x
Annonce
Assens

Landkøbmand har stor succes med app i corona-krise: - Vi skal ikke skumme fløden

Jette Juul Weber og søster knokler op mod 12 timer i træk i Købmanden i Ørsted, der har oplevet en stor stigning i brugere af deres app. Arkivfoto: Amalie Charlotte Hermansen.
Folkene bag Købmanden i Ørsted knokler fra morgen til aften midt i corona-krisen. Onlinebestilling har givet ekstra mange ordrer og kroner i kassen, men købmanden ser ingen fed tid i øjeblikket.

Ørsted: For godt et år siden lancerede købmand Jette Juul Weber fra Købmanden i Ørsted en app til bestilling af varer, der enten kan afhentes i butikken eller bringes nu.

Det er en satsning, der for alvor kommer kunderne til gavn i disse uger, hvor myndighederne opfordrer os alle sammen til at holde os mest muligt hjemme for at undgå at blive smittet med corona-virus.

- Vi modtager rigtig mange ordrer på den i øjeblikket. Det er det største antal ordrer, vi har fået ind via appen, mens vi har haft den, fortæller Jette Juul Weber, der i 2011 overtog butikken fra forældrene og nu driver den sammen med søsteren Lene Juul Weber.

Det er både kunder, der henter de færdigpakkede poser i eller udenfor butikken, eller de får varerne leveret hjem.

- Ja, det har været helt vildt - og der kommer også en masse bestillinger på Facebook, uddyber Jette Juul Weber, der supplerer, at der er tale om mere end en fordobling af kunder, der bruger appen.

Hun tilføjer, at flere kunder beder om at få poserne pakket og stillet udenfor butiksdøren, så de kan afhente og betale via eksempelvis Mobilepay.

Annonce
Købmanden i Ørsted er en familiedreven virksomhed med mere end 100 år på bagen. Jette Juul Weber overtog den for ni år siden efter forældrene Frede og Anne-Lise Weber. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg.

Salget er steget

I det hele taget oplever Købmanden i Ørsted en usædvanlig god opbakning for tiden.

Jette Juul Weber fortæller, at en del søger mod en mindre købmandsbutik som hendes i stedet for de større butikker, hvis man føler sig i risikogruppen i forhold til coronavirus.

Købmanden mærker, at langt flere i modsætning til tidligere lægger hele deres ugeindkøb hos hende, og det har sendt omsætningen i vejret.

Ja, faktisk er omsætningen næsten fordoblet de seneste par uger, efter statsministeren på et historisk pressemøde fortalte, at både skoler og daginstitutioner måtte lukke midlertidigt og et hav af offentligt ansatte blev sendt hjem for at arbejde.

- Salget er virkelig steget, men vi ville helst have været corona foruden. I forhold til at være i en branche, hvor alt måske er ved at gå tabt, så er det modsatte tilfældet her, siger Jette Juul Weber.

Ingen fed tid

Hun understreger, at der kun er hende og søsteren til at holde butikken kørende, og den derfor også er særligt sårbar, hvis én bliver smittet, og man derfor må låse døren og lukke ned i en periode.

- Vi sidder selv ved kassen mange timer hver dag, og der kommer mange mennesker i vores butik, så vi løber også en risiko. Hvis vi bliver syge eller får symptomer, så skal vi lukke og låse døren, siger Jette Juul Weber.

- Vi ser ikke nogen fed tid i det her, eller at vi nu skal ud og skumme fløden. Dagene er lidt et lotterispil, og vi prøver at tage en dag ad gangen, lyder det fra købmanden.

Søstrenes mor hjælper normalt til i butikken, men da hun er oppe i årene, er de blevet enige om, at hun skal blive hjemme for ikke at løbe nogen risiko.

Købmanden i Ørsted har åbent fra otte til 17 alle hverdage og otte til 12 om lørdagen. På grund af den store efterspørgsel knokler Jette Juul Weber op til tolv timer dagligt, og det eneste, de mangler på hylderne, er gær og håndsprit.

Sidstnævnte var desuden noget af en udfordring, da statsministeren havde bebudet, at landets dagligvarebutikker fra onsdag klokken ti skulle sikre sig, at kunderne enten kunne afspritte eller vaske deres hænder så vidt, det er muligt.

Her fik købmanden hjælp af nogle barmhjertige kunder, fortæller Jette Juul Weber.

- Vi havde sørget for, at der til at starte med var engangshandsker, men inden klokken var ti, kom der to kunder og afleverede håndsprit til os. Den ene var en dispenser, vi kunne hænge op på væggen, så nu lever vi op til det hele på grund af to meget søde kunder. Det giver så meget hjertevarme, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce