet.

- Når nogle begynder på et kunstprojekt til 200.000-300.000 kroner, er vi lidt bange for, at det kan blive en glidebane. Kommer der så nogen næste gang og vil have en skulptur til 300.000 kroner i en landsby? Og kan vi så ikke komme ud for, at nogle landsbyer låser en pulje, så vi må finde ekstra penge til de andre landsbyer, spurgte Dansk Folkepartis Carsten Kudsk.

Annonce

Slag i bolledejen

Det er dog ikke en frygt, resten af byrådet deler.

- Det er vigtigt, at man engang imellem kan slå et ordentlig slag i bolledejen, som det er tilfældet med jernbanebroen i Langå, fastslog socialdemokraten Martin Stenmann.

Kunstneren Kristian Vodder Svensson, der skal omdanne jernbanebroen i Langå til et kunstværk, har specialiseret sig i udsmykning af byrum. Her er det Den Spanske Trappe i Sønderborg. Fotograf: André Thorup

Venstres Peter Wagner Mollerup glæder sig også over, at der er kunst på landsbyrådenes dagsordener.

- Den gamle jernbanebro I Langå skal nu være en del af et større kunstprojekt. Og det synes jeg lyder rigtigt, rigtig spændende. Jeg synes, det er fint, at der er plads til større projekter, fastslog han.

Annonce

Èt problem tilbage

I første omgang har byrådet bevilget halvdelen af pengene til kunstprojektet i Langå - med et underforstået tilsagn om, at den anden halvdel vil komme til udbetaling efter en fornyet ansøgning i foråret.

Og så vil der ifølge landsbyrådets kontaktperson kun være ét problem tilbage:

- Vi skal have fundet nogle penge til en højtryksspuling af broen og et stillads, kunstneren kan stå på, når han skal male på den. Det er ikke en del af det, byrådet har bevilget penge til, så nu håber vi at finde nogle sponsorer, som kan hjælpe os, siger Solveig Hjelholt.

Blandt de øvrige projekter i landsbyerne, byrådet har bevilget penge til, er en svævebane i Hjulby, en sauna-tønde i Tårup og solcellelamper i Svindinge.

Og endnu flere vil komme til, når Nyborg Kommune til foråret åbner for ansøgninger til en ny pulje til landsbyforskønnelse på knap 600.000 kroner.

Penge til landsbyerne

Nyborg Byråd har i 2020 bevilget 600.000 kroner til landsbyforskønnelse.

Pengene går til projekter og aktiviteter, der fremmer forskønnelsen, fællesskabet og sundheden i landsbyerne.

Det er kun landsbyernes landsbyråd, der kan søge om penge fra puljen.

I 2021 har byrådet sat 587.758 kroner af til landsbyforskønnelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce