Annonce
forside

Landmand vil udvide svinefarm: Naboer frygter ulidelig stank

Flere naboer frygter for konsekvenserne af en markant udvidelse af en nærliggende svinefarm.

Stor svinefarm tæt ved Svendborgmotorvejen søger om markant udvidelse, og det bekymrer flere naboer, som frygter, at de bliver stavnsbundet til deres ejendomme.

Stenstrup: En række naboer i området omkring Dongs Højrup tæt ved Stenstrup er bange for at blive stavnsbundet til deres ejendomme.

En stor svinefarm i området har søgt om tilladelse til en markant udvidelse af avl af smågrise og produktion af slagtesvin, og naboerne frygter, at lugtgener, øget lastbiltransport, kørsel med gylle og risiko for svinesygdomme vil gøre deres ejendomme usælgelige, så de reelt bliver stavnsbundet.

Da Ane Sofie og Kurt Ulrich i 2002 købte deres landejendom på Højbjergvej, havde de udsigt til marker, men efter nogle år blev der opført et nyt svinebrug 650 meter fra ejendommen. Det er siden blevet udvidet til det dobbelte, og nu søges der om mere end en fordobling af den nuværende produktion af svin fra farmen.

- Man startede med at bygge en stald, i 2011 blev det til en fabrik, og nu vil man lave et svineindustri, siger Kurt Ulrich som i øjeblikket er ved at samle protester mod planerne.

Kort fortalt

Svineavler Jens Himmelstrup får i 2005 lov til at opføre en 3800 kvadratmeter stor svinestald i området mellem Svendborgmotorvejen og Pavegyden. I marts 2007 rykker de første svin ind i stalden.I 2009 giver Svendborg Kommune en godkendelse til en udvidelse på 3700 kvadratmeter, og de nye rammer tages i brug i 2011.

Nu søges der om endnu en udvidelse på to nye stalde på i alt 7400 kvadratmeter. Antallet af såkaldte dyreenheder på farmen vil stige fra 355 til 895 (152 procent), hvis kommunen giver miljøgodkendelsen. I reelle tal vil der blive produceret 33.475 smågrise (9-30 kg) og 18.636 polte (30-97 kg) samt 1499 søer på svinefarmen ved motorvejen.

Naboerne er bekymrede og frygter blandt andet for de fremtidige lugtgener. Jens Himmelstrup fastslår, at han vil opfylde alle lovkrav.

Flere naboer frygter for konsekvenserne af en markant udvidelse af en nærliggende svinefarm. Fra venstre er det Kurt Ulrich, Jørgen Weber, Kenneth Lindharth og Ane Sofie Ulrich. Foto: Katrine Becher Damkjær

Bange for smitte

Den markante udvidelse fra 351 til 895 såkaldte dyreenheder kræver en ny miljøgodkendelse, og Svendborg Kommune har i øjeblikket sagen i høring frem til den 4. august.

Udvidelsesplanerne omfatter to nye stalde på henholdsvis 2200 og 5200 kvadratmeter med 11 tilhørende fodersiloer samt to nye gyllebeholdere, der begge får en diameter på 36 meter.

Ane Sofie og Kurt Ulrich samt beboerne i 77 andre ejendommen ligger indenfor en såkaldt lugtkonsekvenszone, og de er derfor høringsberettigede.

Kurt Ulrich frygter ikke kun lugten, men er også alvorligt bange for MRSA-bakterien, som stortrives i de danske svinestalde.

- Der er en amerikansk undersøgelse, der viser, at risikoen for at blive smittet er dobbelt så stor, hvis man bor indenfor en mils afstand til en svinefarm, og samtidig er ældre mennesker i en særlig risikogruppe, siger Kurt Ulrich, der fylder 70 næste år.

Svinefarmen her blev i 2011 udvidet til det dobbelte, og nu står ejeren, Jens Himmelstrup, bag en ansøgning om endnu en markant udvidelse af farmen. Foto: Katrine Becher Damkjær

Kenneth Lindharth bor lidt længere ude af Højbjergvej omkring en kilometer fra svinefarmen. Han er bekymret for lugten, og det skyldes ikke kun den øgede produktion.

- De vil også lave mange flere store slagtesvin end i dag, og de lugter altså meget mere end de helt små grise og giver også betydeligt mere gylle, som giver øget transport. Det bekymrer mig, siger Kenneth Lindharth.

Det fremgår af ansøgningen til kommunen, at trafikken til og fra svinefarmen med udvidelsen vil stige fra 485 til 1062 transporter om året.

Annonce

Sæt en grænse

En tredje bekymret nabo, Jørgen Weber, bor på Hovedvejen omkring 400 meter fra svinefarmen. Han er bange for miljøpåvirkningen og den øgede spredning af gylle, men han understreger, at han ikke er ude efter ejeren af svinefarmen men retter sit skyts mod lovgiverne.

- Det er politikerne, der giver lov til at øge denne type produktion, og som giver lov til at sprede mere gylle pr. hektar. I min verden er det industriaffald, man kører ud på markerne i alt for høje koncentrationer, og det er jeg bekymret for, siger Jørgen Weber.

Ingen af naboerne ønsker landbruget væk fra landet, men de mener, at der bør være en grænse for, hvor store svinefarme, der skal samles på et sted tæt på naboer, må være.

- De store svinefabrikker er blevet alt for store, når man tænker på, at de ligger i nærheden af beboelse. Der er alt for mange, der bliver berørt af det her, siger Jørgen Weber, der henviser til beboerne i de 78 husstande indenfor en lugtkonsekvenszone på 1300 meter fra svinefarmen.

Annonce

Svært at sælge

Ane Sofie og Kurt Ulrich har boet på deres landsted i 15 år, og de er så småt begyndt at overveje at skifte ejendommen med de fire tilhørende tøndeland jord ud med et rækkehus i Svendborg.

- Vores frygt er, at huset bliver umuligt at sælge, eller at vi i hvert fald vil få en begrænset pris, der vil gøre det svært for os at komme videre. Det vil reelt stavnsbinde os til huset, siger Kurt Ulrich.

Annonce
Nyborg For abonnenter

Kæmpe vinkup i Nyborg: Professionelle tyve bakkede lastbil til og stjal 11 paller af Kenneths vin

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Se video: Vej spærret efter kraftig brand - kan lugtes otte kilometer væk

Assens For abonnenter

Poul Erik solgte halvdelen af huset til sin datter: - Jeg lever ikke evigt, og vi ved ikke, om jeg en dag går hen og bliver syg

Fyn

Se på samfundssmitte ikke antallet af covid-patienter på intensiv: Jeg kan ikke se gode argumenter for at åbne mere

Kerteminde For abonnenter

Villy måtte flygte fra sit hus: - Ellers vil jeg ikke længere være den ældste mand i Hundslev

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Odense For abonnenter

Snus-virksomhed fra Odense idømt stor bøde: Reklamerede ulovligt for tyggetobak

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Sport

Marienlyst kaster det hvide flag mod Svendborg - træneren vil bygge op til næste sæson

Odense

Slagtekøer i Odense forgiftet med PFOS: Beboere har spist kødet i tre år

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Odense

Odense er et bekymrende sted: Reagerer du, hvis der bliver råbt 'bøssekarl' efter folk?

Erhverv For abonnenter

Sørens ko slår fynske malkerekorder: Massagebørster er en del af forklaringen

Middelfart

Kreativt makkerpar giver 'Byens Bedste Service': - Nu, hvor vi har vundet, forpligter det

Annonce