Annonce
Assens

Landkøbmand har armene i vejret over lukkede grænser: Sælger 'helt vildt' af øl og sodavand

Købmandsbutikken i Ørsted har haft stor gavn af corona-krisen. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Let-Køb-butikken i Ørsted bestiller sodavand og øl hjem som aldrig før, mens grænserne er lukket. Corona-krisen har i det hele taget været god for den lille købmandsbutik.
Annonce

Ørsted: Danmarks grænser har været lukket i omkring ni uger, og mens det er hårdt for virksomheder som Bryggeriet Vestfyen, så nyder andre godt af, at vi for tiden ikke kan handle billige øl og sodavand i Tyskland.

Købmanden i Ørsted har de seneste uger haft usædvanlig travlt med at lange drikkevarer over disken.

Købmand Jette Weber er overbevist om, at det skyldes den midlertidigt lukkede grænsehandel, hvor folks lagre i carporte og kældre måske er ved at være udtømte på nuværende tidspunkt.

- Vi har et meget stort øl- og vandsalg. Vi køber i øjeblikket ind i paller. Det er helt vildt, og det plejer vi ikke, siger Jette Weber, der i 2011 overtog butikken fra forældrene og nu driver den sammen med søsteren Lene Juul Weber.

Hun hører lignende tendenser fra kolleger rundt om i branchen. Købmanden i Ørsted plejer typisk at få leveret en palle med øl fra Albani om ugen. I disse uger får Jette Weber og søsteren tre paller med øl.

- Det er små forhold i og med, at vi er en lille butik, men skalerer du det op til nogle af de andre dagligvarebutikker, så bliver det meget, påpeger købmanden.

Annonce

- Ingen bliver flået

Jette Weber understreger, at Købmanden i Ørsted ikke sætter prisen op i takt med, at efterspørgslen er steget. Tværtimod. Håbet er, at de nye kunder får øjnene op for den lille dagligvareforretning - også når krisen er overstået.

- Der er ingen, der bliver flået. Vi har gjort meget ud af at lave gode tilbud. Hellere give folk en god oplevelse, så de får øjnene op for, at de fremover kan spare en dag på at køre til Tyskland, som de måske plejer, siger Jette Weber.

I midten af marts, da store dele af landet lukkede ned, oplevede købmanden i Ørsted, at folk strømmede til butikken i den mindre flække på Vestfyn.

Det gjaldt både dem, der var bekymret for at handle i de større dagligvareforretninger, og købmandens nye indkøbsapp blev brugt flittigt af folk, der havde behov for at få bragt varer ud.

Omsætningen i de første uger blev næsten fordoblet, og da det stilnede en smule af, så tog øl- og sodavandssalget fart.

Annonce

Lukkede grænser sommeren over, tak

De ekstra kroner i kasseapparatet lander på et tørt sted, forklarer Jette Weber.

- Det er ingen hemmelighed, at vi skal kæmpe hver dag og vende hver en krone. Bankerne synes ikke, det er en god idé at drive sådan en lille butik. De synes, at vi i stedet burde få et ordentligt arbejde, siger købmanden.

Hun indskyder, at den øgede indtægt bliver brugt til at polstre butikken, så man har "lidt at stå imod med".

Jette Weber håber, at krisen har gjort, at folk får øjnene op for at handle endnu mere lokalt.

- Måske lærer nogle nye os at kende og bliver opmærksomme på, at vi ikke bare er en kiosk, men at man godt kan handle ind til aftensmaden, siger Jette Weber.

- Det er samtidig et meget håndgribeligt billede på, hvor mange penge der bliver lagt i grænsehandlen, som ikke anvendes i Danmark, tilføjer købmanden, der i det hele taget er optimistisk på vegne af lokalsamfundet i Ørsted, som der ifølge hende er godt gang i.

Og så krydser Jette Weber fingre for, at politikerne på Christiansborg holder grænserne lukket i nogle måneder endnu.

- Rent egoistisk må de gerne holde lukket sommeren over, så vi får hele øl- og vandsalget med sommeren over. Vi er glade og optimistiske, og det, vi allerede har fået, det kan man jo ikke tage fra os, siger hun.

Annonce
Fyn

Ny hollænder flyver ind til Odense Håndbold

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Annonce