Annonce
Sydfyn

Landets største stigning: Amalie er én af 220 ansøgere på Simac

Amalie Bojer på 21 år er en af de 220 ansøgere på søfartsskolen SIMAC i Svendborg. Privatfoto
Hele 28 procent flere end sidste år har valgt at søge ind på den maritime uddannelsesinstitution Simac. Det er den højeste procentvise stigning blandt alle videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark.
Annonce

Svendborg: Der er glæde at spore i stemmen hos studierektor Jan Askholm på Svendborgs maritime uddannelsesinstitution Simac, og det er med god grund.

Da ansøgningspuljen for kommende studerende på videregående uddannelser lukkede søndag klokken 12.00, var der nemlig et rekordstort antal, der havde valgt skolen som deres første prioritet. Ansøgningsbunken var på i alt 220 ansøgninger, hvilket er en stigning på 28 procent i forhold til sidste år, og dermed er Simac den videregående uddannelsesinstitution i Danmark, der har oplevet den største procentvise stigning i antallet af ansøgere.

- Vi er fantastisk glade for den store søgning, der er til vores uddannelser. Sidste år var også et rekordår og det har vi alligevel toppet, så man må sige, vi er meget tilfredse, fortæller en begejstret forstander.


Jeg valgte skibsføreruddannelsen, fordi det også er en lederuddannelse, som kan bruges mange steder. Og så kommer jeg til at arbejde i hele verden i stedet for på et kontor og have internationale kollegaer og møde mange kulturer

Amalie Bojer, ansøger


Selvom ansøgningen til skolen er vokset over de sidste par år, havde man alligevel ikke forventet en stigning af den kaliber.

- Vi havde bestemt ikke forventet så stor en stigning. Det så pænt ud i fredags, da vi gik hjem. Men over weekenden kom der lige 20 procent flere ansøgninger ind, siger Jan Askholm overrasket.

Amalie Bojer på 21 år er en af dem, som har sendt en ansøgning til skolen. Hun har søgt ind som skibsfører og har allerede landet en praktikplads hos A.P. Møller Mærsk.

- Jeg valgte uddannelsen, fordi det også er en lederuddannelse, som kan bruges mange steder. Og så kommer jeg til at arbejde i hele verden i stedet for på et kontor. Så er det ekstra fedt, at jeg får internationale kollegaer og møder mange kulturer, fortæller den kommende elev.

Annonce

Nuanceret profil og opstart uden praktik

Årsagen til den øgede tilstrømning kan, i følge studierektoren, blandt andet skyldes, at skolen har arbejdet med at nuancere den maritime profil.

- Tidligere var vi udelukkende rettet meget mod det maritime, og vi har nu skruet op for fortællingen om, at virksomhederne på land også er en mulighed efterfølgende, siger Jan Askholm.

Den maritime uddannelsesinstitution SIMAC i Svenborg har modtaget et rekordhøjt antal ansøgere. Foto: Katrine Becher Damkjær

Omkring halvdelen af maskiningeniørerne fra skolen får nemlig arbejde på landjorden.

- Jeg tror, at der er flere virksomheder på land, der har fået øjnene op for, at maskinmesteren er et godt supplement til den traditionelle ingeniør, man har i sin virksomhed, fordi man har meget fokus på drift og bæredygtig udvikling, og det ligger vi meget vægt på, at de får med herfra, uddyber rektoren.

De maritime dimittender fra skolen er også forsat populære blandt arbejdsgiverne, og fra sidste år er der åbnet op for, at man kan starte på uddannelsen uden have en praktikplads på hånden inden studiestart, hvilket også kan være en faktor for det øgede antal ansøgere.

Fakta

Simac har i år fået 220 ansøgninger til deres maritime uddannelser. Det er 48 flere end sidste år, hvor de modtog 172 ansøgninger. I 2016 modtog de 135 ansøgninger.

Samlet set har de maritime uddannelser i Danmark også oplevet en markant stigning i antallet af ansøgere. I år har 906 søgt ind på en maritim uddannelse mod 776 sidste år. Det er en stigning på 17 procent.

På grund af COVID-19 har man på landsplan forventet et højere antal ansøgninger til uddannelsespladserne, da mulighederne for at holde sabbat år er begrænset både i forhold til at finde arbejde og tage på rejser. Men stigningen i ansøgertallet på SIMAC overgår den stigning på 7 procent, der har været på landsplan. I alt har 94.604 søgt ind på en videregående uddannelse i år.

Annonce

’Skibs-dag’ gjorde forskellen

For ansøger Amalie Bojer lå en maritim uddannelse ikke ligefrem i kortene, da hun gik på den gymnasiale uddannelse HTX i Hillerød på designlinjen.

- Jeg interesserede mig meget for design og vidste, at jeg gerne ville have en lederuddannelse af en slags, måske indenfor den kreative branche, der var mange andre uddannelser i spil, siger den kommende skibsfører.

Det var et arrangement med Mærsk og Oslobåden, hvor Simac også var til stede, som gjorde forskellen for hendes endelige valg.

- Det hele var ret interessant, både min stedfar og farfar har arbejdet som maskinmestre, men til arrangementet hørte jeg så om skibsføreruddannelsen, som var meget mere noget for mig. Og det gav mig et boost til at beslutte mig for at ansøge der, fortæller Amalie Bojer.

Annonce

Svendborg er en god studieby

For Amalie Bojer stod valget mellem at tage uddannelsen i Frederikshavn eller Svendborg. Beslutningen faldt på sidstnævnte, fordi det er tættere på hjemstaven i Hillerød, og så har hun også familie i byen.

- Jeg er rigtig glad for at skulle bo i Svendborg. Jeg synes, det er rart, at man er lidt midt i det hele, og at man kan komme rundt uden tog og bus. Der er lidt af det hele i Svendborg, fortæller den kommende søfartselev, der flyttede til byen allerede 1. maj.

På Simac tror man også, at det arbejde, man har gjort for at fortælle om mulighederne i byen, har haft betydning for det store interesse i år.

- Vores nuværende studerende er rigtig gode ambassadører, der har været gode til at fortælle om, hvorfor de er glade for at være både på uddannelsen og for at bo Svendborg, vi bruger dem aktivt i markedsføringen, fortæller rektor Jan Askholm.

26. juli får alle ansøgerne besked om de har fået plads på deres drømmestudie. Hos Simac forventer man at kunne optage alle kvalificerede ansøgere.

Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

'De mest utålmodige mennesker nord for Alperne' har store planer: Vil bygge landsby omkring historisk ejendom

Annonce