Annonce
Indland

Landmarks kurser er farlige

LANDMARK: Tidligere kursist Ida Ebbensgaard mener kurset roder med deltagernes hjerner

Ida Ebbensgaard hørte om selvudviklingskurset Landmark Education gennem en god veninde og betalte de 3150 kroner for et weekendkursus, for at se, hvad det var:

- Det var sindssygt hårdt,siger hun.

Der var i alt femten timers undervisning og derefter hjem og lave "lektier" eller opgaver, som hun fik på kurset. Og så op igen til undervisning klokken ni næste morgen.

Hun betegner sig selv som en kritisk person, der godt kan skille tingene ad, men på kurset faldt alle forsvarsmekanismer til jorden:

Tryllekunst

- Underviseren var en så god taler, at jeg næsten ikke kunne tænke selv. Hun lavede en tryllekunst med mig, som gjorde, at jeg kastede alle mine forsvarsværker fra mig, fortæller hun.

I søndags fortalte hun sin historie til DR's Søndagsmagasin, hvor også andre personer stod frem med kritik af kurset.

Mange tilfredse

Dette er Landmark Education Corporation godt træt af:

- Vi er kede af den dårlige omtale, vi får i medierne i øjeblikket. Det er ikke rimeligt, for vi har faktisk rigtig mange tilfredse kursister, siger Sandy Bernasek fra Landmark Educations medieafdeling.

Landmark-kurset, der kom til Danmark i 1998 og stammer fra Amerika, hverver deltagere via mund-til-mund-metoden og på en pyramide-agtig måde, sådan at deltagerne selv er med til at hverve nye kursister.

Landmark-ekspert Robert Kronberg fra Dialogcentret - der forsker i nyreligiøse bevægelser - har observeret kurset og dets metoder i flere år samt talt med flere tidligere deltagere. Han fortæller om kurset:

- Man er til introduktionskursus hele weekenden. Mandag hverver man deltagere, som man kan tage med til møde om tirsdagen. Typisk hverver man folk, der står én nær, gerne familiemedlemmer eller venner, fortæller han.

Til det siger Ida Ebbensgaard:

- Et bevis på, at du virkelig mener det her, er at invitere nogen med, der er tæt på dig.

Hjernevask

Robert Kronberg har talt med flere personer, der har været med på kurserne:

- Bagefter går det op for folk, at de nærmest er blevet hjernevaskede på kurset, siger han.

I følge ham er metoderne kurset bruger blandt andet at holde deltagerne i samme lokaler en hel weekend uden mulighed for at slippe væk med sine tanker et øjeblik.

- Der er konstant nogen fra Landmark omkring deltagerne. Først onsdag er det muligt for kursisten at sidde derhjemme og tænke lidt for sig selv. Men på det tidspunkt har man fået sine venner og familie med i det og føler sig bundet til kurset, siger han.

Han kalder Landmark Education for en "sekterisk psykokult".

- "Kult", fordi de holder sammen om det her. "Psyko", fordi de laver noget, der minder om terapi. "Sekterisk", fordi de mennesker, der har været med på kurserne - og jeg har talt med - opfatter det som en sekt, bedømmer Robert Kronberg.

Trusler

Fyens Stiftstidende blev i forbindelse med denne artikel ringet op tre gange af samme person fra Landmark, der skiftevis truede med sagsanlæg eller optrådte venligt.

Og det er ikke rigtig terapi Landmark benytter sig af, mener psykolog Anne Kirsten Hansen, der er ekspert i hypnoseteknikker:

- De sætter et show op, som man ikke har en chance for at sige fra overfor. De sørger for klappen og hujen, hver gang nogen har sagt noget, og på den måde bedøver de ens sanseappperat og bombarderer det med ord. Og når først ens sanseapperat er nede, fylder de én op med Landmark-teorier, siger hun.

Ida Ebbensgaard beskriver det således:

- Jeg var ikke enig i Landmarks påstand om, at mennesket er en maskine. Underviseren håner mig, og jeg går ned på min plads. Først lidt senere reagerer jeg og bryder grædende sammen. Dette blev vendepunket for mig.

Hun har ikke været med til flere kurser og siger om Landmark:

- De siger, deres kurser er harmløse. Jeg siger, de er farligt, for de leger med din hjerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce