Annonce
Middelfart

Landmænd og rovfugle i spil: Her bliver rotterne holdt stangen

Rotter har snart udsigt til at blive jagtet fra endnu flere kanter i Middelfart Kommue. Arkivfoto: Michael Bager.

Middelfart Kommune holder skansen i forhold til anmeldelser af rotter i sommer i forhold til tidligere år. Rovfugle og landmænd kan få en vigtig rolle i bekæmpelsen fremover.

Nordvestfyn: Rotterne i Middelfart Kommune er trods tørken blevet holdt stangen henover sommeren.

Fyens Stiftstidende har søgt aktindsigt i rotteanmeldelser på hele Fyn i perioden 1. juni til 15. august 2018, og det viser, at der er blevet anmeldt samlet 248 tilfælde af rotter til Middelfart Kommune.

Det er færre end i samme periode sidste år, hvor der blev anmeldt 274 tilfælde og lidt flere end i sommeren 2016, hvor kommunen har 236 rotter på listen.

Det har ellers lydt fra kommuner og rottefængere fra andre steder i landet, at tørken har fået flere rotter til at komme ud af deres sædvanlige bosteder som marker og udtørrede kloakker for at finde føde og vand.

- Jeg oplever heller ikke, at vi har mange anmeldelser lige nu. Det kommer, når vi går mod efteråret, forklarer Gitte Hertzum fra Natur- og Miljøafdelingen i Middelfart Kommune.

Annonce

Rovfugle og landmænd

Man har pligt til at anmelde rotter til sin kommune, hvis man får øje på én.

De fleste rotter indenfor bygrænsen bliver opdaget ved kloakdefekter og brud på stikledninger.

Mens ejere af ejendomme i landområder bliver rådet til at rydde op og renholde matriklen.

Og ellers kan landmænd og ikke mindst rovfugle få en vigtig rolle i at bekæmpe rotter i den nærmeste fremtid.

Middelfart Kommune er i hvert fald i gang med at skrive en ny handlingsplan, hvor man blandt andet skal tage stilling til, om landmænd skal have mulighed for at søge om en såkaldt autorisation til at bekæmpe rotter med bestemte gifte på sin ejendom.

Det arbejde er indtil nu forbeholdt det skadedyrsbekæmpelsesfirma, kommunen har valgt til opgaven, men det er blevet muligt efter en ny lovgivning på området.

Gitte Hertzum understreger, at det er op til kommunen, om landmænd skal have lov. Det vil i givet fald betyde en ekstra hånd til bekæmpelsen, men man må kun gå til kamp mod rotterne på ens egen ejendom eller matrikel - ikke naboens, supplerer hun.

Desuden har kommunen kig på at få hjælp til rottebekæmpelsen fra oven.

- Vi har kigget på rovfugle, hvor vi fremmer deres levevilkår i samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening, siger natur- og miljømedarbejderen.

Det har Middelfart Kommune allerede skrevet ind i den eksisterende rottebekæmpelsesplan, og det vil være en indsats i naturområder, der vil blive sat i værk i den nærmeste fremtid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce